Εκθέσεις φωτογραφίας

ΑΠΟΤΥΠΩΜΑΤΑ ΜΝΗΜΗΣ: ΤΕΚΜΗΡΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΩΝ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Νέα περιοδική έκθεση στο Μουσείο της Πόλης του Βόλου. Εγκαίνια: σήμερα Παρασκευή 11/11, στις 8μμ!

Τα Γιάννενα και η σύγχρονη ιστορία τους από τα τέλη του 19ου αι. έως τις μέρες μας μέσα από ένα ενδιαφέρον και ποικίλο αρχειακό υλικό, είναι το θέμα της περιοδικής έκθεσης με τον παραπάνω τίτλο, η οποία θα φιλοξενηθεί στο Μουσείο της Πόλης του Βόλου από σήμερα Παρασκευή 11/11  έως τις 27/11.

Η έκθεση είναι παραγωγή του Photometria International Photography Festival, που εδρεύει στα Ιωάννινα, και φιλοξενείται από τη Δ/νση Αρχείων, Μουσείων και Βιβλιοθηκών του ΔΟΕΠΑΠ – ΔΗΠΕΘΕ. Το άνοιγμα της έκθεσης θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 8μμ, ενώ η λειτουργία της περιλαμβάνεται στις εκδηλώσεις του μήνα Φωτογραφίας, που κάθε χρόνο οργανώνει η Φωτογραφική Λέσχη Βόλου.

Σημειώνεται ότι στo φεστιβάλ Photometria έχει ήδη φιλοξενηθεί η έκθεση «Δημήτρης Λέτσιος, ένα πορτρέτο του Βόλου», ενώ υπάρχει ενδιαφέρον και για την παρουσίαση της έκθεσης «Ο φωτογράφος Κώστας Ζημέρης (1886-1980), αναδρομή στο έργο του». Πρόκειται για εκθέσεις – παραγωγές του Μουσείου Πόλης του Βόλου σε συνεργασία με το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης.

Η έκθεση, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, παρουσιάζει φωτογραφίες, επιστολικά δελτάρια, καρτ-ποστάλ και αλλά υλικά τεκμήρια, που αφηγούνται μικρό-ιστορίες σχεδόν δύο αιώνων. Παράλληλα, συνθέτουν το μνημονικό πανόραμα καθοριστικών ιστορικών γεγονότων της πολιτικής και κοινωνικής ζωής των Ιωαννίνων, από τα τέλη του 19ου αιώνα ως τις μέρες μας. Αξιοποιώντας ποικίλο αρχειακό υλικό, που εκτείνεται σε χρονικό εύρος από το 1898 έως το 2020 και μέσα από τον «διάλογο» οπτικών τεκμηρίων και κειμένων, αναδεικνύεται πολύπλευρα η φυσιογνωμία της σύγχρονης πόλης των Ιωαννίνων και της περιοχής της.

Επιμέλεια: Verge Collective Photo | Credits: Αλκιβιάδης Λαμπρινός, Βασίλειος Κουτσαβέλης, Γεώργιος Ράπτης.

  • Χώρος: Μουσείου Πόλης του Βόλου, Φερών 17 | Τηλέφωνο: 24210 29878
  • Εγκαίνια: Παρασκευή 11/11, στις 8μμ
  • Διάρκεια: 11 – 27 Νοεμβρίου
  • Ώρες λειτουργίας: Τρίτη έως Κυριακή 10:30 – 13:30, Τετάρτη και Παρασκευή 10:30 – 13:30  & 18:00 – 21:00, Δευτέρα κλειστό.

Βασίλειος Κουτσαβέλης

  • Φωτό στην κορυφή της σελίδας – credit: Αλκιβιάδης Λαμπρινός