Εκθέσεις φωτογραφίας

«ΕΝ ΟΙΚΩ»: EΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΤΗΣ ΛΕΣΧΗΣ «ΣΑΝ ΦΩΣ» – ΕΚΚΕΕ ΟΚΑΝΑ

Μια ενδοσκόπηση στην οικογενειακή ζωή κι ένα σχόλιο για τις οικογενειακές σχέσεις.

Η έκθεση πραγματοποιείται στον επάνω χώρο του Booze Cooperativa (Κολοκοτρώνη 57, Αθήνα) από τις 7 ως τις 25 Ιουνίου. Τα εγκαίνια θα γίνουν την Παρασκευή 9 Ιουνίου στις 9:00.

Η λέσχη «Σαν Φως» μετρά δώδεκα χρόνια παρουσίας κι έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές εκθέσεις φωτογραφίας. Η τωρινή της έκθεση αποτελεί μια ενδοσκόπηση στην οικογενειακή ζωή, ένα σχόλιο για τις οικογενειακές σχέσεις που μπορεί να γίνουν τρυφερές, αδιάφορες ή ασφυκτικές.

Στο σχετικό δελτίο τύπου διαβάζουμε:

Τα «ένοχα μυστικά» και τα «περίτεχνα ψέματα», τις τρυφερές στιγμές και τις υποβόσκουσες συγκρούσεις, τα πάθη, τα λάθη, τις αδυναμίες αλλά και την αλληλεγγύη, την κατανόηση και την εύθραυστη οικογενειακή ισορροπία φωτογραφίζουν τα μέλη της Λέσχης «Σαν φως». Και δίνουν τη δικιά τους ερμηνεία στην έννοια οικογενειακή υπόθεση.

Τα «εν οίκω μη εν δήμω» λέει η παροιμία. Το σπίτι μας είναι ιερό και τα μυστικά του ιερότερα. Ότι συμβαίνει σ’ αυτό, μένει εκεί, επτασφράγιστο μυστικό. Δεν δημοσιοποιείται, δεν εξωτερικεύεται, δεν κοινοποιείται. Η ελληνική οικογένεια, περιχαρακωμένη και εσωστρεφής προστατεύει τη (φαινομενική ή πραγματική) ηρεμία της. 

Σε μια κοινωνία άγραφων κανόνων και ηθικών θεσμών η ελληνική οικογένεια είναι αποκούμπι και λυτρωτής και ήρεμο λιμάνι. Μπορεί όμως να γίνει και στρατόπεδο και κρατητήριο και φυλακή. Μπορεί να παρηγορήσει, να περιθάλψει, να χαϊδέψει. Από τη άλλη όμως μπορεί και να φυλακίσει, να περιορίσει και να «πνίξει».

Είναι δύσκολο να δημοσιοποιήσεις τα «του οίκου σου». Όπως είναι δύσκολο να μιλήσεις ειλικρινά για ένα τόσο προσωπικό θέμα όπως  τα οικογενειακά σου βιώματα. Η επιλογή της ασπρόμαυρης φωτογραφικής εικόνας φορτίζει συναισθηματικά και ταυτόχρονα καταδεικνύει τους οικογενειακούς δεσμούς: όχι γκρίζους, ούτε χρωματιστούς:  Άσπρους ή μαύρους.

Την επιμέλεια της έκθεσης έχουν κάνει οι εικαστικοί καλλιτέχνες-φωτογράφοι-δάσκαλοι φωτογραφίας  Ιουλία Λαδογιάννη και Τάσος Παπαδόπουλος. Την οργάνωση της έκθεσης έχει κάνει ο δάσκαλος φωτογραφίας του ΕΚΚΕΕ ΟΚΑΝΑ, Δημήτρης Μαστοράκης.