Ενδιαφέρουν

IN MEMORIAM: AΓΓΕΛΟΣ ΔΕΛΗΒΟΡΙΑΣ

Στα 81 του χρόνια «έφυγε» από τη ζωή ο επί σειρά ετών διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη.

Ο Αγγελος Δεληβοριάς είχε γεννηθεί το 1937. Διατέλεσε επί 40 και πλέον χρόνια διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη. Ήταν καθηγητής Πανεπιστημίου και μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.

Σπούδασε αρχαιολογία – ιστορία στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Freiburg. Το 1965 διορίστηκε, έπειτα από διαγωνισμό, στην Αρχαιολογική Υπηρεσία, από την οποία παραιτήθηκε το 1969.

Από το 1969 έως το 1972 συνέχισε τις σπουδές αρχαιολογίας στο Tübingen με υποτροφία Alexander von Humboldt, το 1972 έλαβε το δίπλωμα του διδάκτορος με βαθμό Magna cum laude και το διάστημα 1972-1973 έκανε μεταδιδακτορικές σπουδές στο Παρίσι, τη Σορβόνη και την École Pratique des Hautes Études.

Ως μέλος της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας υπηρέτησε στην Κεντρική Υπηρεσία, στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Αττικής, στην Πάτρα και τη Σπάρτη. Το 1973 έγινε διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη, από το οποίο αποχώρησε το 2014. Το 1992 εξελέγη καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών και από το 1998 έως το 2003 διετέλεσε διευθυντής προγράμματος μεταπτυχιακών σπουδών στο ίδιο Τμήμα. Το 2005 αποχώρησε από το Πανεπιστήμιο ως ομότιμος.

Υπήρξε η «ψυχή» του Μουσείου Μπενάκη  από το 1974 έως το 2014. Οργάνωσε και επιμελήθηκε 130 εκθέσεις στην Ελλάδα και 39 εκθέσεις σε μεγάλες πόλεις του εξωτερικού. Στις 31 Οκτωβρίου 2014, σε εκδήλωση που έλαβε χώρα στο κεντρικό κτίριο του Μουσείου, ανακοινώθηκε η αποχώρησή του από τη θέση του διευθυντή  – αντ΄αυτής κατέλαβε μια θέση στη Διοικητική Επιτροπή του ιδρύματος. Κατά τη διάρκεια της θητείας του κατάφερε να μετατρέψει μια πολυδιάστατη ιδιωτική συλλογή που στεγαζόταν σε ένα νεοκλασικό κτίριο του κέντρου της Αθήνας σε ένα πρωτοποριακό φορέα πολιτιστικής δράσης με πολλαπλά παραρτήματα. Χαρακτηριστικές παρακαταθήκες του το Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης αλλά και το Μουσείο Νίκου Χατζηκυριάκου Γκίκα.

Με σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε η Διοικητική Επιτροπή του Μουσείου Μπενάκη και το προσωπικό του Ιδρύματος εκφράζουν τη βαθύτατη θλίψη τους για την απώλειά του: “η ευρύτητα του πνεύματος, η εμπιστοσύνη στον άνθρωπο, η ακατάπαυστη εργατικότητα και η αστείρευτη δημιουργικότητα αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης για όσους είχαν την τύχη να τον γνωρίσουν είτε προσωπικά είτε μέσα από το τόσο σημαντικό έργο του. Η απώλεια είναι δυσβάστακτη” αναφέρεται χαρακτηριστικά στο κείμενο.

Τον Ιούνιο του 2016 ο Αγγελος Δεληβοριάς εξελέγη από την ολομέλεια της Ακαδημίας Αθηνών τακτικό μέλος στην προκηρυχθείσα έδρα Αρχαιολογίας – Μουσειολογίας.