Εκθέσεις φωτογραφίας Νέα

HELMUT NEWTON: ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΤΟΥ ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ

Η έκθεση διοργανώνεται σε στενή συνεργασία με το Ίδρυμα Helmut Newton στο Βερολίνο.

Αυτό το καλοκαίρι ο εμβληματικός δημιουργός έχει την τιμητική του με μια μεγάλη έκθεση που διοργανώνεται στο Μουσείο Φωτογραφίας του Άμστερνταμ (FOAM) από τις 17 Ιουνίου έως τις 4 Σεπτεμβρίου 2016.

O Newton διαθέτει ένα πλούσιο, αυθεντικό και πολύπλοκο έργο, που μπορεί να θεωρηθεί ένα από τα πιο εμβληματικά του τελευταίου τέταρτου του 20ου αιώνα. Η πλειοψηφία των έργων που παρουσιάζονται στην έκθεση είναι εκλεκτής ποιότητας εκτυπώσεις από τη συλλογή του Ιδρύματος Helmut Newton στο Βερολίνο.

Το όνομα του φέρνει στο νου αμέσως εικόνες (συνήθως) ημίγυμνων γυναικών, που εκπέμπουν μια αχαλίνωτη αίσθηση ερωτισμού. Είναι βεβαίως αλήθεια ότι οι γυναίκες διαδραματίζουν κεντρικό, ερωτικό ρόλο στο έργο του. Αλλά αυτό είναι επίσης ο λόγος για τον οποίο το έργο του συχνά παραγνωρίζεται – γιατί υπάρχει ανεπαρκής εκτίμηση της εγγενούς πολυπλοκότητας και της πολυεπίπεδη φύσης του.

O Newton άρχισε να φωτογραφίζει τη δεκαετία του 1950, αλλά η αναγνώριση δεν ήρθε παρά τη δεκαετία του 1970, κυρίως χάρη στις εντυπωσιακές φωτογραφίες που δημιούργησε για τη γαλλική Vogue. Η δεκαετία του 1970 και οι αρχές της δεκαετίας του 1980 χαρακτηρίστηκαν από κοινωνική αλλαγή. Οι παραδοσιακές σχέσεις εξουσίας επαναπροσδιορίστηκαν και ήταν μια περίοδος γυναικείας χειραφέτησης και πιο χαλαρής σεξουαλικής ηθικής. Όλα αυτά τα χαρακτηριστικά είναι κυρίαρχα στη φωτογραφία του Newton. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, το γεγονός ότι ο φωτογράφος ανέπτυξε πολύ στενή σχέση με τους Yves Saint Laurent και Karl Lagerfeld, σχεδιαστές μόδας που «έπαιξαν» με τις σχέσεις ανάμεσα σε αρσενικό – θηλυκό και έκαναν μεγάλη προσπάθεια προκειμένου να δομήσουν μια νέα, σύγχρονη γυναικεία εικόνα.

Helmut Newton: Aυτοπορτρέτο

Helmut Newton: Aυτοπορτρέτο κατά τη διάρκεια ηλεκτροκαρδιογραφήματος, στο νοσοκομείο Lenox Hill της Νέας Υόρκης, το 1973.

O Newton φωτογράφιζε κατά κύριο λόγο on location, χρησιμοποιώντας τολμηρά και καινοτόμα σενάρια για τις λήψεις του. Οι γυναίκες που πρωταγωνιστούν σε αυτές είναι γεμάτος δυναμισμό. Είτε γυμνές είτε ντυμένες λ.χ. με σακάκι για ένα δείπνο, οι γυναίκες του είναι ισχυρές, σαγηνευτικές, κυρίαρχες, εντυπωσιακές – μερικές φορές ακόμα και εκφοβιστικές! Είναι γυναίκες που έχουν απελευθερωθεί από κάθε μορφή υποταγή ή εξάρτησης και έχουν πάρει τον έλεγχο των πραγμάτων. Το προκλητικό έργο του μπορεί να θεωρηθεί ως ένα ειρωνικό σχόλιο για την παρακμή μιας κοινωνικής τάξης που, σε μεγάλο βαθμό, χαρακτηρίζεται από την εξουσία και το χρήμα.

Όντας ένας εξαιρετικά ταλαντούχος φωτογράφος, ο Newton χρησιμοποιούσε τις εντυπωσιακές τεχνικές ικανότητες του προκειμένου να αναδημιουργήσει αυτό που η (ομολογουμένως «προχωρημένη») φαντασία του επινοούσε κάθε φορά. Είχε πλήρη επίγνωση του ότι ο στοιχεία όπως ο ερωτισμός, η αποπλάνηση και η επιθυμία συνέθεταν, κατά κύριο λόγο, ένα παιχνίδι με το μυαλό, αποτυπώνοντας ουσιαστικά μια ανέφικτη πραγματικότητα. Χρησιμοποιούσε συστηματικά αυτή την τακτική για τις εμπορικές δουλειές του, συνδυάζοντάς την άψογα με την οπτικοποίηση των προσωπικών εμμονών του. Μέσα από την απεικόνιση των γυναικών και την παράλληλη ανάδειξη θεμάτων, όπως η δύναμη, η βία, ο ερωτισμός και η επιθυμία, το έργο του μπορεί να συνδεθεί άμεσα με το σουρεαλισμό – ένα από τα κυρίαρχα καλλιτεχνικά ρεύματα κατά την περίοδο του μεσοπολέμου, όταν ο νεαρός Helmut μεγάλωνε σε ένα ελεύθερα σκεπτόμενο Βερολίνο.

O Newton εξελίχθηκε σε μια εξαιρετικά επιτυχημένο και υψηλής επιρροής φωτογράφο πορτρέτου, ο οποίος απαθανάτισε όλα τα μεγάλα ονόματα της εποχής του -από αστέρια του κινηματογράφου μέχρι πολιτικούς – με την κάμερά του. Στη δεκαετία του 1970 και του 1980, ένα πορτρέτο του λειτουργούσε ως η απόλυτη απόδειξη της επιτυχίας.

H ταινία Helmut by June, την οποία δημιούργησε η σύζυγος του φωτογράφου June θα προβληθεί επίσης κατά τη διάρκεια του αφιερώματος. Δείτε την ολόκληρη εδώ: