Know How

8 TIPS ΓΙΑ ΛΗΨΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΗ & ΣΤΗ ΔΥΣΗ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ!

Μια από τις πιο …”ένοχες” απολαύσεις της φωτογραφίας!

Κλισέ είπατε; Δεν έχουμε καμία αντίρρηση! Αυτό ωστόσο δεν πρόκειται να εμποδίσει κανένα και καμία από εμάς να σηκώσει το φακό του και να κάνει (πολλές) λήψεις (και) την επόμενη φορά που θα βρεθεί μπροστά σε ένα καθηλωτικό για τα μάτια και τη ψυχή ήλιο που θα δύσει ή θα ανατείλει μπροστά μας! 

Αφού λοιπόν …θα το κάνουμε που θα το κάνουμε, ας το επιχειρήσουμε σωστά! Οι συμβουλές που σταχυολογήσαμε από σχετικό άρθρο του DPS σίγουρα θα βοηθήσουν!


1. Προσέξτε την τοποθεσία

Το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να επιλέξετε, είναι η καλύτερη δυνατή τοποθεσία από την οποία μπορείτε να φωτογραφίσετε. Προτιμήστε ένα σημείο χωρίς πολλούς ανθρώπους – ιδανικά κάπου όπου θα είναι αδύνατο να σας ενοχλήσουν. Φροντίστε να βρίσκεστε στο κατάλληλο σημείο λήψης αρκετά νωρίτερα, για να προετοιμαστείτε με άνεση χρόνου. Ελέγξτε επίσης τον καιρό. Εάν πλησιάζει καταιγίδα, τα αποτελέσματα μπορεί να είναι (έως και) συγκλονιστικά και να προσθέσουν ένα δραματικό τόνο στη σύνθεσή σας.

2. Ανατολή ή δύση του ηλίου;

Εάν είστε εξοικειωμένοι με τη θερμοκρασία χρώματος, θα γνωρίζετε ότι υπάρχει μια μικρή διαφορά στην εμφάνιση του φωτός τη στιγμή του ηλιοβασιλέματος σε αντίθεση με τη στιγμή της ανατολής. Το φως, νωρίς το πρωί, τείνει να είναι πιο ψυχρό (άρα μπλε) ενώ το φως αργά το βράδυ, τείνει προς θερμότερα χρώματα (άρα πορτοκαλί).

Για το λόγο αυτό, πρέπει να φροντίσετε για τη σωστή εξισορρόπηση του λευκού στη κάμερά σας.

trees under cloudy sky during sunset

Dawid Zawiła, Unsplash

3. Προγραμματίστε τις λήψεις σας

Να σχεδιάζετε αυτό που θέλετε να επιτύχετε προτού κάνετε το κλικ στη μηχανή. Αναρωτηθείτε ποιο είναι το κεντρικό θέμα στο κάδρο σας: ο ίδιος ο ηλιακός δίσκος ή κάποιο άλλο αντικείμενο και το φως που αντανακλάται πάνω του;

4. Συγκεντρώστε τον εξοπλισμό σας

Βεβαιωθείτε ότι όλα είναι έτοιμα πριν ξεκινήσετε! Πάνω από όλα, μην ξεχάσετε το τρίποδό σας. Είτε πρόκειται για ανατολή, είτε για δύση ηλίου, ο φωτισμός θα είναι σίγουρα χαμηλός. Άρα, θα αναγκαστείτε να επιλέξετε αργή ταχύτητα κλείστρου και επομένως η κάμερα πρέπει να μείνει όσο πιο σταθερή γίνεται.

Σκεφτείτε ακόμα με ποιο φακό θα φωτογραφίσετε και εάν θα χρησιμοποιήσετε κάποιο φίλτρο (ουδέτερης πυκνότητας ή πολωτικό).

people on top of hill under white clouds golden hour photography

John Towner, Unsplash

5. Χρησιμοποιήστε τις σωστές ρυθμίσεις

Πριν τη στιγμή της λήψης, μπορείτε να έχετε προαποφασισμένες ακόμη και τις ρυθμίσεις της κάμερας. Δεδομένου ότι τραβάτε σε οριζόντιο κάδρο, θα θέλετε να χρησιμοποιήσετε κλειστό διάφραγμα (π.χ. f/8, f/11) για να μεγιστοποιήσετε το βάθος πεδίου και να τραβήξετε εικόνες με απόλυτη ευκρίνεια.

Μπορείτε πάντα να επιλέξετε τη λειτουργία προτεραιότητας διαφράγματος της μηχανής σας. Με αυτόν τον τρόπο, μπορείτε να “κλειδώσετε” την τιμή διαφράγματος και να αφήσετε την κάμερα να επιλέξει τη σωστή ταχύτητα κλείστρου. Εξαιτίας του χαμηλού φωτισμού και για να μειώσετε τον κίνδυνο υπερέκθεσης, μπορείτε να ενεργοποιήσετε το exposure compensation της κάμερας.

Χρησιμοποιώντας τρίποδο, μπορείτε επίσης να κρατήσετε χαμηλά την τιμή ISO, για καθαρότερες λήψεις.

body of water during sunset

Jorge Vasconez, Unsplash

6. Δώστε σημασία στη σύνθεση

Μόλις βρεθείτε στην τοποθεσία και είστε έτοιμοι να ξεκινήσετε τις λήψεις σας, θα πρέπει να εξετάσετε τη σύνθεσή σας. Το πιο συχνό σφάλμα κατά τη λήψη ηλιοβασιλέματος ή ανατολής του ηλίου, είναι η τοποθέτηση του ορίζοντα ακριβώς στη μέση του κάδρου. Κάποιες φορές αυτό μπορεί να λειτουργήσει ευεργετικά, συνήθως όμως προκαλεί υπερβολική συμμετρία και κάνει αδιάφορη τη λήψη.

Αφιερώστε λίγο χρόνο για να βρείτε τα πιο ενδιαφέροντα στοιχεία στη σκηνή σας, και δώστε τους περισσότερο χώρο. Εάν υπάρχει συννεφιασμένος ουρανός που τονίζει το φως του ήλιου, “αφήστε τον” να καταλάβει τα δύο τρίτα της σύνθεσης. Αντίστοιχα, εάν έχετε ένα ενδιαφέρον τοπίο, αφιερώστε του τα δύο τρίτα της εικόνας.

7. Περιμένετε υπομονετικά

Η αναμονή είναι το παν σε αυτού του είδους τις λήψεις. Λόγω της δυναμικής του φυσικού φωτισμού, μια σκηνή μπορεί να αλλάξει εντελώς από τη μία στιγμή στην άλλη.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η ανατολή ή η δύση του ηλίου προσφέρονται για να γίνετε πιο δημιουργικοί! Δοκιμάστε διαφορετικούς χρόνους έκθεσης και παίξτε με τις ρυθμίσεις της κάμερας. Αφήστε τα σύννεφα και τον ήλιο να αλλάξουν θέσεις και δοκιμάστε μια ελαφρώς διαφορετική οπτική γωνία.

Μη φοβηθείτε να συμπεριλάβετε επιπλέον στοιχεία στη σύνθεσή σας.

landscape photography of brown mountains

Sergey Pesterev, Unsplash

8. Μην φύγετε πολύ νωρίς

Μην βιαστείτε να ολοκληρώσετε τις λήψεις σας. Μείνετε στι σημείο που επιλέξατε, για να διαπιστώσετε το πώς αλλάζουν οι χρωματικοί τόνοι με την απομάκρυνση του ήλιου από το (θεωρητικά) ιδανικό του σημείο στον ορίζοντα. Συνεχίστε με τον ίδιο ζήλο να φωτογραφίζετε και μπορεί να εκπλαγείτε με τα αποτελέσματα!

man standing on stone looking at sunset

Joshua Earle, Unsplash

 






Aρθρογράφος

Νίκος Κατσουλώτος

Διδάκτορας Ψηφιακών Τεχνών, με ειδίκευση στο cinemagraph (Πανεπιστήμιο του Βελιγραδίου) και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών στις Εφαρμοσμένες Τέχνες, με θέμα την πολιτική αφίσα (Ακαδημία Τεχνών του Νόβι Σαντ). Είναι Πτυχιούχος Γραφιστικής από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και συνεργάτης της Νexus Publications AE από το 2009, ως graphic designer και αρθρογράφος. Έχει συγγράψει τα βιβλία "Photoshop ...απλά!" και "Cinemagraph" που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις μας. Από το 2019 είναι contributing writer στην "ΗuffPost Greece" και συνεργάτης της "Εφημερίδας των Συντακτών". Από το Φεβρουάριο έως τον Ιούνιο του 2022 εργάστηκε ως Εκπαιδευτής στο Τμήμα «Γραφιστική Εντύπου και Ηλεκτρονικών Μέσων» του Δημοσίου ΙΕΚ Αμπελοκήπων. Από τον Οκτώβριο του 2022, διδάσκει στο Τμήμα Ψηφιακών Μέσων και Επικοινωνίας του Ιονίου Πανεπιστημίου.