Know How

ΠΩΣ ΝΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΣΕΤΕ (Σ)ΤΙΣ ΓΙΟΡΤΕΣ!

Συμβουλές για τις λήψεις σας κατά τη διάρκεια των γιορτών!

Τα σπίτια μας, οι δρόμοι, οι πλατείες και οι βιτρίνες των μαγαζιών λάμπουν ήδη από φωτάκια και στολίδια κάθε είδους. Για κάθε φωτογράφο το σκηνικό αυτό συνιστά μια ξεχωριστή πρόκληση!

Πέρα από τα φανταχτερά σκηνικά που απλώνονται παντού μπροστά μας κατά την περίοδο των γιορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, διεκδικώντας την προσοχή του φακού μας,  η καταγραφή του πνεύματος, της διάθεσης και της ατμόσφαιρας της εποχής συνιστά μια επιπλέον πρόκληση για τις δημιουργικές μας ικανότητες.

Πώς μπορούν αυτές να αξιοποιηθούν στο μέγιστο; Ο αρθρογράφος και λάτρης της φωτογραφίας Rusty Parkhurst μάς προσφέρει μέσα από ένα άρθρο του στο improvephotography.com βασικές συμβουλές και χρήσιμες ιδέες για να αξιοποιηθεί φωτογραφικά αυτή η περίοδος.

shallow focus photography of green Christmas tree

Εvelyn

Χρησιμοποιήστε τρίποδο

…θα το χρειαστείτε σίγουρα! Πολλές από τις λήψεις που γίνονται κατά τη διάρκεια των γιορτών γίνονται με χαμηλό φωτισμό ή κατά τις νυχτερινές ώρες. Φυσικά μπορείτε να δοκιμάσετε λήψεις με υψηλές τιμές ISO, κρατώντας παράλληλα τη μηχανή σας όσο πιο σταθερή γίνεται, αλλά είναι προτιμότερο να εξασφαλίσετε την σταθερότητά της μέσω του τριπόδου και να χρησιμοποιήσετε χαμηλό ISO, μειώνοντας την ταχύτητα κλείστρου (η αργή ταχύτητα μπορεί να είναι η ιδανική επιλογή κάποιες φορές για μια εικόνα, ειδικά αυτή την περίοδο.)

Υπάρχουν πάντα εκείνοι που θα γκρινιάξουν για το τρίποδο: είναι βαρύ, σε κάνει δυσκίνητο ή/και σου επιβραδύνει τη διαδικασία λήψης. Όλα τα παραπάνω είναι λίγο – πολύ αλήθεια, ωστόσο, δεν χρειάζεται να πάρετε μαζί σας το μεγαλύτερο και βαρύτερο τρίποδο της αγοράς: υπάρχουν πολλές μικρές σε μέγεθος και ελαφρές σε βάρος υλοποιήσεις, που είναι εξίσου αξιόπιστες και σας λύνουν τα χέρια!

red string lights

Kelly Sikkema

Προετοιμάστε τον εξοπλισμό σας

Κάθε φορά που πρόκειται να στρέψετε το φακό σας απευθείας επάνω σε μια πηγή φωτός, είναι σημαντικό να είστε βέβαιοι ότι είναι …καθαρός. Η σκόνη, η βρωμιά, οι σταγόνες νερού ή τα σημαδάκια επάνω στο γυαλί του θα είναι πιο εμφανή στην τελική εικόνα και θα λειτουργούν σαν αντιπερισπασμός κατά τη λήψη. Αφιερώστε, συνεπώς, μερικά λεπτά για να καθαρίσετε τους φακούς σας πριν ξεκινήσετε να φωτογραφίζετε.

Επίσης, καλό είναι να θυμάστε ότι η φωτογραφική μηχανή και οι φακοί θα πρέπει να εγκλιματιστούν σιγά σιγά από ένα ζεστό περιβάλλον σε ένα ψυχρό και αντίστροφα. Ένας χρήσιμος κανόνας όταν είστε έξω επί ώρες, είναι να τοποθετήσετε όλον τον εξοπλισμό σας στην τσάντα της κάμερας, να τον σφραγίσετε και στη συνέχεια να μεταφέρετε την τσάντα σε εσωτερικό χώρο. Μια άλλη μέθοδος είναι να έχετε μαζί σας μια πλαστική τσάντα με φερμουάρ, μέσα στην οποία θα τοποθετήσετε την κάμερα και τους φακούς σας, πριν μπείτε σε εσωτερικό χώρο. Και οι δύο παραπάνω ενέργειες θα βοηθήσουν στην εξάλειψη του σχηματισμού υγρασίας.

Βεβαιωθείτε επίσης ότι η μπαταρία της μηχανής σας είναι πλήρως φορτισμένη και πάρετε μαζί μία ή δύο εφεδρικές. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό όταν είστε έξω στο κρύο. Οι χαμηλές θερμοκρασίες επηρεάζουν αρνητικά την ενέργεια των μπαταριών, γι’ αυτό κρατήστε τις επιπλέον μπαταρίες σας σε μια εσωτερική τσέπη για να παραμένουν ζεστές.

Eκμεταλλευτείτε το bokeh

Αυτή η περίοδος προσφέρεται για να πειραματιστείτε με τους φακούς σας και να δείτε τι είδους μοτίβα bokeh δημιουργούν. Δοκιμάστε λήψεις στο πιο ανοιχτό διάφραγμα: f/4, f/3.5, f/2.8 κ.ο.κ. Εστιάστε σε ένα ενδιαφέρον θέμα στο προσκήνιο της λήψης, τοποθετήστε τα φώτα των Χριστουγέννων στο παρασκήνιο και προσπαθήστε να δημιουργήσετε ενδιαφέρουσες, δραματικές ή ακόμα και ονειρικές συνθέσεις.

brown accessory

Pauline Jurkevicius

Αλλάξτε τη γωνία λήψης

Όλοι βλέπουμε συνήθως τον κόσμο από το ύψος των ματιών μας. Για να δημιουργήσετε εικόνες που είναι διαφορετικές ή να έχουν μεγαλύτερο αντίκτυπο, δοκιμάστε να φωτογραφίσετε από μια εντελώς διαφορετική οπτική γωνία. Φωτογραφήστε από χαμηλά και προς τα πάνω ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο, τα στολίδια ή οποιαδήποτε άλλη πηγή φωτός και δείτε πώς η αλλαγή στην προοπτική επιδρά στην εικόνα. Στη συνέχεια, δοκιμάστε να φωτογραφήσετε από ψηλά, ανεβαίνοντας σε μια σκάλα ή απλά κρατώντας τη φωτογραφική σας μηχανή από υπερυψωμένη θέση. Μια μικρή αλλαγή στην προοπτική μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά στις εικόνες σας!

person looking at yellow string light

Maria Brauer

Πλησιάστε πιο κοντά στο θέμα σας

Αυτό είναι κάτι που πρέπει να θυμάστε σε κάθε φωτογραφική περίσταση – ανεξάρτητα από το φωτογραφικό είδος που υπηρετείτε, είτε χρησιμοποιείτε ευρυγώνιο φακό είτε τηλεφακό, πλησιάστε και γεμίστε το κάδρο σας με μερικές από τις επιμέρους λεπτομέρειες που συνθέτουν το συνολικό σκηνικό που καταγράφετε. Χρησιμοποιήστε ανοιχτό διάφραγμα για να δημιουργήσετε ρηχό βάθος πεδίου και να επικεντρώσετε την προσοχή του θεατή σε ένα συγκεκριμένο σημείο της λήψης ή για να αναδείξετε ένα ιδιαίτερα δραματικό υπόβαθρο.

Πείτε μια ιστορία!

Και αυτή είναι μια χρήσιμη συμβουλή για όλους τους τύπους φωτογραφίας – όλοι μας την έχουμε ακούσει αναρίθμητες φορές! Μην κάνετε απλά λήψεις στιγμιοτύπων. Ανάμεσα στο “φαίνεσθαι” και το “είναι” κάθε σκηνής που διαδραματίζεται μπροστά στο φακό του ο φωτογράφος πρέπει να (επιχειρεί τουλάχιστον να) αναδείξει το δεύτερο.

Η προσοχή στις λεπτομέρειες και η ανάδειξη των τελευταίων μπορεί να είναι το κλειδί για να επιτευχθεί αυτό. Αποτυπώστε όχι μόνο τη μεγάλη εικόνα όσων βλέπετε γύρω σας, αλλά και τις πιο “μικρές” (και συνήθως πιο οικείες) στιγμές που δε γίνοντα εύκολα αντιληπτές από τον απλό παρατηρητή. Αξιοποιείστε διαφορετικούς φακούς ή/και παίξτε με διαφορετικά εστιακά μήκη προκειμένου να πετύχετε ένα διαφορετικό οπτικά τελικό αποτέλεσμα.

Ένα άλλο στοιχείο που πρέπει να έχετε υπόψη σας είναι ότι τα Χριστούγεννα δεν υπάρχουν μόνο  εκθαμβωτικά φώτα και φανταχτερά διακοσμητικά. Προσπαθήστε να καταγράψετε κι άλλα πράγματα που συμβαίνουν γύρω σας, στα πεζοδρόμια του μέρους που ζείτε: οι άνθρωποι κάθε ηλικίας που θα συναντήσετε, προσφέρουν μια εξαιρετική πρώτη ύλη για να συνθέσετε τους δικούς σας ενδιαφέροντες χαρακτήρες που θα καταστούν πρωταγωνιστές των ιστοριών σας.

parson walking near cafe during winter

Craig Whitehead

Παίξτε με τα φώτα

Μια και μιλήσαμε για τα φώτα: πειραματιστείτε μαζί τους, χρησιμοποιώντας διαφορετικές τεχνικές, λ.χ. για να ζωγραφίσετε με αυτά ή άλλες πηγές φωτός και να δημιουργήσετε ενδιαφέρουσες εικόνες. Οι επιλογές σας περιορίζονται μόνο από τη φαντασία και τη δημιουργικότητά σας!

selective focus photography of wine glass

Welcome Home

Θυμηθείτε ειδικά το εξής: όταν το διάφραγμα του φακού κλείνει αρκετά, οι πηγές του φωτός αρχίζουν να παίρνουν το σχήμα των αστεριών. Ένα διάφραγμα f/13 ή f/16 είναι συνήθως αρκετό για να δημιουργήσει αυτό το αποτέλεσμα, αλλά πειραματιστείτε και με άλλες τιμές μέχρι να προσαρμόσετε το εφέ σύμφωνα με τα δικά σας γούστα. Λάβετε υπόψη ότι το κλειστό διάφραγμα, θα απαιτήσει αργές ταχύτητες: συνεπώς το τρίποδο της πρώτης συμβουλής (και) σε αυτήν την περίπτωση είναι πολύ χρήσιμο.

Φωτογραφήστε πριν πέσει το σκοτάδι

Προσπαθήστε, τέλος, να τραβήξετε εικόνες των φώτων και των διακοσμήσεων πριν νυχτώσει εντελώς. Η χρυσή ώρα κατά το χειμώνα (το απόγευμα και νωρίς το βράδυ) είναι η τέλεια στιγμή για να καταγράψετε μια χειμωνιάτικη σκηνή και ειδικά για χριστουγεννιάτικα πορτρέτα. Στη συνέχεια, όταν ο ήλιος δύσει και τα φώτα έρχονται, η μπλε ώρα είναι μια καλή στιγμή για να καταγράψετε τα αστικά τοπία. Τα φώτα θα είναι ορατά ενώ τα κτίρια θα σχηματίζουν όμορφες σιλουέτες στο βραδινό ουρανό.