Know How

ΠΩΣ ΝΑ “ΞΕΚΛΕΙΔΩΣΕΤΕ” ΤΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΕΝΟΣ ΠΑΙΔΙΟΥ

Ένα παιχνίδι ή μια ατάκα μπορεί να είναι αρκετή!

Όταν ζητάμε από ένα μικρό παιδί να χαμογελάσει για μια φωτογραφία, συνήθως αυτό παίρνει μια φοβισμένη έκφραση και στέκεται ανέκφραστο ή στημένο.

Δεν υπάρχει τίποτα κακό με τα αδέξια χαμόγελα των παιδιών (για τους γονείς πολλές φορές είναι ξεκαρδιστικά) αλλά είναι επίσης ωραίο όταν καταγράφεις ένα γνήσιο χαμόγελο. Εκείνο που βγαίνει αβίαστα σχεδόν κάθε στιγμή της ημέρας ΕΚΤΟΣ από τις στιγμές που κρατάς τη φωτογραφική μηχανή σου.

Ορίστε μερικά τρικ που φιλοξενήθηκαν στο offspring.lifehacker.com:

  • Αφήστε τα να σας κυνηγήσουν. Εάν σταματήσετε απότομα, θα είναι σε μια χαρούμενη διάθεση και εκείνη τη στιγμή μπορείτε να τα φωτογραφήσετε.
  • Ζητήστε τους να σας πουν ένα αστείο χωρίς να γελάσουν. Αυτό είναι συνήθως μια αδύνατη πρόκληση για ένα παιδί οπότε θα καταλήξει να σκάει στα γέλια.
  • Εάν φωτογραφίζετε δύο παιδιά, πείτε τους να κάνουν ένα διαγωνισμό όπου θα κοιτάζονται στα μάτια και χάνει όποιος χαμογελάσει πρώτος. Όπως και παραπάνω, δεν θα αντισταθούν και θα χαμογελάσουν.
  • Μπορείτε να βάλετε κάποιον να τα πετάξει στον αέρα, να τα κρεμάσει ανάποδα ή να τα κρατήσει ώστε να μιμηθούν το πέταγμα του Superman. Αυτές οι δράσεις μπορούν να δημιουργήσουν εξαιρετικές φωτογραφίες.
  • Κάντε αστείους ήχους. Εναλλακτικά, μπορείτε να ψιθυρίσετε κάτι “ανόητο” στο αυτί τους.
  • Παρακινήστε τα να σας μιλήσουν για κάτι που τα κάνει ευτυχισμένα. Το νέο κουτάβι τους, ένα ταξίδι, το αστείο πράγμα που έκανε ο αδελφός τους, την αγαπημένη τους γεύση παγωτού.
  • Ζητήστε τους να γελάσουν ψεύτικα. Τα ψεύτικα γέλια συνήθως μετατρέπονται σε πραγματικά γέλια.
  • Αποστηθίστε κάποια μικρά πρόχειρα ανέκδοτα.
  • Μετρήστε αντίστροφα 3,2,1 και πείτε κάτι εντελώς τυχαίο. Λ.χ.: “γαϊδούρι με παπούτσια!”, “καμήλα με καπέλο” κ.ά.

Εάν τα παραπάνω κόλπα δουλεύουν, τότε …τέλεια! Αλλά αν μετά από μερικές προσπάθειες δεν υπάρχει αποτέλεσμα, μην πιέζετε τα παιδιά. Το τελευταίο πράγμα που θέλετε είναι να αναπτύξουν άγχος με την παρουσία της κάμερας.

…κάτι τελευταίο!

Ακόμη και οι κακές φωτογραφίες μπορεί να είναι τέλειες …για το slideshow του γάμου τους!


  • Φωτό στην κορυφή του άρθρου: Alicia Jones – Unsplash
 






Aρθρογράφος

Νίκος Κατσουλώτος

Διδάκτορας Ψηφιακών Τεχνών, με ειδίκευση στο cinemagraph (Πανεπιστήμιο του Βελιγραδίου) και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών στις Εφαρμοσμένες Τέχνες, με θέμα την πολιτική αφίσα (Ακαδημία Τεχνών του Νόβι Σαντ). Είναι Πτυχιούχος Γραφιστικής από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και συνεργάτης της Νexus Publications AE από το 2009, ως graphic designer και αρθρογράφος. Έχει συγγράψει τα βιβλία "Photoshop ...απλά!" και "Cinemagraph" που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις μας. Από το 2019 είναι contributing writer στην "ΗuffPost Greece" και συνεργάτης της "Εφημερίδας των Συντακτών". Από το Φεβρουάριο έως τον Ιούνιο του 2022 εργάστηκε ως Εκπαιδευτής στο Τμήμα «Γραφιστική Εντύπου και Ηλεκτρονικών Μέσων» του Δημοσίου ΙΕΚ Αμπελοκήπων. Από τον Οκτώβριο του 2022, διδάσκει στο Τμήμα Ψηφιακών Μέσων και Επικοινωνίας του Ιονίου Πανεπιστημίου.