Η Λίζη Καλλιγά άρχισε να δουλεύει το θέμα “Κολυμβητές” από το 1994 και συνεχίζει μέχρι τώρα, παράλληλα με τα θέματα του καθημερινού της περιβάλλοντός της που συνιστούν την ιδιαίτερη καλλιτεχνική της πρακτική και θεώρηση. 

Η πολλαπλότητα των υλικών που χρησιμοποιεί περιλαμβάνουν κύρια, τη φωτογραφία, το σχέδιο, την ακουαρέλα, τη ζωγραφική, τη χαρακτική, το κολάζ, τις κατασκευές, και ότι άλλο μπορεί να κινήσει το ενδιαφέρον της. Στην έκθεση θα παρουσιαστούν  φωτογραφίες και ζωγραφικά έργα των τελευταίων 5 ετών 2013-18 με τα κύριο βάρος σε έργα του 2017-18.

Όσο προχωρά στο χρόνο η σειρά των Κολυμβητών, τόσο η γραφή και η εικαστική γλώσσα γίνονται σαφείς και σύνθετες.  Οι ποιότητες του φωτός, της χρωματικής επιφάνειας, των μορφών, του μεγέθους, της στιγμής καθώς και οι λεπτομέρειες της παρουσίασης, συνθέτουν εικόνες μοναδικές που δεν παραπέμπουν με κανένα τρόπο στα στερεότυπα της αναπαράστασης της θάλασσας και των ανθρώπων μέσα σε αυτή.  Οι “Κολυμβητές” της Καλλιγά κολυμπούν μέσα σε μια θάλασσα, χωρίς ορίζοντα, μαύρη η μεταλλική που παραπέμπουν σε εικόνες του σύμπαντος με την ανθρώπινη φιγούρα να θυμίζει πλανήτες η αστέρια.

Οι “Κολυμβητές” από το 2003 έχουν παρουσιασθεί σε διάφορες εκδοχές σε εκθέσεις στο εσωτερικό και το εξωτερικό καθώς και στην Mπιενάλε της Αλεξάνδρειας,- όπου και βραβεύτηκαν με τον χρυσό φάρο της Μπιενάλε- το 2005. Έργα της σειράς αποτελούν μέρος της συλλογής του ΕΜΣΤ. Η έκθεση συνοδεύεται από κείμενο του ιστορικού και κριτικού τέχνης Ντένη Ζαχαρόπουλου.

  • Χώρος: Αίθουσα Τέχνης Αθηνών, Γλύκωνος 4, Αθήνα
  • Διάρκεια: από 4/10 ως 3/11/2018
  • Ωράριο: Τρι. – Παρ. 11:00-14:30 & 18:00-21:00, Σαβ. 11:00 – 14:30