Ίμβρος

«ΙΜΒΡΟΣ»: KYKΛΟΦΟΡΗΣΕ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ 133

Oι τελευταίες ειδήσεις για το νησί!

Η νέα περιοδική τριμηνιαία έκδοση του Συλλόγου Ιμβρίων Αθηνών έχει σταλεί στους συνδρομητές της!

Θυμίζουμε πως η ευθύνη της δημιουργίας του περιοδικού έχει αναληφθεί από την Nexus Publications AE.

Aς δούμε τι αναφέρει το σημείωμα της έκδοσης, πλαισιωμένο από μερικά από τα σαλόνια του νέου τεύχους:


Ο νέος χρόνος ξεκίνησε με μία πολύ σημαντική εξέλιξη για την Ίμβρο. Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ιμβρίων Στέλιος Πούλαδος προσκλήθηκε, μαζί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο και εκπροσώπους της Ομογένειας, στο επίσημο δείπνο που παρέθεσε στις 5/2/2019 ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προς τιμήν του Πρωθυπουργού της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα στο Προεδρικό Μέγαρο στην Άγκυρα. Το γεγονός αυτό σηματοδοτεί αναμφίβολα μία ιστορική στιγμή στον αγώνα των Ιμβρίων ενώ συνιστά και επιβράβευση της διαχρονικής προσπάθειας του Συλλόγου μας για διάλογο και διπλωματία σε πολλαπλά επίπεδα.

Η διακριτική και επίπονη εργασία που έχει καταβληθεί εδώ και χρόνια για την Ίμβρο μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, η λεπτομερής τεκμηρίωση των θέσεών μας και η διαρκής ενημέρωση των αρμοδίων σε Ελλάδα, Τουρκία και Ευρώπη, και η συνέπεια λόγων και έργων που επιδεικνύεται προς κάθε κατεύθυνση, αποδίδουν πλέον καρπούς έχοντας καθιερώσει τα Ιμβριακά Σωματεία ως υπεύθυνους και σοβαρούς συνομιλητές. Η δε Ίμβρος που κάποτε αναφερόταν μόνο σε σχέση με την καταστροφή και την ερήμωση, προβάλλεται πια ως παράδειγμα προς μίμηση και αναδεικνύεται η σταδιακή αναγέννηση των κοινοτήτων και της παιδείας μας. Όλα αυτά προκαλούν το ενδιαφέρον και δημιουργούν έντονη κινητικότητα ανοίγοντας νέες προοπτικές για το νησί μας.

Σε αυτό το πλαίσιο, εντός των τελευταίων μηνών πραγματοποιήθηκαν επανειλημμένες συναντήσεις εργασίας με τον Υφυπουργό Εξωτερικών κ. Μάρκο Μπόλαρη με σκοπό αφενός τη διοργάνωση της επίσκεψής του στην Ίμβρο και αφετέρου τη διερεύνηση τρόπων ενίσχυσης της Ιμβριακής κοινότητας. Σαν αποτέλεσμα, ο κ. Υφυπουργός επισκέφθηκε την Ίμβρο μεταξύ 4-6 Μαρτίου 2019 συνοδευόμενος από τον Πρέσβη της Ελλάδας στην Άγκυρα κ. Πέτρο Μαυροειδή και τη Γενική Πρόξενο της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη κ. Γεωργία Σουλτανοπούλου.

Τέλος, στις 13 Μαρτίου 2019 το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συμπεριέλαβε για μία ακόμη φορά την Ίμβρο και την Τένεδο στο Ψήφισμά του σχετικά με την Ετήσια Έκθεση της Επιτροπής του 2018 για την Τουρκία. Η διατήρηση της αναφοράς στην κατάσταση του ελληνορθόδοξου πληθυσμού των δύο νησιών και στη φετινή έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έχει ιδιαίτερη σημασία ενόψει της καμπής στην οποία βρίσκεται η σχέση της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και του περιεχομένου του ίδιου του Ψηφίσματος, όπου η επαναλειτουργία των ελληνικών σχολείων αποτελεί ένα από τα ελάχιστα θετικά σημεία που καταγράφονται.

Ταυτόχρονα με τις εξελίξεις αυτές, μετά την Τακτική Εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση που πραγματοποιήθηκε με ικανοποιητική συμμετοχή στις 3 Μαρτίου 2019 και τον πλούσιο απολογισμό της προηγούμενης περιόδου, το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου μας ανανεώθηκε με αρκετά νέα μέλη μειώνοντας ακόμη περισσότερο τον ήδη χαμηλό για τα ομογενειακά σωματεία μέσο όρο ηλικίας των μελών του. Εννοείται πως οι φίλοι και συμπατριώτες μας που αποχώρησαν λόγω αυξημένων επαγγελματικών υποχρεώσεων παραμένουν έμπρακτα στο πλευρό του Διοικητικού Συμβουλίου συνεχίζοντας έτσι την καλή παράδοση των τελευταίων ετών όπου όλοι, μέσα και έξω από το Διοικητικό Συμβούλιο, ανεξάρτητα από θέσεις και τίτλους, λειτουργούν σαν μία ομάδα με κοινό όραμα, σχέδιο και διαρκή επικοινωνία. Πιστεύουμε ότι αυτή η ομόνοια αποτελεί το μεγαλύτερο πλεονέκτημα που διαθέτουμε ως κοινότητα και μας έχει βοηθήσει στην επίτευξη τόσο σημαντικών στόχων. Θα την διατηρήσουμε ως κόρη οφθαλμού.

Έτσι, το νέο Δ.Σ. θα συνεχίσει να εργάζεται για την περαιτέρω ενίσχυση των Ιμβριακών κοινοτήτων, των σχολείων και των συλλογικών φορέων του νησιού μας. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην αναζήτηση μέσων ανάπτυξης της αγροτικής και τουριστικής οικονομίας των παλιννοστούντων Ιμβρίων. Παράλληλα όμως θα εστιάσουμε και στις ανάγκες του Συλλόγου και των μελών του. Η αναδιοργάνωση της Επιτροπής Νεολαίας, η προσέλκυση χορηγιών, η προβολή του Συλλόγου και της Ίμβρου μέσα από ανανεωμένα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα, η εγγραφή Φίλων της Ίμβρου θα αποτελέσουν άμεσες προτεραιότητες. Είμαστε βέβαιοι ότι με τη στήριξή σας θα προχωρήσουμε όλοι μαζί στον δρόμο της αναγέννησης του τόπου και των ανθρώπων μας.

Χριστός Ανέστη!

Χρόνια πολλά σε όλους τους συμπατριώτες και τους φίλους της Ίμβρου!

 


Aρθρογράφος

Photonet Staff

Νέα, ειδήσεις, άρθρα, αναλύσεις, σχόλια, ρεπορτάζ, έρευνες, portfolios και κουίζ, από τo σύνολο των μελών της συντακτικής μας ομάδας, καθώς και από το δίκτυο των ανταποκριτών και συνεργατών του περιοδικού σε όλη την Ελλάδα.