Ενδιαφέρουν

HMEΡΟΛΟΓΙΟ “ΤA ΠΟΥΛΙΑ ΤΗΣ ΙΜΒΡΟΥ”

Εκδίδεται από το πολυπληθέστερο σωματείο των Ιμβρίων παγκοσμίως!

Ο Σύλλογος Ιμβρίων σε συνεργασία με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρία σάς καλεί στην παρουσίαση του νέου ημερολογίου για το 2018 του Συλλόγου Ιμβρίων, με θέμα «Τα πουλιά της Ίμβρου» και φωτογραφίες του Δημήτρη Αραμπατζή, τη Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου 2017, ώρα 19:00 στην αίθουσα εκδηλώσεων του Συλλόγου.

Στην παρουσίαση θα μιλήσει ο Μενέλαος Μελετζής και ο Παναγιώτης Λατσούδης, εκπρόσωπος της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρίας, για την ορνιθοπανίδα στο Βόρειο Αιγαίο.

Σύλλογος Ιμβρίων

Ιδρύθηκε το 1945 από Ίμβριους πρόσφυγες, με πρωταρχικό στόχο τη διατήρηση των δεσμών μεταξύ των μελών του στην περιοχή της Αττικής. Η πλειοψηφία των Ιμβρίων προσφύγων εγκαταστάθηκε στην Ελλάδα μεταξύ των ετών 1964-1980, ύστερα από την εφαρμογή του «Προγράμματος Διάλυσης» του ελληνικής καταγωγής πληθυσμού από το τουρκικό κράτος στο νησί. Κύρια μέριμνα του Συλλόγου Ιμβρίων τότε ήταν παροχή στήριξης στους νεοαφιχθέντες πρόσφυγες, μεσολαβώντας στις ελληνικές αρχές για την έκδοση πιστοποιητικών, αδειών παραμονής και εργασίας και για την επίλυση των άμεσων προβλημάτων επιβίωσής τους, όπως στέγαση, εξεύρεση εργασίας και εκπαίδευση των παιδιών τους.

Η δεκαετία του ’90 σηματοδότησε την αναγέννηση της ιμβριακής διασποράς. Ο δυνατός δεσμός μεταξύ της δεύτερης γενιάς των Ιμβρίων προσφύγων και της πατρίδας τους ενισχύθηκε από τις τακτικές επισκέψεις τους στο νησί τους, κυρίως για τις διακοπές του καλοκαιριού (περισσότερα από 2.000 άτομα), αλλά κάποια άτομα για ημιμόνιμη εγκατάσταση. Πολλές οικογένειες επισκεύασαν τα ερειπωμένα σπίτια τους (πάνω από 500) και τα κατοίκησαν ξανά. Η παροχή κινήτρων και η εξασφάλιση των απαραίτητων συνθηκών διαβίωσης (εργασία, εκπαίδευση, κοινωνική πρόνοια, κλπ) θα μπορούσε να προκαλέσει την επιστροφή σημαντικού αριθμού Ιμβρίων για μόνιμη διαμονή στην ιδιαίτερη πατρίδα τους.

Σήμερα οι Ίμβριοι έχουν καταφέρει να σταθούν ξανά στα πόδια τους ως κοινότητα. Ο Σύλλογος Ιμβρίων έχει 5.000 εγγεγραμμένα μέλη και αποτελεί το πολυπληθέστερο σωματείο των Ιμβρίων παγκοσμίως. Το ιδιόκτητο κτίριό του στη Ν. Σμύρνη, αποτελεί φιλόξενη εστία για όλους τους Ιμβρίους και κομβικό σημείο ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης για το Ιμβριακό ζήτημα.

Το όραμα του Συλλόγου Ιμβρίων, όπως και όλων των Ιμβριακών Σωματείων απανταχού της γης, είναι η ειρηνική συνύπαρξη των αυτοχθόνων Ιμβρίων με τους εποίκους άλλων εθνοτήτων, η δημιουργική τους παρουσία στην πατρίδα τους και η προστασία και διατήρηση της ιδιαίτερης ταυτότητας και της πολιτιστικής τους κληρονομιάς που επιβιώνει εδώ και 2.500 χρόνια.

Μini CV του φωτογράφου

Ο Δημήτρης Αραμπατζής γεννήθηκε στις Σέρρες το 1962 απο  τον Εμμανουήλ Αραμπατζή, πολιτικό μηχανικό πρόσφυγα δεύτερης γενιάς απο το Τεπετζίκ Προύσας και την Παρασκευή Λαμπριανού του Παρασκευά απο τα Αγρίδια Ίμβρου. Αποφοίτησε απο την Πολυτεχνική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με την ειδικότητα του Πολιτικού Μηχανικού.

Ασχολήθηκε με την κατασκευή δημοσίων έργων όπως εθνικές και επαρχιακές οδοποιίες, γέφυρες, φράγματα,  μεγάλα δημόσια κτίρια όπως Δημαρχιακά Μέγαρα, σχολεία κλπ, με παράλληλη επιχειρηματική δραστηριότητα  στην εκμετάλλευση  λατομείων αδρανών υλικών και ασφαλτικών σκυροδεμάτων.

Με δικά του λόγια

Απο μικρός και απο τις διηγήσεις της Ίμβριας μητέρας του βίωσε το δράμα και την έλλειψη της πολύπαθης Ίμβρου, την νοστάλγησε και του έλειπε τόσο πολύ σαν να είχε γεννηθεί και μεγαλώσει στο νησί. Η πρώτη επίσκεψη στην Ίμβρο  έγινε εφικτή τελικά το 2005 και ηταν γεμάτη απο έντονα συναισθήματα. Απο εκείνη τη χρονιά και έπειτα οι επισκέψεις στο νησί συχνές.

Το να περπατά κανείς στα ιερά χώματα των προγόνων του, να αφουγκράζεται το αποτύπωμα της παρουσίας τους στο νησί, δημιουργεί υπέροχα συναισθήματα και συγκινήσεις που ζητουν διέξοδο εκτόνωσης και έκφρασης. Η φωτογράφιση κάθε σπιθαμής της Ίμβρου, λειτούργησε προς αυτη την κατευθυνση. Σαράντα τρία χαμένα χρόνια από την αγκαλιά του νησιού, σήμερα μεταφέρονται  στις φωτογραφίες που με  αγάπη και μεράκι αποδίδουν τις ομορφιές και τα αποτυπώματα της Ίμβρου.

  • Διεύθυνση: Ελευθερίου Βενιζέλου 80, 17122, Νέα Σμύρνη / Ατιική
  • Τηλ.: 2109347957, Fax: 2109345096
  • E-mail: info@imvrosland.org