Νέα

IN MEMORIAM: ELLIOTT ERWITT

Έφυγε από τη ζωή, πλήρης ημερών, αφήνοντας πίσω του μια λαμπρή φωτογραφική κληρονομιά που περιλαμβάνει περισσότερες από επτά δεκατίες μοναδικών λήψεων! Είχε πει: “το να καταφέρνεις να είσαι αστείος είναι πολύ πιο σοβαρό από το να είσαι σοβαρός”!

Πέθανε «ήσυχα στο σπίτι του, περιτριγυρισμένος από την οικογένειά του» τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση που αναρτήθηκε στη σελίδα του στο Instagram το Σάββατο 2/12/23. Είχε γεννηθεί το 1928 στο Παρίσι από γονείς Ρώσους μετανάστες στην πόλη.  

Ο Εlliott Erwitt, σε ηλικία 5 ετών!

Μιλάνο, 1933: Ο Εlliott Erwitt, σε ηλικία 5 ετών!

Το 1937 η οικογένεια μεταφέρθηκε στις ΗΠΑ: αρχικά στο Λος Άντζελες και κατόπιν στη Νέα Υόρκη. Στην Πόλη των Αγγέλων δούλεψε για πρώτη του φορά σε ένα σκοτεινό θάλαμο, στο Μεγάλο Μήλο άρχισε να εργάζεται ως φωτογράφος. Μετά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο (τον οποίο βίωσε στο ευρωπαϊκό μέτωπο) επέστρεψε στην Αμερική και κατόπιν μιας σειράς δυνατών συνεργασιών με έντυπα όπως το Look και το Life ήρθε η ώρα της ένταξης στο δυναμικό του Πρακτορείου Magnum, το 1953, κατόπιν πρόσκλησης του ίδιου του Robert Capa.

H καριέρα του εκτοξεύεται και πλέον απαθανατίζει ιστορικά γεγονότα, προσωπικότητες και χιουμοριστικά στιγμιότυπα με άνεση και μια έμφυτη ικανότητα να εντοπίζει τις καλές φωτογραφίες. Οι  λήψεις του με (συν)πρωταγωνιστές σκύλους έμειναν θρυλικές στην ιστορία του μέσου (“για εμένα οι σκύλοι είναι άνθρωποι με περισσότερα μαλλιά. Είναι απίθανοι, χαριτωμένοι και δεν ζητούν εκτυπώσεις” τόνιζε) όμως το φωτογραφικό του έργο περιλαμβάνει εικόνες από σχεδόν κάθε είδος: αρχιτεκτονική, προσωπογραφίες, φωτογραφία δρόμου, μόδα, διαφήμιση.

Φωτό: Elliott Erwitt / Παρίσι, 1952

Παρίσι, 1952.

Περιγράφοντας το επάγγελμά του, είχε δηλώσει: «Για εμένα, η φωτογραφία είναι μια τέχνη της παρατήρησης, πρόκειται για την ανακάλυψη κάτι ενδιαφέροντος μέσα στο συνηθισμένο. Θεωρώ ότι δεν έχει τόσο να κάνει με τα πράγματα που βλέπεις, όσο με τον τρόπο που τα βλέπεις».

HΠΑ: Νέα Υόρκη, 1999. Πορτρέτο του Elliott Erwitt

HΠΑ: Νέα Υόρκη, 1999. Πορτρέτο του Elliott Erwitt.

Το 2015 είχε τιμηθεί με το Βραβείο Εξαιρετικής Προσφοράς στη Φωτογραφία που χορηγείται κάθε χρόνο, από τα Sony World Photography Awards, ως αναγνώριση του σημαντικού έργου που έχει προσφέρει ο φωτογράφος στο χώρο.

  • Φωτό στην 1η σελίδα του site: Ο Εlliott Εrwitt φωτογραφίζεται το 2014 από τον Alessio Jacona (πηγή: Wikipedia)