Photo History

8 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 1980: Η ΑΝΝΙΕ LEIBOVITZ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΕΙ THN TΕΛΕΥΤΑΙΑ ΛΗΨΗ ΤΟΥ JOHN LENNON!

Η φωτογράφιση έγινε ελάχιστες ώρες πριν τη δολοφονία του κορυφαίου μουσικού. H εικόνα μπήκε στο εξώφυλλο του Rolling Stone του 1981 (το οποίο αναδείχτηκε το 2005 ως το καλύτερο των τελευταίων 40 ετών στις ΗΠΑ) – γνωρίστε την ιστορία της!

H εικόνα που ακολουθεί και φέρει την υπογραφή της μεγάλης δημιουργού αποτελεί ίσως την πιο αναγνωρίσιμη διαχρονικά του ζεύγους John – Yoko. Πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 8/12/80 στο σπίτι του ζεύγους, στο κτίριο Dakota της Νέας Υόρκης, από το οποίο η φωτογράφος αναχώρησε περίπου στις 3:30μμ. Λιγότερο από 8 ώρες αργότερα, εξαιτίας των δολοφονικών πισώπλατων πυροβολισμών του Mark David Chapman, ο Lennon έφυγε από τη ζωή…

42 χρόνια ακριβώς συμπληρώνονται σήμερα από τη συγκεκριμένη ημέρα και με αφορμή τη θλιβερή επέτειο της δολοφονίας του πιο διάσημου μέλους της τετράδας που κατέστη “δημοφιλέστερη από τον Ιησού” (δήλωση του ίδιου το Lennon, σε συνέντευξή του το 1966) θυμόμαστε αυτή τη λήψη…

…μέσα από τα λόγια της ίδιας της δημιουργού της: μερικές φορές σκέφτομαι τη φωτογραφία αυτή και πιστεύω πως χρειάστηκαν 10 χρόνια για την προετοιμασία της. Συναντήθηκα με τον John Lennon και τη Yoko Ono στη Νέα Υόρκη, στο ξεκίνημα της καριέρας μου. Ήταν το 1980, και μόλις είχε ολοκληρωθεί το άλμπουμ “Double Fantasy” με τη συμμετοχή της Yoko.

To εξώφυλλο του “Double Fanstasy”.

Bλέποντας το εξώφυλλο, στο οποίο οι δυο τους φιλιόντουσαν, σκέφτηκα: “Ω, θεέ μου” – θυμηθείτε πως ζούσαμε στη δεκαετία του ’80 και ο ρομαντισμός εκείνη την εποχή φάνταζε λίγο ξεπερασμένος! Το συγκεκριμένο στιγμιότυπο μου έκανε ιδιαίτερη αίσθηση: υπήρχε τόσο πολύ δύναμη σε αυτή την απλή εικόνα ενός φιλιού…

Για τη φωτογραφία που προσωπικά ήθελα να τραβήξω, τους φανταζόμουν μαζί και κατά προτίμηση χωρίς να φορούν τα ρούχα τους – δεν μου φαινόταν ιδιαίτερα δύσκολο κάτι τέτοιο, γιατί το έκαναν όλη την ώρα. Ωστόσο αυτό που συνέβη την τελευταία στιγμή, όταν ετοιμάζαμε τη λήψη, ήταν ότι ο Yoko δεν ήθελε να γδυθεί. Συνεχίσαμε λοιπόν, χωρίς να το κάνει, και το αποτέλεσμα ήταν μια πολύ εντυπωσιακή εικόνα, όπου η Yoko φορά όλα της τα ρούχα και ο John τίποτα.

Το γεγονός πως δολοφονήθηκε, το ίδιο απόγευμα, καταδεικνύει το πώς οι συνθήκες μπορούν να αλλάξουν μια εικόνα – ξαφνικά, αυτή η φωτογραφία έχει μια ιστορία: την κοιτάζεις και σκέφτεσαι “είναι το τελευταίο φιλί τους” ή “λένε αντίο”. Μπορούν να προκύψουν ένα σωρό ανάλογες σκέψεις κάθε φορά που κάποιος (-α) την κοιτά. Νομίζω ότι είναι εκπληκτικό όταν μπορούν να συνυπάρχουν τόσα πολλά επίπεδα σε μια φωτογραφία.

Η λήψη έγινε με μια στιγμιαία κάμερα και αμέσως μόλις την είδαν οι τρεις εμπλεκόμενοι σε αυτή συμφώνησαν πως ήταν πολύ καλή. “Συνέλαβες ακριβώς το είδος της σχέσης μας” εξομολογήθηκαν στη φωτογράφο.

Η φωτογραφία μπήκε στο εξώφυλλο του 335ου τεύχους του Rolling Stone, που κυκλοφόρησε στις  22 Ιανουαρίου του 1981.

Rolling Stone τ. 335, Ιανουάριος 1981

Εκείνη την περίοδο η Leibovitz ήταν η chief photographer του περιοδικού και το ραντεβού είχε γίνει προκειμένου η λήψη να αξιοποιηθεί για την προώθηση του άλμπουμ του ζευγαριού. Τελικά, χάρη στον τραγικό χρονισμό των συμβάντων της συγκεκριμένης ημέρας, απέκτησε μια πιο πολύ ευρύτερη διάσταση. Στις 17 Οκτωβρίου του 2005, η American Society of Magazine Editors επέλεξε τα 40 καλύτερα εξώφυλλα των τελευταίων 40 ετών για τις ΗΠΑ: το συγκεκριμένο  κατέκτησε την πρώτη θέση…

  • Φωτό στην κορυφή της σελίδας: Ο Lennon και η Yoko Ono φωτογραφημένοι το 1980 από τον Jack Mitchell – πηγή: Wikipedia

Photonet Newsletter
Kάθε Τρίτη & Πέμπτη όλα τα φωτογραφικά νέα δωρεάν!

   Aρθρογράφος

Κωνσταντίνος Φλώρος

Στην Νexus Publications AΕ από το 1998, είναι σήμερα ο Διευθυντής Εκδόσεων της εταιρίας. Mέλος της EISA (Expert Imaging and Sound Association) από το 2003. Μέλος της Ένω­σης Συντακτών Περιοδικού-Ηλεκτρονικού Tύπου (EΣΠΗΤ) και της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων (ΙFJ) από το 2005.

Θέλετε να σας ενημερώνουμε προσωπικά;