Ενδιαφέρουν Νέα

ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΙΚΑΣΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ “IN FLUX”

Πώς ανταποκρίνονται και εμπλέκονται στις ραγδαίες πολιτικοκοινωνικές αλλαγές οι καλλιτέχνες;

Η Ελευσίνα21 Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης – Υποψήφια Πόλη σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Αισχυλείων 2015 διοργανώνουν την έκθεση In Flux με τη συμμετοχή 9 καλλιτεχνών από διαφορετικές ευρωπαϊκές χώρες, σε επιμέλεια της Curator της Tate Modern Shoair Mavlian.  Η έκθεση φιλοξενείται στο Πολιτιστικό Κέντρο “Λεωνίδας Κανελλόπουλος” της Ελευσίνας και διαρκεί μέχρι τις 9 Οκτωβρίου.

Η έκθεση φέρνει στο προσκήνιο την ιδέα ότι βρισκόμαστε σε μια μεταβατική περίοδο. Υπογραμμίζει το πώς ανταποκρίνονται και εμπλέκονται στις ραγδαίες πολιτικοκοινωνικές αλλαγές οι καλλιτέχνες. Η έκθεση In Flux εστιάζει κυρίως στην Ευρώπη και τις γειτονικές της χώρες που για κάποιο διάστημα ενεπλάκησαν σε διάλογο ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος και επικεντρώνεται σε τέσσερα θέματα γύρω από τα οποία περιστρέφεται το έργο των συμμετεχόντων καλλιτεχνών τα τελευταία χρόνια: την πολύπλοκη σχέση ανατολής και δύσης, το προσφυγικό ζήτημα και την μεταναστευτική κρίση, τις στιγμές διαμαρτυρίας και αντίστασης και την κατασκευή εθνικής ταυτότητας.

Τα έργα των Bouillon Group και Ahmet Ogut εξερευνούν την πολύπλοκη σχέση ανατολής και δύσης σε σχέση με το αν μια χώρα είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή όχι. Το έργο των Thomas Mailaender και Henk Wildshchok πραγματεύεται την μετανάστευση και το προσφυγικό ζήτημα καταδεικνύοντας το πώς αποτυπώνονται αυτά τα τεράστια θέματα με τους όρους των εικαστικών τεχνών σε όλη την ευρωπαϊκή ήπειρο. Τα έργα των Emine Gozde Sevim, Emeric Lhuisset, Sergiy Lebedynskyy και Vlad Krasnoshchok αποκρυσταλλώνουν στιγμές διαμαρτυρίας και αντίστασης που έχουν ξεσπάσει σε μεγάλες πόλεις τα τελευταία χρόνια, ενώ η δουλειά της Αικατερίνης Γεγησιάν εξερευνά τους τρόπους κατασκευής των εθνικών ταυτοτήτων και την συγχώνευση παρελθόντος και παρόντος σε μεταβατικές εποχές.

Η έκθεση επιζητεί να παρουσιάσει την ευθραυστότητα των φαινομενικά παγιωμένων, ακατάλυτων, θεσμικών συστημάτων, το πόσο γρήγορα μπορεί να αποδομηθούν ή να καταρρεύσουν και την συχνά άμεση έλευση της αλλαγής. Από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, η Ευρώπη αποτέλεσε σύμβολο δημοκρατίας και ευημερίας· ωστόσο, σήμερα, αυτή η εικόνα έχει θεμελιωδώς τρωθεί από την κρίση του 2008 και τα παρεπόμενά της που εξακολουθούν να ανακαθορίζουν τις θεσμικές δομές οι οποίες συνδέουν τα επιμέρους κράτη σε μια Ένωση. Αυτές οι θεσμικές δομές και διευρύνονται και συστέλλονται· η αλλαγή έχει αναδυθεί σε όλους τους τομείς της κοινωνίας μας και αποτυπώνεται και με ήπιο και με δραστικό τρόπο στην πολιτική, οικονομική και κοινωνική σφαίρα. Η έκθεση είναι ταυτόχρονα μια ευκαιρία να σκεφτούμε τα πρόσφατα γεγονότα και να θέσουμε ερωτήματα που αφορούν το μέλλον, καθώς κάθε καλλιτέχνης προσφέρει διαφορετικές οπτικές γωνίες και προοπτικές της σημερινής ρευστής μας κατάστασης.

Οι καλλιτέχνες που έχουν επιλεγεί για την έκδοση προέρχονται από όλη την Ευρώπη και τις γειτονικές της χώρες και όλοι εκθέτουν συχνά πέραν των συνόρων της πατρίδας τους. Πολλοί έχουν εκπροσωπήσει τις χώρες τους στην Μπιενάλε της Βενετίας. Είναι οι: Bouillon Group (Γεωργία), Αικατερίνη Γεγησιάν (γεν. 1976, Ελλάδα), Emine Gozde Sevim (γεν. 1985 Τουρκία – φωτό), Sergiy Lebedynskyy και Vlad Krasnoshchok (γεν.1982, Ουκρανία και γεν.1980, Ουκρανία), Emeric Lhuisset (γεν. 1983, Γαλλία), Thomas Mailaender (γεν.1979, Γαλλία), Ahmet Ogut (γεν. 1981 Tουρκία), Henk Wildschut (γεν.1967, Ολλανδία). Η έκθεση συνοδεύεται από ένα δοκίμιο και έναν μικρό κατάλογο.

Υπεύθυνη για την έκθεση In Flux είναι η Shoair Mavlian, επιμελήτρια της Tate Modern, του Λονδίνου, η εργασία της οποίας επικεντρώνεται κυρίως στην φωτογραφία, ενώ παράλληλα εργάζεται για την έρευνα και την διοργάνωση εκθέσεων στην Tate Modern. Συνεπιμελήτρια της μεγάλης έκθεσης Conflict, Time, Photography (Tate Modern, Λονδίνο, 2014) και της ομαδικής έκθεσης Project Space: A Chronicle of Interventions (Tate Modern, Λονδίνο και TEOR/eTica, Κόστα Ρίκα, 2014). Έχει  επίσης εργαστεί για πολλές φωτογραφικές εκθέσεις από την μόνιμη συλλογή της Tate Modern μεταξύ των οποίων οι New Documentary Forms (2011), Harry Callahan (2013) και Close Up: Identity and the Photographic Portrait (2015).

  • Πολιτιστικό Κέντρο Λ. Κανελλόπουλος – Δραγούμη 37, Παραλία Ελευσίνας, τηλ: 210 5565613
  • Ημέρες λειτουργίας: Τρίτη – Κυριακή, Δευτέρα Κλειστά
  • Ώρες λειτουργίας: 10:00 – 13:00 & 18:00-21:30
  • Είσοδος ελεύθερη