Photo Specials

ΠΩΣ ΝΑ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΕΤΕ ΧΡΗΜΑΤΑ ΑΓΟΡΑΖΟΝΤΑΣ ΝΕΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟ

…κι όμως γίνεται! Μάθετε πώς!

Έστω κι αν πλέον ζούμε(;) στη μετα-μνημονιακή εποχή, αυτό δεν σημαίνει ότι πολλ@ από εμάς δεν πρέπει να σκεφτούμε διπλά και τριπλά προτού κάνουμε οποιαδήποτε νέα αγορά εμπλουτισμού ή/και ανανέωσης του εξοπλισμού μας. Υπάρχει άραγε τρόπος να αγοράσουμε εξοικονομώντας παράλληλα χρήματα; When there’s a will there’s a way!

Η φωτογράφος εκδηλώσεων και φαγητού Suji Pratt παρουσίασε σε άρθρο της στο DPS ορισμένες δικές της ιδέες επί του θέματος. Σταχυολογούμε τις σημαντικότερες από αυτές!


  • Ψάξτε για εκπτώσεις ή προσφορές

Αυτός η συμβουλή μπορεί να φαντάζει αυτονόητη, αλλά είστε σίγουροι πως τη λαμβάνετε σοβαρά υπόψη; Πέρα από τις χειμερινές και καλοκαιρινές εκπτώσεις, σχεδόν σε κάθε εποχή του χρόνου μπορείτε να ανακαλύψετε προσφορές, ειδικά αν κάνετε μια προσεκτική έρευνα αγοράς. Παράλληλα υπάρχουν τα εταιρικά cashback αλλά και μέρες (διάβαζε: εβδομάδες) όπως η Black Friday που επιτρέπουν αγορές με λιγότερα χρήματα!

  • Μελετήστε τους κύκλους ζωής των προϊόντων και αγοράστε λίγο πριν ή μετά από μια νέα κυκλοφορία!

Οι περισσότεροι κατασκευαστές φωτογραφικών μηχανών διατηρούν έναν αρκετά τακτικό κύκλο κυκλοφορίας νέων προϊόντων. Αγοράζοντας μια κάμερα αμέσως μετά την κυκλοφορία της, σίγουρα δεν θα πρέπει να περιμένετε πως θα εξοικονομήσετε χρήματα! Αντίθετα, θα μπορούσατε να εξετάσετε την πιθανότητα αγοράς του προηγούμενου μοντέλου, δεδομένου ότι είναι πιθανό να υπάρχουν ιδιοκτήτες που πωλούν τα δικά τους, ή καταστήματα φωτογραφικών μηχανών που θέλουν να αδειάσουν το απόθεμά τους.

Ανάλογα με το πόσο καλά πηγαίνει στις πωλήσεις ένα νέο μοντέλο, θα χρειαστεί ίσως να περιμένετε έξι μήνες έως ένα χρόνο μετά την κυκλοφορία του προτού σκεφτείτε σοβαρά την αγορά του. Όχι μόνο η τιμή θα είναι οικονομικότερη, αλλά τα καταστήματα φωτογραφικών είναι επίσης πιθανό να προσθέσουν έξτρα προσφορές στο προτεινόμενο πακέτο αγοράς: λ.χ. κάρτες μνήμης, τσάντες και πολλά άλλα!

  • Εξετάστε προτάσεις ανεξάρτητων κατασκευαστών

Προφανώς η συγκεκριμένη συμβουλή ισχύει κυρίως για τους φακούς και τα αξεσουάρ της μηχανής σας. Μια γρήγορη έστω έρευνα αγοράς, σε συνδυασμό με την ανάγνωση σχετικών δοκιμών, θα σας πείσει πως υπάρχουν πλέον διαθέσιμοι φακοί υψηλής ποιότητας για κάθε γούστο και ανάγκη, από τρίτους κατασκευαστές, οι οποίοι ανταγωνίζονται επάξια σε τιμή και ποιότητα αυτών που κατασκευάζονται από τις εταιρείες κατασκευής (και) φωτογραφικών μηχανών.

  • Αγοράστε μεταχειρισμένα

Οι φωτογραφικές μηχανές και οι φακοί που κυκλοφορούν στην αγορά είναι προϊόντα φτιαγμένα να διαρκέσουν. Εάν παραμείνουν καλοδιατηρημένα, η αξία τους παραμένει υψηλή και μπορούν να πουληθούν εκ νέου εύκολα.

Όταν σχεδιάσετε την επόμενη αγορά σας, λάβετε σοβαρά υπόψη σας και αυτή την πιθανότητα. Μπορεί σε κάποιους (-ες) η σχετική διαδικασία να φαίνεται περίπλοκη ή …”επικίνδυνη” ωστόσο υπάρχουν διάφορες μέθοδοι που επιτρέπουν να γίνει με ασφάλεια.

Μια επιλογή είναι να αγοράσετε μέσω μιας μικρής αγγελίας όπως αυτές που θα βρείτε σωρηδόν στο Facebook. Εδώ χρειάζεται προσοχή σε δύο σημεία: θα πρέπει να αξιολογήσετε το προϊόν αυτοπροσώπως (είστε σίγουροι πως μπορείτε να καταλάβετε αν κάτι δεν πάει καλά;) και να συμφωνήσετε τη δυνατότητα της επιστροφής των χρημάτων σας εάν αποδειχθεί ελαττωματικό. Από την άλλη πλευρά, η ελεύθερη διαπραγμάτευση συνήθως αφήνει τα μεγαλύτερα περιθώρια για να προκύψει η χαμηλότερη δυνατή τιμή.

Ένας άλλος τρόπος αγοράς μεταχειρισμένου είναι μέσω ενός φυσικού ή ηλεκτρονικού καταστήματος.  Το πλεονέκτημα εδώ είναι φυσικά η ασφάλεια. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η αγορά σας καλύπτεται από το κατάστημα και υπάρχει απόλυτη βεβαιότητα επιστροφής χρημάτων σε περίπτωση ελαττώματος. Ωστόσο δεν υπάρχουν τα ίδια περιθώρια διαπραγμάτευσης τιμής – τα χρήματα που θα σας ζητηθούν εξαρχής είναι αυτά που πιθανότατα θα πληρώσετε τελικά.

  • Εξοπλισμός μέσω ενοικίασης

Πριν αγοράσετε το νέο σας φωτογραφικό αξεσουάρ, αναρωτηθείτε: “το χρειάζομαι σε μόνιμη βάση;” Εάν η απάντησή σας είναι “όχι”, είναι ίσως προτιμότερο να το νοικιάσετε προσωρινά! Αυτή η τακτική μπορεί να αποβεί ευεργετική ειδικά αν μιλάμε για κάποιους φακούς ειδικών χρήσεων (λ.χ. σούπερ τηλεφακοί) που έχουν κόστος κτήσης αρκετές χιλιάδες ευρώ.