Νέα

IN MEMORIAM: WILLIAM KLEIN

Έφυγε από τη ζωή, πλήρης ημερών, το περασμένο Σάββατο σε ηλικία 96 ετών!

Τη σχετική είδηση ανακοίνωσε χτες, Δευτέρα 12/9/22, ο γιος του Pierre.

Στο σχετικό ρεπορτάζ του ieidiseis, σημειώνονται, μεταξύ άλλων τα παρακάτω:


Ο Γουίλιαμ Κλάιν γεννήθηκε στις 19 Απριλίου 1926 στη Νέα Υόρκη, από γονείς ορθόδοξους Εβραίους. Ανακάλυψε την Ευρώπη όταν υπηρετούσε τη στρατιωτική θητεία του. Αποστρατεύτηκε ενώ βρισκόταν στο Παρίσι το 1946. Εκείνη την εποχή αφοσιώθηκε αρχικά στη ζωγραφική.

Όπως έχει πει, η μεγάλη «στροφή» έγινε όταν κέρδισε στο… πόκερ μια Rolleiflex, την πρώτη φωτογραφική μηχανή του: άρχισε να φωτογραφίζει τα μνημεία του Παρισιού και οι αφηρημένες εικόνες του τράβηξαν την προσοχή του Αλεξάντερ Λίμπερμαν, καλλιτεχνικού διευθυντή του Vogue, που του πρότεινε συνεργασία. Ο Κλάιν ήταν τότε 26 ετών και έτσι ξεκίνησε μια καριέρα που κράτησε 70 χρόνια.

O Κλάιν, που θεωρείται ένας από τους καλλιτέχνες που σημάδεψαν περισσότερο με το έργο τους τον 20ό αιώνα ζούσε στη Γαλλία, όπου γνώρισε τη μελλοντική σύζυγό του, τη Ζαν Φλορέν, με την οποία μοιράστηκε τη ζωή του μέχρι τον θάνατό της, το 2005.


Photonet Newsletter
Kάθε Τρίτη & Πέμπτη όλα τα φωτογραφικά νέα δωρεάν!

   Aρθρογράφος

Μενέλαος Μελετζής

Διδάκτορας Επιστημών του Πανεπιστημίου του Νovisad (Σερβία) και επιστημονικός συνεργάτης του University of Applied Arts Belgrade, στον τομέα New Media. Είναι τ. Τακτικός Επίκουρος καθηγητής Φωτογραφίας στο τμήμα Γραφιστικής του Α-ΤΕΙ Αθήνας. Ασχολείται με τη συγγραφή βιβλίων και άρθρων για τη φωτογραφία επί 40 και πλέον χρόνια. Έχει συμμετάσχει με εικόνες του σε πολλές εκθέσεις φωτογραφίας στην Ελλάδα και το εξωτερικό και έχει παραστεί ως κριτής σε διεθνείς και ελληνικούς φωτογραφικούς διαγωνισμούς. Μέλος της Ένωσης Δημοσιογράφων- Ιδιοκτητών Περιοδικού Τύπου (ΕΔΙΠΤ) και της Ομοσπονδίας Ενώσεων Εκδοτών Περιοδικού της Ευρωπαϊκής Ένωσης (FAEP).

Θέλετε να σας ενημερώνουμε προσωπικά;