Photo Specials

ΤΡΑΒΗΞΤΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΧΩΡΙΣ ΕΝΟΧΕΣ!

Πώς η λήψη εικόνων εμπλουτίζει τις εμπειρίες της ζωής μας!

Όσοι τραβάνε πολλές φωτογραφίες, δεν (αυτο)καταστρέφουν τις ταξιδιωτικές και άλλες εμπειρίες τους, αντίθετα νιώθουν πιο ευτυχισμένοι σε σχέση με όσους δεν φωτογραφίζουν καθόλου.

Πίσω στο 2016, αρκετή συζήτηση προκλήθηκε για την αντίδραση της γνωστής ποπ τραγουδίστριας Adele η οποία, κατά τη διάρκεια συναυλίας της, ζήτησε από μια θαυμάστρια να σταματήσει να την τραβάει βίντεο με το κινητό της τηλέφωνο. Μιλώντας από το μικρόφωνο είχε σχολιάσει: “μπορείς να σταματήσεις να με τραβάς με την βιντεοκάμερα, είμαι στ’ αλήθεια εδώ στην πραγματική ζωή, μπορείς να το απολαύσεις στην πραγματικότητα παρά μέσα από την κάμερά σου”.

Δείτε το στιγμιότυπο εδώ:

Φαίνεται όμως πως στο παραπάνω σκεπτικό υπάρχει αντίλογος – και μάλιστα επιστημονικά τεκμηριωμένος! Κάνοντας κλικ εδώ θα βρείτε το πλήρες κείμενο μιας κοινής μελέτης των Πανεπιστημίων της Νότιας Καλιφόρνιας, της Πενσιλβάνιας και του Yale, που φέρει τον τίτλο How Taking Photos Increases Enjoyment of Experiences και …μάλλον απενοχοποιεί όσους γυρνάνε με μια κάμερα στο χέρι! Η συγκεκριμένη μελέτη δημοσιεύτηκε online στις 6/6/16.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την αναπληρώτρια καθηγήτρια Κρίστιν Ντιλ του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό ψυχολογίας Personality and Social Psychology, μελέτησαν πάνω από 2.000 ανθρώπους. Διαπιστώθηκε ότι όσοι φωτογραφίζουν τις εμπειρίες τους, από μια βόλτα σε μια ξένη πόλη ή μουσείο έως το γλυκό που μόλις τους σέρβιραν, περνάνε γενικά καλύτερα, σε σχέση με όσους αποφεύγουν τις φωτογραφίες.

«Η φωτογράφηση μπορεί να αυξήσει την ευχαρίστηση των θετικών εμπειριών, αυξάνοντας την προσωπική εμπλοκή κάποιου σε αυτές», δήλωσε η Ντιλ. Οι ερευνητές πραγματοποίησαν πειράματα, τρία σε πραγματικές συνθήκες και έξι στο εργαστήριο, ζητώντας από τους εθελοντές είτε να φωτογραφίζουν ό,τι τους άρεσε γύρω τους, είτε όχι. Σχεδόν σε όλα τα πειράματα, όσοι τράβηξαν φωτογραφίες, δήλωσαν στη συνέχεια πως ένιωθαν καλύτερα συγκριτικά με όσους δεν είχαν φωτογραφίσει τίποτε.

Αυτό εξηγεί, κατά τους ερευνητές, γιατί οι χρήστες του Facebook ανεβάζουν στο κοινωνικό δίκτυο περίπου δύο δισεκατομμύρια φωτογραφίες κάθε μέρα, ενώ του Instagram γύρω στα 80 εκατομμύρια.  Οι ερευνητές ανέφεραν ότι δεν φαίνεται να ισχύει ο συνήθης αντίλογος, ότι δηλαδή η φωτογράφηση αποσπά κάποιον από την πραγματική βίωση μιας εμπειρίας, καθώς μάλλον συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο. Για παράδειγμα, σε ένα από τα πειράματα σε ένα μουσείο, όπου οι εθελοντές φορούσαν ειδικά γυαλιά που κατέγραφαν τις κινήσεις των ματιών τους, όσοι τραβούσαν φωτογραφίες, περνούσαν περισσότερη ώρα κοιτάζοντας τα εκθέματα.

Σε ένα άλλο πείραμα, διαπιστώθηκε ότι ακόμη και όταν κανείς απλώς σκέπτεται την προοπτική ότι θα τραβήξει φωτογραφίες, αυτό τον κάνει να νιώθει πιο χαρούμενος με ό,τι καινούριο ζει!

 






Aρθρογράφος

Μενέλαος Μελετζής

Διδάκτορας Επιστημών του Πανεπιστημίου του Νovisad (Σερβία) και επιστημονικός συνεργάτης του University of Applied Arts Belgrade, στον τομέα New Media. Είναι τ. Τακτικός Επίκουρος καθηγητής Φωτογραφίας στο τμήμα Γραφιστικής του Α-ΤΕΙ Αθήνας. Ασχολείται με τη συγγραφή βιβλίων και άρθρων για τη φωτογραφία επί 40 και πλέον χρόνια. Έχει συμμετάσχει με εικόνες του σε πολλές εκθέσεις φωτογραφίας στην Ελλάδα και το εξωτερικό και έχει παραστεί ως κριτής σε διεθνείς και ελληνικούς φωτογραφικούς διαγωνισμούς. Μέλος της Ένωσης Δημοσιογράφων- Ιδιοκτητών Περιοδικού Τύπου (ΕΔΙΠΤ) και της Ομοσπονδίας Ενώσεων Εκδοτών Περιοδικού της Ευρωπαϊκής Ένωσης (FAEP).