Ο ειδικός στην ψηφιακή επεξεργασία φωτογραφιών Stefan Kohler μοιράστηκε σε ένα βίντεο όλες τις γνώσεις του αναφορικά με το πώς μπορεί να επιτευχθεί η καλύτερη ποιότητα στις φωτογραφίες που ανεβαίνουν στο Facebook.
Ας δούμε πώς το παρουσιάζει!
Το Facebook αποτελεί μια πολύ σημαντική πλατφόρμα για πολλούς φωτογράφους κατά την τελευταία δεκαετία. Η δικτύωση δεν ήταν ποτέ ευκολότερη και όλα βρίσκονται κυριολεκτικά με ένα κλικ. Δυστυχώς, το Facebook δεν είναι τέλειο. Ένα από τα μεγαλύτερα μειονεκτήματά του, είναι οτι αλλοιώνει σημαντικά όποια φωτογραφία δημοσιεύεται στην πλατφόρμα του. Μπορεί να αφιερώσετε πολλές ώρες στην επεξεργασία μιας εικόνας σας και με το που την ανεβάσετε στο Facebook να απογοητευτείτε με το αποτέλεσμα.
Υπάρχουν πολλές συμβουλές και κόλπα που μπορείτε να ακολουθήσετε για να βελτιώσετε την ποιότητα των εικόνων σας στο Facebook. Προσωπικά, έχω περάσει αρκετές ώρες για να δοκιμάσω τέτοια τρικ παίρνοντας διάφορα αποτελέσματα.
Έτσι κατέληξα σε ορισμένα συμπεράσματα και ετοίμασα ένα δωρεάν 30λεπτο σεμινάριο που θα σας βοηθήσει να επιλύσετε τα περισσότερα θέματα. Προετοιμαστείτε βέβαια για πολλές μαζεμένες πληροφορίες!
Το σεμινάριο καλύπτει 5 κύρια θέματα:
1) Μέγεθος
Το Facebook δημιουργεί πολλές εκδόσεις της εικόνας σας, η κάθε μία με διαφορετικό μέγεθος. Το μικρότερο, έχει πλάτος 480px και είναι το πιο σημαντικό. Αυτή η μικρή έκδοση είναι αυτή που βλέπουν οι άλλοι χρήστες στο timeline τους – και αυτή η εικόνα είναι που δημιουργεί την αρχική αλληλεπίδραση και που θα τους παρακινήσει να “κλικάρουν” πάνω της. Να ανεβάζετε πάντα φωτογραφίες μεγέθους 960 px ή 1920 px. Και τα δύο μεγέθη είναι πολλαπλάσια του 480, γεγονός που βοηθά το Facebook να επεξεργαστεί την εικόνα σας “σωστά”.
2) Επεξεργασία
Όταν αλλάζει μέγεθος μια εικόνα, χάνεται κάποια πληροφορία υψηλών συχνοτήτων. Είναι όπως όταν εφαρμόζεται ένα φίλτρο Gaussian-blur σε ολόκληρη την εικόνα. Το αποτέλεσμα είναι η απώλεια λεπτομερειών (όπως τρίχες προσώπου, βλεφαρίδες και πολύ μικρές λεπτομέρειες δέρματος). Αυτό που απομένει είναι οι μεσαίες συχνότητες (όπως οι ρυτίδες και μερικές σκιές) και οι χαμηλές συχνότητες (οι οποίες είναι βασικά, μικροαλλαγές σε μια μεγάλη περιοχή). Ορισμένες τεχνικές επεξεργασίας είναι πιο πιθανό να βλάψουν τις μεσαίες συχνότητες σε σύγκριση με άλλες – και το αποτέλεσμα θα είναι μια θολή εικόνα. (Να θυμάστε ότι οι υψηλές συχνότητες έχουν χαθεί). Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η επεξεργασία επηρεάζει την ευκρίνεια των διαφορετικών εκδοχών της εικόνας.
3) Export
Ολοκληρώσατε το ρετουσάρισμα μιας εικόνας και θέλετε να την εξάγετε. Το πρώτο βήμα εδώ είναι να κρατήσετε ένα αντίγραφο του αρχείου εικόνας που επεξεργάζεστε (duplicate). Αυτό αποτρέπει την αντικατάσταση του αρχικού ρετούς, με μια έκδοση της εικόνας που είναι έτοιμη για ανέβασμα στα social media!
Το επόμενο βήμα γίνεται σε αυτό το αντίγραφο: ισοπέδωση της εικόνας (flatten image). Αυτό πρέπει να γίνει πριν από την οποιαδήποτε άλλη επεξεργασία, διότι χρειάζεται περισσότερος χρόνος για την αλλαγή μεγέθους ενός εγγράφου πολλαπλών layers με μάσκες και channels. Αλλά το πιο σημαντικό, δημιουργεί ένα πιο ακριβές μέγεθος! Εάν εξάγετε σε αυτές τις τιμές, το Facebook θα επηρεάσει ελάχιστα την εικόνα σας. Για το μέγεθος της εξαγωγής, προτείνω πλάτος 960 px για πορτρέτα και πλάτος 1920 px για εικόνες τοπίου.
4) JPG vs PNG
Από τη μία υπάρχει η θεωρία του PNG, η οποία είναι σωστή για τις περισσότερες περιπτώσεις αλλά δεν έχει πάντα νόημα. Όταν το PNG είναι μικρότερο από 1MB, το Facebook δεν επεμβαίνει επάνω στην εικόνα. Οτιδήποτε πάνω από αυτό το μέγεθος θα εμφανίζεται ως JPEG με όλα τα μειονεκτήματα αυτής της συμπιεσμένης μορφής. Έχει λοιπόν το PNG νόημα για όλες τις εικόνες; Πιστεύω πως όχι, καθώς το μέγεθος του αρχείου είναι πολύ μεγάλο για το μικρό πλεονέκτημα της ποιότητας που προσφέρει.
5) Αλλοίωση gradient
Αυτό είναι ένα κοινό πρόβλημα. Αντί να υπάρχει μια ομαλή μετάβαση από το ένα χρώμα σε ένα άλλο, σχηματίζονται σκάλες χρωμάτων. Αυτό καταστρέφει μια εικόνα. Μπορείτε να το αποφύγετε αυτό, ανεβάζοντας σε μεγέθη 1920/960 px, και εάν εξακολουθείτε να βλέπετε ενοχλητικές γραμμές μπορείτε να προσθέσετε θόρυβο. Αυτό σπάει τον αλγόριθμο του JPEG ακόμα και όταν πρόκειται για λεπτομερείς γραμμές που δεν είναι ορατές με γυμνό μάτι.
[σ.σ.: Για όλα τα θέματα στα οποία μιλάει, ο Kohler χρησιμοποιεί το Photoshop]