Η Συλλογή Γιώργου Οικονόμου επαναλειτουργεί την πρώτη ατομική έκθεση του καλλιτέχνη στην Ελλάδα, με σεβασμό στους κανόνες της κοινωνικής αποστασιοποίησης που επιβάλλει η εποχή. 

Στη διάρκεια μιας καριέρας που διαρκεί σχεδόν πενήντα χρόνια, ο Καναδός καλλιτέχνης υπήρξε πρωτοπόρος στην εννοιολογική και αισθητική θεμελίωση της φωτογραφίας, δίνοντας στο μέσο κεντρική θέση στα πλαίσια της καλλιτεχνικής του πρακτικής.

Από το 1978 που πρωτοπαρουσίασε μια φωτογραφία ως διαφάνεια σε φωτεινό κουτί, ο Wall συνθέτει με εξαιρετική ακρίβεια εικόνες που αντανακλούν και αναπαριστούν συγκεκριμένες κοινωνικές και ιστορικές αφηγήσεις μέσω μιας κριτικής συνένωσης και αντιστοιχίας ποικίλων εικονογραφιών τόσο από τη μαζική κουλτούρα όσο και από την κλασική ζωγραφική.

Η έκθεση Jeff Wall προσφέρει μια οικεία συνεύρεση με το έργο του δημιουργού – αναμορφωτή. Η έκθεση αποτελεί μια συγκροτημένη επισκόπηση των φωτογραφιών και διαφανειών του καλλιτέχνη και περιλαμβάνει μερικά από τα πιο γνωστά του tableaux. Έργα από τα τέλη της δεκαετίας του 1980 έως το πιο πρόσφατο παρελθόν έχουν κατανεμηθεί σε τρεις ενότητες, αντανακλώντας τη χρήση διαφορετικών ιστορικών ζωγραφικών ιδιωμάτων από τον καλλιτέχνη, και έχουν στηθεί με δραματουργικό τρόπο στους τρεις ορόφους του χώρου.

Κεντρικό έργο της έκθεσης αποτελεί το θεμελιώδες έργο του Wall An Eviction (1988/2004), το οποίο βλέπετε στην κορυφή της σελίδας: αναπαριστά μια φορτισμένη σκηνή ανθρώπινης έντασης με φόντο τη θέα από τις παρυφές των προαστείων του Vancouver. Το έργο, που ανήκει στη Συλλογή Οικονόμου, σηματοδοτεί επίσης την πρώτη φορά που ο Wall χρησιμοποίησε ψηφιακά μέσα για να επεξεργαστεί εκ νέου μια μεγάλης κλίμακας φωτογραφία –το Eviction Struggle (1998) – προσθέτοντας φιγούρες και στοιχεία από άλλες φωτογραφίες που είχε τραβήξει εκείνη την περίοδο.

Jeff Wall, After “Invisible Man” by Ralph Ellison, the Prologue (1999 – 2000)

Η έκθεση είναι επιμελημένη από τον ιστορικό τέχνης και επιμελητή Philipp Kaiser μαζί με τη Skarlet Smatana, Διευθύντρια της Συλλογής Γιώργου Οικονόμου, σε στενή συνεργασία με τον καλλιτέχνη. Μια έκδοση με κείμενα των Philipp Kaiser, Jane Weinstock και James Welling  τη συνοδεύει.

  • Xώρος: Συλλογή Γεωργίου Οικονόμου, Λεωφόρος Κηφισίας 80, Μαρούσι 
  • Διάρκεια: από 15/6/2020
  • Ωράριο: Δευτέρα – Παρασκευή, 10:00-18:00
  • Είσοδος: ελεύθερη αλλά μόνο με ραντεβού στο τηλέφωνο 210 8090519 – Για να μπείτε στην έκθεση, είναι απαραίτητη η χρήση προστατευτικής μάσκας.