Photo Specials

“IMAGINE”: ENAΣ ΚΟΣΜΟΣ ΟΠΟΥ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΖΟΥΝ ΣΑΝ ΠΑΙΔΙΑ!

Το ημερολόγιο γράφει 24/2/22. 8.474 ημέρες έχουν περάσει από την επίσημη ημερομηνία λήξης του δεύτερου μεγάλου πολέμου, κατά τη διάρκεια του οποίου έχασε τη ζωή του περίπου το 3% του συνολικού πληθυσμού του πλανήτη. Σήμερα, για πολλοστή φορά έκτοτε, επιλέγουμε και πάλι τον ίδιο αποτρόπαιο δρόμο, ξεχνώντας εκ νέου πως η ιστορία είναι αμείλικτη όταν επιλέγουμε να την αγνοούμε.

H απόσταση μεταξύ Ελλάδας – Ουκρανίας σε ευθεία γραμμή είναι μικρότερη από 1500 χλμ. Τα όσα συμβαίνουν εκεί αναμεταδίδονται, τούτη τη στιγμή, από όλα τα ΜΜΕ του πλανήτη – κι εμείς επιλέγουμε να σας παρουσιάσουμε ένα project του καλλιτέχνη από το Αζερμπαϊτζάν Gunduz Aghayev.

Διαβάζοντας το βιογραφικό του, μαθαίνουμε πως ο 41χρονος σήμερα Αghayev μεταξύ 1998-2002 σπούδασε ζωγραφική στην Κρατική Ακαδημία της χώρας του. Το 2014 αναγκάστηκε να την εγκαταλείψει γιατί πολύ απλά αντιμετώπιζε αφόρητες συνθήκες διαβίωσης εξαιτίας τόσο των πεποιθήσεων όσο και των έργων του. Πλέον ζει στη Γαλλία. Στη μέχρι τώρα καριέρα του έχει ασχοληθεί πολύ με τις εικονογραφήσεις (illustrations) δημιουργώντας projects, με τίτλους όπως Holy Selfie, Femidead, Global Police και Just Leaders. Πατώντας πάνω στα links, μπορείτε να πάρετε με πολύ καλή γεύση από τις δουλειές αυτές. Πατώντας εδώ μπορείτε να γνωρίσετε καλύτερα τον ίδιο και τις απόψεις του μέσα από μια συνέντευξή του στην αγγλική γλώσσα.

Στη σελίδα του στο Instagram, από την άλλη, μπορείτε να βρείτε δημιουργίες όπως η ακόλουθη:

Όταν ο Aghayev αντίκρυσε τη φωτογραφία του νεκρού Aylan (Alan) Kurdi, του τρίχρονου Σύρου που γεννήθηκε εν μέσω ενός άλλου (εμφυλίου) πολέμου και δεν βίωσε σχεδόν τίποτε άλλο από το φόβο μέχρι να χάσει με τραγικό τρόπο τη ζωή του στις 2 Σεπτεμβρίου 2015, σε μια παραλία κοντά στην Αλικαρνασσό δημιούργησε την παρακάτω δική του εικόνα:

Το project που επιλέξαμε σήμερα για παρουσίαση έχει, όπως ήδη σημειώθηκε, ως τίτλο τη λέξη Imagine. Περιέχει ανάλογα ζεύγη εικόνων, τα οποία αναδεικνύουν αφενός όσα συνέβησαν (όπως καταγράφηκαν από το φωτογραφικό φακό σε ορισμένες από τις πλέον κλασικές λήψεις της ιστορίας του μέσου) αφετέρου όσα θα έπρεπε να συμβαίνουν στον πολιτισμένο κόσμο του 21ου αιώνα (όπως τα συνέλαβε η φαντασία του καλλιτέχνη).

Δείτε τις εικόνες που επέλεξε και τις εικονογραφήσεις που δημιούργησε με ένα κλικ εδώ.

Δεν είναι υποχρεωτικό να συμφωνήσετε με όλα όσα θα δείτε! Οι δημιουργίες του δεν περιέχουν άλλωστε την απόλυτη αλήθεια – καμία καλλιτεχνική δημιουργία, οσοδήποτε μεγάλο βεληνεκές ή εκτόπισμα κι αν διαθέτει, δεν το μπορεί αυτό: η πραγματικότητα είναι πάντοτε πιο σύνθετη και πλούσια σε μεταβλητές. Σε μια ημέρα, όμως, όπως η σημερινή, αν μη τι άλλο, μπορεί να αποτελέσουν αφορμή για μια καλή συζήτηση με τον περίγυρό μας…

  • Φωτό στην κορυφή της σελίδας: Ivan Samkov
 






Aρθρογράφος

Κωνσταντίνος Φλώρος

Στην Νexus Publications AΕ από το 1998, είναι σήμερα ο Διευθυντής Εκδόσεων της εταιρίας. Mέλος της EISA (Expert Imaging and Sound Association) από το 2003. Μέλος της Ένω­σης Συντακτών Περιοδικού-Ηλεκτρονικού Tύπου (EΣΠΗΤ) και της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων (ΙFJ) από το 2005.