Photo Specials

ΠΩΣ ΝΑ ΟΡΓΑΝΩΣΕΤΕ ΤΟ ΙΔΑΝΙΚΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΤΑΞΙΔΙ!

Ιδέες και συμβουλές που θα σας διευκολύνουν τη (φωτογραφική και όχι μόνο) ζωή!

H ιδέα μιας ταξιδιωτικής απόδρασης, εντός ή εκτός συνόρων, που θα συνδυαστεί με δυνατές φωτογραφίες φαντάζει προκλητική για όλους και όλες. Πώς όμως μπορεί να μετατραπεί η ιδέα σε πράξη με τον επιτυχέστερο δυνατό τρόπο; 

Η φωτογράφος και μητέρα Karthika Gupta αντιμετώπισε τον ίδιο ακριβώς προβληματισμό και αποφάσισε να αφιερώσει χρόνο και σκέψη στην καταγραφή (για λογαριασμο του DPS) των ιδανικότερων κατά την κρίση της λύσεων. Ας δούμε τις μας προτείνει:


Επί πολλά χρόνια, ένα από τα όνειρά μου ήταν να ζήσω μακριά από το σπίτι, ταξιδεύοντας με την οικογένειά μου για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ονειρεύομουν όλα τα μέρη στα οποία θα μπορούσα να ταξιδέψω, απολαμβάνοντας τη νομαδική ζωή – στη συνέχεια …ξυπνούσα και η καθημερινότητα, με τις ευθύνες της, με περίμενε στη γωνία! Τα πράγματα άλλαξαν πριν μια διετία, όταν έχασα τη μητέρα μου από καρκίνο – τότε αποφάσισα ότι η ζωή μου ήταν πολύ μικρή για να μην γίνουν τα όνειρά μου πραγματικότητα.

Εκείνη τη χρονιά, μετά από πολλούς μήνες συζήτησης και προγραμματισμού, ο σύζυγός μου και εγώ αποφασίσαμε ότι η μικρή οικογένειά μας θα περάσει το καλοκαίρι μας στην Ινδία. Στη συνέχεια (και πριν την άφιξή μας εκεί) προστέθηκαν στάσεις σε Λονδίνο, Ζυρίχη και Ρώμη. Ξαφνικά βρέθηκα υπεύθυνη για το σχεδιασμό (και το πακετάρισμα των αποσκευών) ενός τελικού ταξιδιού με διάρκεια δυόμισι μήνες. Θα είχαμε μαζί τέσσερις μόνο βαλίτσες – μία για τον καθένα μας. Ως φωτογράφος, ήξερα ότι, κάπου σε αυτές τις βαλίτσες, έπρεπε να συσκευάσω και τον απαραίτητο σχετικό εξοπλισμό μου!

Από τότε η οικογένειά μου έλαβε μια συνειδητή απόφαση: κατά τη διάρκεια κάθε καλοκαιριού να αφιερώνει τουλάχιστον 3-4 εβδομάδες ταξιδεύοντας. Στις γραμμές που ακολουθούν, καταγράφω μερικά πράγματα που με βοήθησαν να αξιοποιήσω στο έπακρο το χρόνο μου μακριά από το σπίτι. Είναι πολύ πιθανό ότι έχω χάσει κάποιες καλές φωτογραφικές ευκαιρίες, αλλά γενικά είμαι ευχαριστημένη με την οργάνωση του εξοπλισμού μου, τις εμπειρίες που έχει βιώσει η οικογένειά μου και τις εικόνες που έχω δημιουργήσει. Πρόσθετο θετικό στοιχείο; Δεν είχα ζημιές ή απώλειες στον εξοπλισμό μου.

Μια σκέψη για την αρχή: εάν τα ταξίδια μού έχουν διδάξει κάτι, είναι πως δεν χρειάζεται να καταγράφετε το καθετί ούτε απαιτείται να δουλεύετε ταυτόχρονα με όλα τα φωτογραφικά καλούδια που έχετε προμηθευτεί!

Nitish Meena

Nitish Meena

Επιλογές εξοπλισμού

Ας αντιμετωπίσουμε την πραγματικότητα: ως φωτογράφοι, θέλουμε όλα τα “εργαλεία” μας μαζί μας, όπου κι αν πάμε. Ωστόσο, συχνά συνειδητοποιούμε πως η ανάγκη για πρόσθετο εξοπλισμό συχνότατα υποκαθίσταται από την ανάγκη για πρακτικά πράγματα όπως ρούχα, παπούτσια και βιβλία.

Περιορίζω τον κατάλογο που ακολουθεί σε αντικείμενα που μπορούν να μεταφερθούν ρεαλιστικά και με ασφάλεια,  χωρίς κίνδυνο να υποστούν ζημιές:

  • Ένας ευρυγώνιος zoοm 24-70mm
  • Mια απλή point & shoot φωτογραφική μηχανή ως εφεδρική (θυμηθείτε: το βάρος είναι μια σοβαρή ανησυχία για τα περισσότερα ταξίδια)
  • Ένας τηλεφακός 70-200mm
  • Ένα σώμα DSLR ή CSC φωτογραφικής μηχανής
  • 3 μπαταρίες κάμερας
  • 1 φορτιστής μπαταρίας
  • Ένα μικρό ταξιδιωτικό τρίποδο που στερεώνεται στη φωτογραφική τσάντα
  • Ένα ασύρματο trigger για φλας
  • 7-8 κάρτες μνήμης από 8GB έως 32GB
  • Ένας συμπαγής εξωτερικός σκληρός δίσκος 2TB (για εφεδρική αποθήκευση φωτογραφιών)
  • Δύο κιτ καθαρισμού φακών και κάμερας γενικής χρήσης

Όλα τα παραπάνω χωράνε άνετα σε μια καλή φωτογραφική τσάντα. Επειδή είμαι μητέρα μικρών παιδιών, στη δική μου τσάντα μου υπάρχουν ακόμα σνακ, επιπλέον μπλουζάκια, βιβλία, μολύβια και …τουλάχιστον 5 αυτοκινητάκια. Ακριβώς όπως η κάμερα είναι το παιχνίδι μου, τα παιδιά μου έχουν τα δικά τους παιχνίδια που πρέπει να τα συντροφεύουν σε κάθε ταξίδι.

Χρησιμο ακόμα (προσωπικά θα το ήθελα πάντα μαζί μου, αλλά με κάποιο μαγικό τρόπο ξεχνώ κάθε φορά να το αγοράσω): ένα αδιάβροχο κάλυμμα για τη μηχανή!

woman near beige painted building

Ibrahim Rifath

Οργανώστε και προγραμματίστε το ταξίδι 

Για μένα τα παραπάνω σημαίνουν συνήθως πως (θέλω να) αποκτώ μια γενική ιδέα για το πού πηγαίνω και σε τι είδους κλίμα και περιβάλλον θα βρεθώ τόσο η ίδια όσο και ο εξοπλισμός μου. Πριν φύγω για ένα ταξίδι, σημειώνω όλους τους σειριακούς αριθμούς των προϊόντων που κατέχω ανά εταιρία, σε ένα έγγραφο στο λογαριασμό μου στο Dropbox. Αυτό το αρχείο ενημερώνεται και ελέγχεται πολλές φορές κατά τη διάρκεια του έτους, καθώς πουλώ και αγοράζω διάφορα πράγματα. Όλοι οι εξωτερικοί σκληροί δίσκοι μου καθώς και το υπόλοιπο του εξοπλισμού μου δίδονται για φύλαξη σε ένα φιλικό σπίτι.

Καλό είναι επίσης να γνωρίζετε το όνομα, τη διεύθυνση και τα στοιχεία επικοινωνίας του εξουσιοδοτημένου αντιπροσώπου του εξοπλισμού σας σε κάθε χώρα που επισκέπτεστε  – μερικές φορές τα πράγματα πάνε στραβά ανεξάρτητα από το πόσο καλά προετοιμασμένος είσαι. Η εκ των προτέρων ενημέρωση σχετικά με τα κέντρα εξυπηρέτησης πελατών και τους εξουσιοδοτημένους αντιπροσώπους θα σας προσφέρει μεγάλη εξοικονόμηση χρόνου, ειδικά όταν ταξιδεύετε σε περιοχές όπου οι συνδέσεις στο Διαδίκτυο δεν είναι πολύ αξιόπιστες.

Κατά τη διάρκεια των ταξιδιών μου, οι επιλογές εξοπλισμού εξαρτώνται από τις προγραμματισμένες δραστηριότητες και το είδος των εξορμήσεων που κάνουμε ως οικογένεια. Στη Ρώμη και τη Ζυρίχη λ.χ., ταξιδεύαμε παντού είτε με τα πόδια είτε με τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Έτσι, έπαιρνα μαζί μου μόνο ένα σώμα και ένα φακό 24-70mm, μαζί με ό,τι άλλο χρειαζόμουν, στο σακίδιο μου. Ο υπόλοιπος εξοπλισμός παρέμενε στο δωμάτιο του ξενοδοχείου μου, ασφαλισμένος στη βαλίτσα μου.

Όταν πετάξαμε και κατασκηνώσαμε στα Ιμαλάια, η κάμερά μου μαζί με τους φακούς μου ήταν πάντα μαζί μου. Το τρίποδο παραδόθηκε στους αχθοφόρους που μετέφεραν τον εξοπλισμό μας για το κάμπινγκ. Για τις εκδρομές που απαιτούσαν διανυκτεύρεση σε σκηνή, κουβαλούσα μαζί όλες τις κάρτες μνήμης μου, αφήνοντας το φορτιστή και τον εξωτερικό σκληρό δίσκο στο βασικό σπίτι όπου κατοικούσαμε, επειδή ήταν εξαιρετικά απίθανο να βρω πρίζα.

Όταν ταξιδεύουμε οδικώς, έχω μαζί τη φωτογραφική μηχανή μου και ένα φακό 24-70mm – όλος ο υπόλοιπος εξοπλισμός μένει στο πορτ-μπαγκάζ του αυτοκινήτου. Όταν πετάω, μεταφέρω όλα τα εργαλεία μου στο σακίδιο μου, χωρίς να δίνω τίποτα για check-in.

Επιπλέον χρήσιμη συμβουλή όταν ταξιδεύετε σε μακρινές εξωτικές τοποθεσίες: αποδεχτείτε πως ούτε το σώμα, ούτε το πνεύμα, ούτε ο εξοπλισμός σας θα λειτουργήσουν στο 100%. Αισθάνθηκα, προσωπικά, δυσφορία όταν ταξίδευα στο Leh και το Ladakh σε δρόμους που βρίσκονταν σε ύψος περίπου 5200 μέτρων. Διαπίστωσα επίσης ότι ο εξοπλισμός μου δεν λειτουργούσε τόσο αποτελεσματικά σε αυτό το υψόμετρο. Οι μπαταρίες δεν κρατούσαν τόσο πολύ και η φωτογραφική μηχανή δεν ανταποκρινόταν τόσο γρήγορα. Τις πρώτες φορές που μου συνέβη …τρελλάθηκα! Ωστόσο, απλώς το αποδέχθηκα ως κάτι πέρα ​​από τον έλεγχό μου και απλώς έδωσα στον εαυτό μου λίγο παραπάνω χρόνο για να πετύχω το πλάνο που ήθελα.

map of Australia

Joey Csunyo

Γνωρίστε τον εξοπλισμό σας

Αυτό θα έπρεπε να θεωρείται περίπου αυτονόητο, ωστόσο είναι εκπληκτικό το πόσοι από εμάς δεν ακολουθούν μια τόσο απλή όσο και καίρια συμβουλή. Αισθανόμαστε μεγάλο ενθουσιασμό όταν μαθαίνουμε νέα για το πλέον πρόσφατο μοντέλο κάθε εταιρίας, ωστόσο δεν γνωρίζουμε αρκετά για το πώς να χρησιμοποιήσουμε σωστά το μοντέλο που ήδη διαθέτουμε!

Ο καλύτερος τρόπος για να αντιπαρέλθετε το πρόβλημα, είναι να περιοριστείτε στη χρήση μερικών συγκεκριμένων και βασικών κομματιών του εξοπλισμού σας για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Ιδιαίτερα σημαντική συμβουλή: πριν ξεκινήσετε, αλλά και κατα τη διάρκεια του ταξιδιού, αφιερώστε χρόνο στη συντήρηση του εξοπλισμού σας

Να συμπεριφέρεστε και να σκέφτεστε σαν ντόπιοι

Συχνά συναντώ, κατά τη διάρκεια των ταξιδιών μου, φωτογράφους που συμπεριφέρονται σαν είναι οι ιδιοκτήτες του προορισμού που επισκέπτονται. Οι ντόπιοι, ωστόσο, εξακολουθούν να είναι άνθρωποι που αξίζουν το ίδιο σεβασμό και ευγένεια με όλους εμάς. Μπείτε στη θέση τους και προσπαθήστε να φανταστείτε τι βιώνουν όταν κάποιος σπρώχνει μια φωτογραφική μηχανή στο πρόσωπό τους χωρίς κάν να τους απευθύνει ένα χαιρετισμό ή να τους προσφέρει ένα χαμόγελο.

Σημείωσα ήδη πως ο 24-70mm είναι ο βασικός φακός των ταξιδιών μου. Δεν επιλέγω φακούς που θα μου επέτρεπαν να φωτογραφίζω άνθρωπους χωρίς οι ίδιοι να το ξέρουν. Αντίθετα, προτιμώ να αλληλεπιδρώ με τους ανθρώπους και να τους ενημερώνω ότι σκοπεύω να τους τραβήξω. Αυτός είναι ο τρόπος που δουλεύω.

Ενώ βρισκόμασταν στο Ladakh επισκεφθήκαμε πολλά όμορφα μοναστήρια. Τα περισσότερα από αυτά εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται και είδαμε πολλούς ναούς στους οποίους οι μοναχοί προσεύχονταν. Ακόμα κι αν δεν υπάρχει καμία πινακίδα που να αποθαρρύνει τις λήψεις, παρακαλώ χρησιμοποιήστε την κοινή λογική προκειμένου να μην εισβάλλετε στον ιδιωτικό χώρο τους – ειδικά όταν ψάλλουν. Δεν μπορώ να σας περιγράψω πόσο πολλές φορές έχω συναντήσει τουρίστες που κυριολεκτικά πηδούν ο ένας πάνω από τον άλλο ή …κρεμιούνται έξω από κινούμενα αυτοκίνητα, μόνο και μόνο για να τραβήξουν φωτογραφίες μοναχών την ώρα της προσευχής τους. Βλέποντας αυτή την αγενή συμπεριφορά, σχεδόν ντρέπομαι να βγάλω έξω τη φωτογραφική μηχανή μου!

Ο σεβασμός είναι απαραίτητο στοιχείο για κάθε ταξιδιώτη και κάθε ταξιδιωτικό φωτογράφο.

brown suitcase beside open book

Damir Bosnjak

Κάντε φίλους τους τοπικούς φωτογράφους

Το Διαδίκτυο είναι ένα καταπληκτικό εργαλείο πληροφόρησης σχεδόν για τα πάντα. Μέσω αυτού, μπορείτε να βρείτε και (να συνδεθείτε με) άλλους φωτογράφους, ειδικά αν ταξιδεύετε σε περιοχές που σας είναι εντελώς άγνωστες. Όταν ταξιδεύω, πάντα προσπαθώ να γνωρίσω ορισμένους τοπικούς φωτογράφους. Μερικές φορές συναντιόμαστε για ένα δείπνο ή ένα ποτό, συζητάμε στο τηλέφωνο και …έτσι απλά γινόμαστε φίλοι: συχνά μου προτείνουν εναλλακτικές λήψεις σε μη τουριστικά σημεία και προσφέρονται να μου δανείζουν εξοπλισμό αν το χρειάζομαι!

Συμπέρασμα

Ελπίζω οι παραπάνω συμβουλές να σας φανούν χρήσιμες καθώς προγραμματίζετε τις επόμενες διακοπές σας σε ένα μακρινό προορισμό. Το ταξίδι από μόνο του είναι μια αρκετά δυνατή περιπέτεια και η προσθήκη της φωτογραφίας σε αυτό μπορεί να αποτελέσει το ιδανικό κερασάκι στην τούρτα. Ωστόσο, να θυμάστε πάντα: κάθε ταξίδι αξίζει να το απολαύσετε συνολικά και όχι μόνο στη φωτογραφική του διάσταση!



Photonet Newsletter
Kάθε Τρίτη & Πέμπτη όλα τα φωτογραφικά νέα δωρεάν!

   



Aρθρογράφος

Κωνσταντίνος Φλώρος

Στην Νexus Publications AΕ από το 1998, είναι σήμερα ο Διευθυντής Εκδόσεων της εταιρίας. Mέλος της EISA (Expert Imaging and Sound Association) από το 2003. Μέλος της Ένω­σης Συντακτών Περιοδικού-Ηλεκτρονικού Tύπου (EΣΠΗΤ) και της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων (ΙFJ) από το 2005.

Θέλετε να σας ενημερώνουμε προσωπικά;