Market

ΠΩΣ ΝΑ ΑΓΟΡΑΖΕΤΕ ΚΑΙ ΝΑ ΠΟΥΛΑΤΕ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΜΕΝΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ

Ένας πολύ χρήσιμος σχετικός οδηγός!

Ο φωτογράφος Wasim Ahmad έχει εργαστεί στη μέχρι τώρα καριέρα του ως δημοσιογράφος για εφημερίδες στη Μινεσότα, στη Φλόριντα και στη Νέα Υόρκη. Δίδαξε επί οκτώ χρόνια δημοσιογραφία πολυμέσων στο Πανεπιστήμιο Stony Brook και στο Πανεπιστήμιο Syracuse (απ΄όπου απέκτησε και μεταπτυχιακό στη φωτογραφία). Εργάστηκε επίσης ως Τechnical Specialist για την Canon ΗΠΑ.

Ο Wasim δημοσίευσε πρόσφατα στο fstoppers.com ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον άρθρο για το θέμα του τίτλου, από το οποίο παρουσιάζουμε τα σημαντικότερα σημεία, προσαρμοσμένα φυσικά στην ελληνική πραγματικότητα:

Ειλικρινά δεν θυμάμαι πόσες φορές στη μέχρι τώρα φωτογραφική μου πορεία έχω αλλάξει τον εξοπλισμό μου από Canon σε Nikon και τανάπαλιν. Πιθανώς να νομίζετε πως μια τέτοια τακτική κοστίζει μια περιουσία, αλλά σας διαβεβαιώ πως αυτό δεν συμβαίνει! Επιχειρώντας έξυπνες αγορές και προσεγμένες πωλήσεις, κατάφερα να περιορίσω τις ζημιές μου στο ελάχιστο, ενώ παράλληλα υπήρξαν ορισμένες περιπτώσεις όπου αποκόμισα κέρδος, πουλώντας προϊόντα η αξία των οποίων αυξήθηκε με την πάροδο του χρόνου. Στο κείμενο που ακολουθεί, θα παρουσιάσω ορισμένες συμβουλές που ευελπιστώ ότι θα σας βοηθήσουν να κάνετε κι εσείς αγοραπωλησίες εξοπλισμού χωρίς να επιβαρύνετε επώδυνα το πορτοφόλι σας!

Κάντε υπομονή

Χρειάζεστε επειγόντως μια συγκεκριμένη κάμερα εδώ και τώρα; Όχι; Τότε περιμένετε! Αυτός ο κανόνας ισχύει είτε σας ενδιαφέρει το πιο πρόσφατο μοντέλο είτε κάποιο παλιότερης γενιάς. Οι τιμές των φωτογραφικών μηχανών παρουσιάζουν διακυμάνσεις καθόλη τη διάρκεια του χρόνου. Υπάρχουν συγκεκριμένοι λόγοι γι’ αυτό – ο σημαντικότερος πιθανότατα είναι οι συνεχείς αλλαγές στην ισοτιμία του γιεν έναντι του δολαρίου (σ.σ.: προφανώς και του ευρώ), τουλάχιστον όσον αφορά στις ιαπωνικές κατασκευάστριες εταιρίες φωτογραφικών μηχανών. Η ισχύς κάθε νομίσματος καθορίζει το αν μια φωτογραφική μηχανή θα πουλιέται με κόστος κοντά στην Προτεινόμενη Τιμή Λιανικής Πώλησης (Manufacturer’s Suggested Retail Price – MSRP) ή εάν η τιμή της πρόκειται να μειωθεί σημαντικά με μια άμεση έκπτωση. Έτσι εξηγείται και το γιατί οι κάμερες διατίθενται με τιμές χαμηλότερες της Προτεινόμενης Τιμής Λιανικής, σχεδόν όλο το χρόνο. Υπάρχουν διάφορα site που μπορείτε να επισκέπτεστε για την παρακολούθηση των τρεχουσών τιμών του προϊόντος που σας ενδιαφέρει. Kάντε τις συγκρίσεις σας πριν αγοράσετε!

Oι προσφορές cascback έχουν ενδιαφέρον

Είναι συνηθισμένο φαινόμενο για τους κατασκευαστές να προσφέρουν, εποχικά, cashback offers στους καταναλωτές: λ.χ. πριν το καλοκαίρι ή πριν τα Χριστούγεννα. Ακόμα κι αν δεν σε χρειάζονται άμεσα όλα τα έξτρα καλούδια που συνοδεύουν το βασικό προϊόν σε κάθε μια από αυτές, μπορείτε πάντα να τα χρησιμοποιήσετε μελλοντικά (όταν δεν υφίσταται περίοδος εκπτώσεων) στα πλαίσια δικών σας πωλήσεων, αυξάνοντας έτσι τα προσδόκιμα έσοδά σας.

Μη φοβάστε τα μεταχειρισμένα

Έχω ακούσει πολλούς ανθρώπους να λένε ότι δεν θα αγόραζαν ποτέ τέτοια προϊόντα υπό το φόβο πως πωλούνται αφού πρώτα έχουν επισκευαστεί επειδή υπέστησαν φοβερές ζημιές – λ.χ. είχαν …σπάσει. Το πιο πιθανό είναι πως δεν τους έχει συμβεί κάτι τέτοιο! Συχνότατα πρόκειται για κομμάτια που έχουν χρησιμοποιηθεί ως εκθεσιακά ή για λόγους επίδειξης σε πελάτες. Είναι πολύ πιθανό να μην έχουν καν χρησιμοποιηθεί ουσιαστικά. Επίσης είναι απολύτως βέβαιο πως έχουν ελεχθεί ώστε να μην υπολείπονται σε τίποτα των εργοστασιακών στάνταρ, ειδικά αν επιχειρήσετε να τα αγοράσετε από έναν εξουσιοδοτημένο αντιπρόσωπο ή απευθείας από τις ίδιες τις εταιρίες. Οι έλεγχοι πιθανότατα είναι πιο αυστηροί από αυτούς που υφίσταται ένα νέο μοντέλο!

Έχω αγοράσει …τόνους τέτοιων μοντέλων τόσο από τη Canon όσο και από τη Nikon και δεν είχα ποτέ πρόβλημα. Σκεφτείτε την όλη διαδικασία ως εξής: είναι σαν να αγοράζετε ένα πιστοποιημένο μεταχειρισμένο αυτοκίνητο, με λίγα χιλιόμετρα και ακόμα λιγότερα χτυπήματα. Όταν θα έρθει η στιγμή να το δώσετε με τη σειρά σας, θα έχετε ξοδέψει λιγότερα για την αγορά του (σε σχέση με την αγορά του ως καινούριου) αλλά θα μπορέσετε να το πουλήσετε με ίδια περίπου τιμή σε σχέση με αυτήν που θα πουλήσει κάποιος που όντως το αγόρασε καινούριο.

Συμβουλές για πώληση

Εκτός κι αν βρίσκεστε σε άμεση ανάγκη για μετρητά, μη βιαστείτε να …ξεφορτωθείτε το προϊόν σας είτε πουλώντας το σε ένα φυσικό κατάστημα είτε online μέσω site αγγελιών ή social media. H έλλειψη βιασύνης μπορεί να σας ανταμείψει με περισσότερα μετρητά.

Μια μέθοδος που μπορεί να σας βοηθήσει να προσελκύσετε περισσότερους αγοραστές είναι να πλαισιώσετε το προς πώληση προϊόν με μια λεπτομερή περιγραφή του και με καλές φωτογραφίες.

Δείτε ακολούθως δυο παραδείγματα του πώς φωτογραφίζω ο ίδιος:

Ένα άλλο στοιχείο που βοηθά ιδιαίτερα είναι το να κρατάτε την αρχική συσκευασία και τα όποια αξεσουάρ συμπεριλαμβάνονταν σε αυτή.

Το κλειδί για την πώληση είναι το ίδιο με αυτό της αγοράς: να είστε υπομονετικοί! Ορίστε μια συγκεκριμένη τιμή και μην σπεύσετε να αποδεχτείτε την πρώτη χαμηλότερης αξίας αντιπροσφορά που θα σας προταθεί. Εφόσον είστε ειλικρινείς για την κατάσταση του προϊόντος που πουλάτε και “δίκαιοι” στην τιμή που ζητάτε, κάποιος θα την πληρώσει. Παράλληλα χρήσιμο είναι να είστε δεκτικοί και στην ιδέα των ανταλλαγών. Όπως ο εξοπλισμός που εσείς πουλάτε είναι λειτουργικός έτσι θα είναι κατά πάσα πιθανότητα και ο εξοπλισμός που θα σας προσφερθεί για να αποκτήσετε.

Μερικές φορές η καλύτερη κίνηση είναι το να μην κάνετε τίποτα!

Προτού αποφασίσετε να κάνετε οποιαδήποτε πώληση, σκεφθείτε: εάν ο εξοπλισμός που έχετε ήδη στα χέρια σας, σας επιτρέπει να κάνετε τις λήψεις σας χωρίς πρόβλημα, τότε πιθανότατα είστε μια χαρά όπως είστε…