Εκθέσεις φωτογραφίας

ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΑΜΟΥΤΣΗΣ: “ΜΙΑ ΘΕΣΗ ΑΝΑΜΕΣΑ ΤΟΥΣ”

Τα εγκαίνια της έκθεσης είναι την προσεχή Τρίτη, 14 Φεβρουαρίου 2023, στις 19:00!

O φωτογράφος και συνεργάτης μας πραγματοποιεί τη δεύτερη ατομική του έκθεση στον χώρο Τέχνης του taf : the art foundation στην Αθήνα (Νορμανού 5, πλησίον του σταθμού μετρό στο Μοναστηράκι) σε επιμέλεια Αλέξανδρου Βούτσα. Η έκθεση πραγματοποιείται με την ευγενική χορηγία της Fujifilm Hellas A.E.

Το “Μία Θέση Ανάμεσά Τους” είναι το αποτέλεσμα ενός πολύχρονου προσωπικού φωτογραφικού project του φωτογράφου που διήρκησε 8 χρόνια και πραγματοποιήθηκε σε 8 χώρες με 8 διαφορετικές Fujifilm μηχανές. Συγκεκριμένα από το 2015 έως και το 2022 στις: Δανία, Ελλάδα, Σερβία, Ισραήλ, Τουρκία, Μαρόκο, Ισπανία και Πορτογαλία και χρησιμοποιήθηκε αποκλειστικά mirrorless φωτογραφικός εξοπλισμός Fujifilm Χ-Series. Με σημείο αναφοράς την γλώσσα της εικόνας ο φωτογράφος εξερευνεί ανθρώπινες καταστάσεις, πολλές φορές αντιφατικές, όπως η μοναξιά και η μοναχικότητα, που ενδεχομένως όλοι έχουμε βιώσει και που ο κάθε θεατής μπορεί να τις αποκωδικοποιήσει με το δικό του τρόπο. Πρωταγωνιστές ήταν τυχαίοι άνθρωποι κάθε ηλικίας, που βάδιζαν σε παράλληλες πορείες δίχως να συναντιούνται.

Μέσα από 56 φωτογραφίες και χρησιμοποιώντας το αγαπημένο του είδος φωτογραφίας, αυτό της Φωτογραφίας Δρόμου, ο Ανδρέας μας ξεναγεί σε νέα αλλά και γνώριμα μέρη με ανθρώπους διαφορετικής κουλτούρας συλλαμβάνοντας στιγμές που περνούν γρήγορα από μπροστά μας, αλλά μένουν και αποτυπώνονται ανεξίτηλα στον καμβά της ζωής μας, διαμορφώνοντας μελλοντικά τον ψυχισμό μας. Το σύνολό τους υποδηλώνει μια αέναη αναζήτηση, που εκφράζεται μέσω του προσωπικού αγώνα ύπαρξης κάθε ανθρώπου μέσα κι έξω από τις μεγαλουπόλεις του 21ου αιώνα.

Εργαστήρια art therapy

Στα πλαίσια της έκθεσης, οι εικαστικές ψυχοθεραπεύτριες Κατερίνα Ραμαντάνη και Αναστασία Βούτσα σάς προσκαλουν στις ομάδες art therapy που θα συντονίσουν στο χώρο του taf : the art foundation κατά τη διάρκεια της έκθεσης.

Μέσα από τα εργαστήρια εικαστικής ψυχοθεραπείας, βασισμένα στην θεωρία και στις τεχνικές της Therapeutic Photography και των έργων της συλλογής του φωτογράφου Ανδρέα Καμουτσή, θα διαδραματιστεί μια αλληλεπίδραση μεταξύ της εικόνας που εκτίθεται και της δημιουργικής διαδικασίας που θα παραχθεί, εκφράζοντας το ιδιαίτερο εσωτερικό κάδρο του ατόμου.

Η οπτική σκέψη είναι η ικανότητα και η τάση μας να οργανώνουμε μέσω εικόνων τα συναισθήματα, τις σκέψεις και τις αντιλήψεις μας για τον κόσμο γύρω μας. Ορίζουμε και χαρακτηρίζουμε συχνά τον κόσμο με οπτικές περιγραφές, σκεφτόμαστε με εικόνες χρησιμοποιώντας τες συχνά ως αναπαραστάσεις σκέψεων και συναισθημάτων.

Με την ίδια λογική κάθε φορά που ερχόμαστε σε επαφή με μία φωτογραφία δημιουργείται μια σύνδεση είτε συνειδητά είτε υποσυνείδητα. Τοποθετούμε το Εγώ μας με αναφορά σε αυτό που αντικρίζουμε αναλύοντας το περιεχόμενο με πυξίδα τις δικές μας εμπειρίες και αναμνήσεις. Επομένως, έτσι αλληλεπιδρούμε με τις εικόνες και συνδεόμαστε σωματικά, ψυχικά και συναισθηματικά δημιουργώντας ένα εικονοποιημένο διάλογο.

H σημασιολογία πίσω από μία φωτογραφία δεν είναι ούτε σταθερή ούτε απόλυτη, αλλάζει μορφή ανάλογα με τις εμπειρίες και την οπτική του θεατή.

 • Πώς αντιλαμβάνομαι το βλέμμα και την θέση μου απέναντι σε ένα φωτογραφικό έργo;
 • Ποια είναι η προσωπική μου ιστορία σύνδεσης με τη διαδικασία της δημιουργίας της εικόνας;
 • Γιατί φωτογραφίζει κάποιος;
 • Γιατί φωτογραφίζω εγώ;
 • Πώς ανταποκρίνεται ένα φωτογραφικό έργο σε μένα;

Μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή στα δωρεάν εργαστήρια art therapy που θα πραγματοποιηθούν σε συγκεκριμένες ώρες κατά τη διάρκεια της έκθεσης τόσο στα εγκαίνια την Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2023 στις 19:00 είτε κάνοντας κλικ εδώ. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

 • Χώρος: χώρος Τέχνης του taf : the art foundation στην Αθήνα 105 55, Νορμανού 5, πλησίον σταθμού Μετρό Μοναστηράκι.
 • Εγκαίνια Τρίτη 14 Φεβρουαρίου, στις 19:00
 • Διάρκεια: 14 – 19 Φεβρουαρίου
 • Μέρες & ώρες λειτουργίας: Τετάρτη έως Κυριακή 12:00 22:00
 • Είσοδος ελεύθερη

Μini CV

Ο Ανδρέας Καμουτσής γεννήθηκε το 1979 και μεγάλωσε στην Αθήνα. Είναι επίσημος φωτογράφος της Fujifilm (Χ-Photographer). Πολλές φωτογραφίες του έχουν δημοσιευτεί και εκτεθεί σε πολλά μέσα ανά τον κόσμο. Η γνωριμία του με τη φωτογραφική Τέχνη και ο θαυμασμός του γι’ αυτή, υφίσταται από πολύ μικρή ηλικία. Όμως, αντιστρόφως ανάλογα με αυτό, η ουσιαστική ενασχόλησή του με το μέσο ξεκίνησε μόλις πριν λίγα χρόνια, κατά την διάρκεια των οποίων (και ως σήμερα) εκπλήρωσε μια σειρά από προσωπικά project.

Πραγματοποίησε την πρώτη του ατομική έκθεση στο Πολιτιστικό κέντρο Κύπρου στην Αθήνα, τον Φεβρουάριο του 2017, με τίτλο “Αθέατες Μορφές”. Η αποτύπωση δυνατών οπτικών στοιχείων όπως η ανάδειξη των συναισθημάτων, καθώς και το μυστήριο, σε συνδυασμό με την απλότητα και την αρμονία, υπήρξε ο πρωταρχικός του στόχος πίσω από κάθε φωτογραφία, η οποία αποτελεί την καλλιτεχνική του έκφραση και συνάμα λειτουργεί ως ένα μεγάλο πεδίο συνεχούς αυτοανακαλύψεως – σαν μια πορεία για την προσωπική και δημιουργική εκπλήρωση μέσα από το συνεχώς μεταβαλλόμενο όραμα αυτού του κόσμου.

 • Φωτό: © Ανδρέας Καμουτσής