Εκθέσεις φωτογραφίας

ΞΕΝΟΦΩΝΤΑΣ ΠΑΠΑΕΥΘΥΜΙΟΥ: “ΑΟΡΑΤΗ ΠΟΛΗ”

Εγκαίνια σήμερα Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου 2017, στις 20.00.

Η Γκαλερί Cube φιλοξενεί τη νέα έκθεση φωτογραφίας του δημιουργού η οποία αποτελεί συνέχεια της προηγούμενης δουλειάς του που παρουσιάστηκε στον ίδιο χώρο με τίτλο “Παρουσίες απουσίες στον αστικό χώρο” το 2014, ως τμήμα ενός εν εξελίξει φωτογραφικού project που πραγματεύεται την ευρύτερη έννοια του αστικού τοπίου.

Στο σχετικό δελτίο τύπου διαβάζουμε μεταξύ άλλων τα παρακάτω:

Η Πάτρα, είναι η πρωταγωνίστρια στις φωτογραφίες του Ξενοφώντα Παπαευθυμίου. Είναι η «Αόρατη Πόλη» του, που μας την παρουσιάζει μέσα από τα καρέ της μηχανής του.  Ως άλλος Μάρκο Πόλο περιγράφει σε όλους μας, την πόλη στην οποία ζει, επιστρατεύοντας όχι αντικείμενα και χειρονομίες, αλλά «κρυμμένες» γωνιές της πόλης, στιγμές και στιγμιότυπα μιας άλλης Πάτρας, που βρίσκεται μπροστά μας αλλά τις περισσότερες φορές δεν στρέφουμε το βλέμμα μας προς αυτή.

Μια περιήγηση, μερικές φορές παιχνιδιάρικη και μερικές φορές μελαγχολική, της δύναμης της φαντασίας και της μοίρας του ανθρώπινου πολιτισμού. Βλέποντας τις φωτογραφίες του Ξενοφώντα Παπαευθυμίου, καταλαβαίνει κανείς πως  ο ίδιος δεν μιλάει για την ίδια την πόλη, με τον τρόπο που κανείς αντιλαμβάνεται την συγκεκριμένη λέξη. Η δική του Πάτρα, δεν είναι φτιαγμένη από σίδερο και τσιμέντο αλλά από ιδέες. Κάθε του φωτογραφία είναι ένα νοητικό πείραμα. Δείτε τις φωτογραφίες αυτές σαν να είστε ένας ταξιδευτής, σαν να έχετε όλο τον χρόνο του κόσμου στα χέρια σας για να ανακαλύψετε το τι κρύβουν.

Mini CV

Ο Ξενοφών Παπαευθυμίου γεννήθηκε στην Πάτρα και μαθήτευσε κοντά στο ζωγράφο Σπύρο Σώκαρη. Σπούδασε στη Φλωρεντία, στην Universita Internazionale dell’ Arte, απ’ όπου πήρε δίπλωμα στη Συντήρηση Έργων Τέχνης και στη Μουσειολογία, με ειδίκευση στην Οπτική Επικοινωνία του Έργου Τέχνης. Ασχολείται με τη φωτογραφία από τα χρόνια των σπουδών του και στη συνέχεια κατά τη διάρκεια της επαγγελματικής του σταδιοδρομίας, χρησιμοποιώντας την αρχικά ως μέσον τεκμηρίωσης. Παράλληλα, η φωτογραφία αποτέλεσε και μέσον έκφρασης των αισθητικών του αναζητήσεων και των εξερευνήσεών του στο αστικό περιβάλλον, έχοντας πραγματοποιήσει μέχρι στιγμής 2 ατομικές  εκθέσεις, ενώ συμμετείχε σε πολλές ομαδικές εκθέσεις και art projects.

  • Xώρος: Γκαλερί Cube, Μιαούλη 39, Πάτρα
  • Εγκαίνια: Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου 2017, 20.00
  • Διάρκεια: 7-30/9
  • Ώρες λειτουργίας: Τρίτη – Πέμπτη – Παρασκευή 10.00 – 14.00 & 18.00 – 21.00, Τετάρτη και Σάββατο 10.00 – 14.00