Software & Apps

JITSI: ΕΝΑ ΔΩΡΕΑΝ ΚΑΙ OPEN-SOURCE ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗΣ

Γνωρίστε, μέσα από απλά και κατανοητά βήματα, τον τρόπο χρήσης του!

Σε προηγούμενα άρθρα είδαμε τα δύο πιο δημοφιλή προγράμματα τηλεδιάσκεψης και τηλε-εργασίας: το Cisco Webex και το Zoom. Ήρθε η στιγμή να γνωρίσουμε και ένα δωρεάν και ανοιχτό λογισμικό που κάνει ακριβώς την ίδια δουλειά: το Jitsi!

Στην πραγματικότητα δεν πρόκειται για κάποιο πρόγραμμα που πρέπει να κατεβάσετε στον υπολογιστή σας, καθώς λειτουργεί απευθείας δια μέσω browser, χωρίς να απαιτείται η παραμικρή διαδικασία registration!

Τι παρέχει το Jitsi σε λίγες γραμμές:

  • Μέχρι 200 άτομα σε ταυτόχρονη συνδιάλεξη, χωρίς χρονικό περιορισμό
  • Δυνατότητα διαμοιρασμού οθόνης και αρχείων
  • Δυνατότητα εγγραφής της συνδιάλεξης σε βίντεο (απαιτείται λογαριασμός Dropbox)

Ακολουθούν τα βήματα για να ξεκινήσετε να χρησιμοποιείτε το Jitsi:

1. Εισέρχεστε στο www.jitsi.org, και πατάτε Start A Call. Προτιμήστε να μπείτε στην ιστοσελίδα, μέσω του Chrome. Άλλοι browser δεν υποστηρίζονται πλήρως, και ίσως συναντήσετε κάποια προβλήματα.

2.  Δώστε έναν τίτλο στη συνάντησή σας. Προσοχή: αφιερώστε λίγο χρόνο και επιλέξτε έναν τίτλο που να μην είναι κοινός. Εμείς τοποθετήσαμε αρχικά, μια απλή λέξη όπως “Test” και βρεθήκαμε μπροστά στο εξής πρόβλημα: Αρκετοί άλλοι χρήστες εισέβαλαν στον ψηφιακό τόπο της συνάντησής μας χωρίς την άδειά μας, προκαλώντας ένα …μίνι χάος! Αυτό συνέβη διότι δε δίνεται η δυνατότητα δημιουργίας κωδικού στο πρώτο στάδιο. Η δυνατότητα αυτή παρέχεται αφότου δημιουργηθεί το link της συνάντησης.

3. Αφότου δώσετε πρόσβαση στην κάμερα και το μικρόφωνό σας, θα ανοίξει η επιφάνεια εργασίας. Κάτω δεξιά, θα πεταχτεί ένα παραθυράκι που θα σας ενημερώνει για το link της συνδιάσκεψης και η επιλογή δημιουργίας κωδικού. Αυτά τα δύο στοιχεία μπορείτε να τα αποστείλετε σε όποιο άτομο επιθυμείτε να συμμετέχει στην συνδιάλεξη που μόλις έχετε ενεργοποιήσει. Είναι πολύ σημαντικό σε αυτό το σημείο να ορίσετε κωδικό, για να αποφύγετε το πρόβλημα που περιγράφηκε στο προηγούμενο βήμα.

4. Το πρώτο κουμπί από κάτω αριστερά σάς επιτρέπει να διαμοιράσετε την οθόνη του υπολογιστή σας ή οποιοδήποτε μεμονωμένο παράθυρο προγράμματος.

5. Το δεύτερο κουμπί, με σύμβολο ένα χέρι, μπορεί να το χρησιμοποιήσει όποιος χρήστης σάς παρακολουθεί και θέλει να επέμβει. Προσέξτε πως στο εικονίδιο χρήστη πάνω δεξιά, εμφανίστηκε ένα μπλε χεράκι.

6. Από το τρίτο κουμπάκι κάτω αριστερά, μπορείτε να αλλάξετε το όνομα χρήστη σας.

7. Κάτω δεξιά, το σύμβολο με τις τρεις κάθετες τελείες παρέχει επιπλέον εργαλεία και ρυθμίσεις.

8. Μπορείτε να ρυθμίσετε για παράδειγμα, την ποιότητα της κάμεράς σας…

9. ή να ξεκινήσετε εγγραφή της συνδιάσκεψης σε βίντεο το οποίο θα αποθηκευθεί στο Dropbox.

10. Από εικονίδιο του μικροφώνου μπορείτε να αλλάξετε την πηγή εισόδου και εξόδου του ήχου, ενώ από το εικονίδιο της κάμερας να αλλάξετε την κάμερα καταγραφής.

11. Στα settings επίσης θα βρείτε την πολύ σημαντική επιλογή “Everyone starts muted”, για να αποφύγετε άβολες στιγμές όπου κάποιος χρήστης εισέρχεται στη συνάντηση, και έχει ξεχασμένο ανοιχτό το μικρόφωνό του.

  • Φωτό στην κορυφή της σελίδας: StartupStockPhotos – Pixabay
 






Aρθρογράφος

Νίκος Κατσουλώτος

Διδάκτορας Ψηφιακών Τεχνών, με ειδίκευση στο cinemagraph (Πανεπιστήμιο του Βελιγραδίου) και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών στις Εφαρμοσμένες Τέχνες, με θέμα την πολιτική αφίσα (Ακαδημία Τεχνών του Νόβι Σαντ). Είναι Πτυχιούχος Γραφιστικής από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και συνεργάτης της Νexus Publications AE από το 2009, ως graphic designer και αρθρογράφος. Έχει συγγράψει τα βιβλία "Photoshop ...απλά!" και "Cinemagraph" που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις μας. Από το 2019 είναι contributing writer στην "ΗuffPost Greece" και συνεργάτης της "Εφημερίδας των Συντακτών". Από το Φεβρουάριο έως τον Ιούνιο του 2022 εργάστηκε ως Εκπαιδευτής στο Τμήμα «Γραφιστική Εντύπου και Ηλεκτρονικών Μέσων» του Δημοσίου ΙΕΚ Αμπελοκήπων. Από τον Οκτώβριο του 2022, διδάσκει στο Τμήμα Ψηφιακών Μέσων και Επικοινωνίας του Ιονίου Πανεπιστημίου.