Εκθέσεις φωτογραφίας Νέα

“JAZZ ΣΤΙΓΜΕΣ” ΣΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Οι “Jazz στιγμές” του Ανδρέα Ζαχαράτου που έχουν παρουσιαστεί με επιτυχία στην Αθήνα και έχουν συμπεριληφθεί σε ομότιτλο λεύκωμα, θα φιλοξενηθούν από τις 10 Νοεμβρίου ως τις 6 Δεκεμβρίου στην Θεσσαλονίκη, στον Πολυχώρο Εικόνας Κούνιο. Στα εγκαίνια θα παρευρίσκεται  και θα μιλήσει ο μουσικός & συγγραφέας  Σάκης Παπαδημητρίου.

O Ανδρέας Ζαχαράτος προσεγγίζει την ελληνική & διεθνή τζαζ σκηνή αιχμαλωτίζοντας στιγμές που βρίσκεται διάχυτο το συναίσθημα και ο δυναμισμός της τζαζ μουσικής. Κάθε νότα μεταφράζεται σε κλικ και κάθε ακουστικό συναίσθημα σε μία φωτογραφική σύνθεση.

  • «Όταν τους μουσικούς δεν τους απασχολεί (για να μην πω ενοχλεί) ότι κάποιος παραμονεύει με τον φακό και τριγυρνά στη σκηνή, αυτό θα πει ότι υπάρχει εμπιστοσύνη στα κριτήρια του φωτογράφου. Αυτό ισχύει απολύτως με τον Ανδρέα Ζαχαράτο. Η παρουσία του εκπέμπει ευγένεια και οι μετακινήσεις του γίνονται πάντα με άνεση και ελευθερία αλλά και με διακριτικότητα. Αυτό επιβεβαιώνεται και από το εκτυπωμένο αποτέλεσμα, γιατί οι φωτογραφίες του δεν είναι στατικές. Το βλέπεις, έχουν κινητικότητα. Δίνουν ερεθίσματα στον θεατή να προσδιορίσει τον ήχο και να προεκτείνει την μουσική έξω από το πλαίσιο της εικόνας».

Σάκης Παπαδημητρίου, Μουσικός-συγγραφέας

  • «Γνώρισα τον Ανδρέα Ζαχαράτο και την βραβευμένη δουλειά του στα μέσα του ’90 και εντυπωσιάστηκα από  τις ιδιαίτερη γαλήνια φωτογραφική ματιά του. Είχα την χαρά να δημοσιεύσω τις «τετράγωνες στιγμές του» στο 2ο τεύχος του περιοδικού «Φωτογραφικό Είδωλο». Σήμερα, είκοσι χρόνια μετά, και με αφορμή την έκδοση του βιβλίου του, συνεργαζόμαστε ξανά, για την παρουσίαση της έκθεσής του, στον Πολυχώρο Εικόνας Κούνιο».

Τάσος Σχίζας

jazz-moments-13

φωτό: Ανδρέας Ζαχαράτος

Ο Ανδρέας Ζαχαράτος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1961. Σπούδασε φωτογραφία & κινηματογράφο στη σχολή κινηματογράφου Λυκούργου Σταυράκου στην Αθήνα. Εργάζεται ως Διευθυντής Φωτογραφίας από το 1985 έως σήμερα στον κινηματογράφο και στην τηλεόραση της ΕΡΤ. Από το 1993 έχει πραγματοποιήσει είκοσι δύο ατομικές εκθέσεις φωτογραφίας. Έχει εκδώσει δύο Μονογραφίες) “JAZZ MOMENTS” (Εκδ. Τόπος 2015) “Μάνη από πέτρα & χρόνο” Εκδ. Δεσμός, 2014) . Έχει βραβευτεί σε φωτογραφικούς διαγωνισμούς σε Ελλάδα και Ευρώπη. Έχει συμμετάσχει ως Διευθυντής Φωτογραφίας ταινιών τεκμηρίωσης σε φεστιβάλ στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Τέλος, έχει διδάξει επί σειρά ετών (βασικές αρχές φωτογραφίας, εικονοληψία, αισθητική εικόνας, διεύθυνση φωτογραφία κιν/φου & τηλεόρασης) σε κρατικά και ιδιωτικά Ι.Ε.Κ.

  • Χώρος: Πολυχώρος Εικόνας Κούνιο -Κομνηνών 24, Λουλουδάδικα, Θεσσαλονίκη, τηλ. 2310271003
  • Εγκαίνια Πέμπτη 10 Νοεμβρίου στις 8:00 μ.μ.
  • Διάρκεια: 10 Νοεμβρίου – 6 Δεκεμβρίου 2016
  • Ωράριο λειτουργίας: Δευτ. 9:00-17:00, Τρ. 9:00-16:00, Τετ. 9:00-17:00,
  • Πεμ. 9:00-16:00, Παρ. 9:00-16:00, Σαβ. 9:00-11:00, Κυρ. κλειστά