Ενδιαφέρουν Νέα

ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΘΑΛΑΣΣΙΟΣ ΚΟΣΜΟΣ: ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΜΑΣ ΣΤΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Η εκδήλωση είναι ανοικτή στο κοινό της πόλης και η είσοδος δωρεάν.

Το Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2016 (7μμ) στο καφέ ΒΑΖΑΑΡ στην Θεσσαλονίκη (Παπαμάρκου 34, Πλατεία Άθωνος) θα παρουσιαστεί το νέο βιβλίο του Ηλία Παπαδόπουλου, που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις μας. Ο Μενέλαος Μελετζής θα είναι ανάμεσα στους ομιλητές της εκδήλωσης.

Στο σημείωμά του στον πρόλογο του βιβλίου σημειώνει:

“Γνώρισα για πρώτη φορά τον Ηλία Παπαδόπουλο το 2006, όταν συμμετείχα στη διοργάνωση μιας κλαδικής έκθεσης φωτογραφίας (Photonet Show) στη Θεσσαλονίκη, στα κτίρια του Οργανισμού
Λιμένα Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ). Ο Ηλίας στάθηκε πολύτιμος βοηθός στην οργάνωση και επιτυχία αυτής της προσπάθειας. Με όρεξη, κέφι, καλή διάθεση και προπάντων αγάπη για τη φωτογραφία, βοήθησε αφάνταστα στο οργανωτικό τεχνικό κομμάτι της έκθεσης.

Αυτό το τετραήμερο συνεργασίας στάθηκε αφορμή για τη δημιουργία μιας σταθερής φιλίας, με κύριο θεμέλιο την κοινή μας αγάπη για το μέσο.

Δειλά – δειλά, μέσα στα χρόνια αυτά, άρχισε να μου αποκαλύπτει το πάθος του για τις καταδύσεις και την υποβρύχια φωτογραφία. Πρόκειται για ένα από τα πιο δύσκολα είδη φωτογράφησης, που απαιτεί πανάκριβο εξοπλισμό, τύχη, εμπειρία, γνώση ειδικών τεχνικών και πάνω απ’ όλα υπομονή: πάρα πολλές φορές σχεδιάζει ο φωτογράφος να βουτήξει σε νερά που πιστεύει ότι είναι καθαρά και διαυγή, και ότι θα πετύχει να βρει σε ηρεμία, και σε ιδανικές συνθήκες φωτογράφησης κάποιο είδος θαλάσσιου οργανισμού που τον ενδιαφέρει – τελικά προσπαθεί για ώρες, χωρίς να πετυχαίνει ουσιαστικά τίποτε. Απλώς πρέπει να ξαναπροσπαθήσει!

Luidia Ciliaris

H. Παπαδόπουλος: Luidia Ciliaris

Ο Ηλίας, με τεράστια υπομονή και προσωπικό κόστος, κατόρθωσε αυτά τα είκοσι χρόνια που ασχολείται με την υποβρύχια φωτογράφηση, να μαζέψει ένα σημαντικό αριθμό εικόνων από πολλά είδη του θαλάσσιου περιβάλλοντος, να τα οργανώσει και να μας τα παρουσιάσει στην έκδοση αυτή, μαζί με επεξηγηματικά κείμενα. Ο βασικός προσανατολισμός της έκδοσης δεν είναι η παρουσίαση εικόνων αισθητικά και τεχνικά ιδανικών. Δεν πρόκειται άλλωστε για φωτογραφικό λεύκωμα. Είναι το να σας βοηθήσει να διαβάσετε, να γνωρίσετε και να δείτε την ομορφιά και κυρίως τον πλούτο που κρύβεται κάτω από τα νερά της πατρίδας μας.

Πρόκειται για μια έκδοση – όνειρο μιας ζωής. Το αποτέλεσμα αξίζει τον έπαινο μας και την αναγνώριση του έργου που αναδεικνύει.”

Ελληνικός Θαλάσσιος Κόσμος

Το εξώφυλλο του βιβλίου

Στην παρουσίαση θα μιλήσουν ακόμα οι:

  • Δρ. Γιώργος Σκούφας, Ζωολόγος – Ωκεανολόγος, επιστημονικός επιμελητής της έκδοσης.
  • Βασίλης Καρκατσέλης, Εικαστικός – Καλλιτεχνικός Διευθυντής του ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
  • Ηλίας Παπαδόπουλος, συγγραφέας και φωτογράφος των εικόνων του βιβλίου

Θα ακολουθήσει συζήτηση και στη συνέχεια θα συντελεστεί η κοπή της βασιλόπιτας του Φ.Κ.Θ.