Ίμβρος

«ΙΜΒΡΟΣ»: KYKΛΟΦΟΡΗΣΕ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ 137!

Όλα τα νέα του νησιού!

Η νέα περιοδική τριμηνιαία έκδοση του Συλλόγου Ιμβρίων Αθηνών στάλθηκε ήδη στους συνδρομητές της!

Θυμίζουμε πως η ευθύνη της δημιουργίας του περιοδικού έχει αναληφθεί από την Nexus Publications AE.

Aς δούμε τι αναφέρει το σημείωμα της έκδοσης, πλαισιωμένο από μερικά από τα σαλόνια του νέου τεύχους:


Πρωτόγνωρες στιγμές «βγαλμένες» κυριολεκτικά απευθείας μέσα από ταινίες επιστημονικής φαντασίας είναι αυτές που ζούμε όλοι <…> λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Συνθήκες ωστόσο όπως αυτές που έχουν διαμορφωθεί μπορεί να αποδειχθούν ιδανική ευκαιρία για ενδοσκόπηση και επαναπροσδιορισμό των προτεραιοτήτων, των στόχων και των επιδιώξεων που είχαμε ως τώρα και που αξίζει να θέσουμε στη ζωή μας. Στο πλαίσιο αυτό αποκτούν διαφορετικό και ασφαλώς βαθύτερο και ουσιαστικότερο περιεχόμενο έννοιες και αξίες ανέκαθεν σημαντικές αλλά συχνά παραμελημένες και «πνιγμένες» μέσα στους έντονους και ταχύτατους ρυθμούς της ζωής μας όπως αυτές της πίστης, της οικογένειας, της εθελοντικής προσφοράς, της πατρίδας και μάλιστα της ιδιαίτερης πατρίδας μας, της Ίμβρου. Αξίες όπως οι παραπάνω είναι εκείνες που μπορούν να προσδώσουν αληθινό νόημα στη ζωή μας οδηγώντας μας εν τέλει στην ευτυχία.

Από τις καινοφανείς αυτές συνθήκες που επικρατούν δεν ήταν φυσικά δυνατό να μην επηρεαστεί ο Σύλλογος Ιμβρίων και οι πολυάριθμες και πολύπτυχες δραστηριότητές του. Έτσι, με αίσθημα ευθύνης κρίθηκε σκόπιμο να ανασταλούν όλες οι εργασίες και δραστηριότητες που απαιτούσαν φυσική παρουσία, όπως η προγραμματισθείσα τακτική Γ.Σ., οι συνεδριάσεις του Δ.Σ., κ.λπ. Παράλληλα, αποφασίστηκε η προσφορά υλικών ατομικής προστασίας προς τον Δήμο Ν. Σμύρνης για την ενίσχυση των προσπαθειών αντιμετώπισης του κορωνοϊού ως ελάχιστο δείγμα έμπρακτης αναγνώρισης της διαχρονικής σημαντικής στήριξής του προς τον Σύλλογό μας και τους Ιμβρίους γενικότερα. Ευτυχή εξαίρεση αποτελεί η έκδοση του περιοδικού μας καθώς το σύνολο των απαιτούμενων εργασιών συγκέντρωσης, ταξινόμησης, επεξεργασίας, διόρθωσης της ύλης, εκτύπωσης και κυκλοφορίας γινόταν ανέκαθεν κατά τα τελευταία χρόνια με την εξ αποστάσεως συνεργασία μεταξύ των μελών της Συντακτικής του Επιτροπής και την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών.

Ηχηρή αντίθεση στο συνολικό ζοφερό κλίμα που έχει δημιουργηθεί σε παγκόσμιο επίπεδο αποτελεί η τοποθέτηση στη Μητρόπολη Ίμβρου του Λέσβιου Κύριλλου Β΄ ο οποίος διαδέχεται τον συμπατριώτη μας και νυν Μητροπολίτη Μοσχονησίων Κύριλλο A΄ μετά την απόφαση της Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως. Και παρόλο που η ενθρόνιση οποιουδήποτε Μητροπολίτη αποτελεί, δίχως άλλο, σημαντικό θεολογικό και ιστορικό γεγονός, η ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτη Ίμβρου, όταν μάλιστα λαμβάνει χώρα σε μια τέτοια ιστορική για το νησί χρονική συγκυρία, κατά την οποία παρατηρείται πρόοδος σε πολιτιστικό και κοινωνικό επίπεδο με αιχμή μου δόρατος την πανθομολογούμενη εκπαιδευτική αναγέννηση της ελληνικής παιδείας, ισοδυναμεί πραγματικά με κορυφαίο. Το Οικουμενικό Πατριαρχείο, η Ιερά Μητρόπολη Ίμβρου και τα Ομογενειακά Σωματεία με κυριότερα εκείνα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης είναι οι πυλώνες επί των οποίων στηρίζεται το οικοδόμημα της Ίμβρου μας. Ως εκ τούτου, η ύπαρξη και τοποθέτηση σε αυτούς ανθρώπων άξιων και ικανών που θα διασφαλίσουν τη γόνιμη μεταξύ τους συνεργασία επ’ ωφελεία της πατρίδας μας είναι επιβεβλημένη και ιστορική αποδεδειγμένη. Για τον λόγο αυτό ο Σύλλογος Ιμβρίων διά της στήλης αυτής εκφράζει την αμέριστη χαρά και ικανοποίησή του για την ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτη μας στον οποίο, διερμηνεύοντας τα συναισθήματα και τις σκέψεις όλων των μελών του, εύχεται υγεία και δημιουργική μακροημέρευση στον μητροπολιτικό θρόνο της Ίμβρου. «Άξιος»!

 


Aρθρογράφος

Μενέλαος Μελετζής

Διδάκτορας Επιστημών του Πανεπιστημίου του Νovisad (Σερβία) και επιστημονικός συνεργάτης του University of Applied Arts Belgrade, στον τομέα New Media. Είναι τ. Τακτικός Επίκουρος καθηγητής Φωτογραφίας στο τμήμα Γραφιστικής του Α-ΤΕΙ Αθήνας. Ασχολείται με τη συγγραφή βιβλίων και άρθρων για τη φωτογραφία επί 40 και πλέον χρόνια. Έχει συμμετάσχει με εικόνες του σε πολλές εκθέσεις φωτογραφίας στην Ελλάδα και το εξωτερικό και έχει παραστεί ως κριτής σε διεθνείς και ελληνικούς φωτογραφικούς διαγωνισμούς. Μέλος της Ένωσης Δημοσιογράφων- Ιδιοκτητών Περιοδικού Τύπου (ΕΔΙΠΤ) και της Ομοσπονδίας Ενώσεων Εκδοτών Περιοδικού της Ευρωπαϊκής Ένωσης (FAEP).