Φωτογραφικές ομάδες

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

Γνωρίστε την ομάδα, δείτε τις φωτογραφίες των μελών της!

Από το καλοκαίρι του 2017, το Photonet ξεκίνησε μια μεγάλη εξόρμηση, σε ολόκληρη την Ελλάδα, προκειμένου να αναδείξει την παρουσία και τη δράση όλων των πρωτοβουλιών που αγκαλιάζουν και στηρίζουν τη φωτογραφία. Η παρουσίαση αυτών των ομάδων γίνεται πλέον και μέσα από τα online MME της Νexus Publications.

Οι απαντήσεις δόθηκαν από τα μέλη της Λέσχης Κωνσταντίνο Γιαννάκου και Σταύρο Ασημάκη. Ας τις δούμε αναλυτικά:

Πείτε μας δυο λόγια για το ιστορικό της ομάδας σας!

Είμαστε μια ομάδα 20 περίπου ερασιτεχνών φωτογράφων που δραστηριοποιούμαστε τα τελευταία χρόνια στην πόλη μας. Ξεκινήσαμε τις τακτικές εβδομαδιαίες συναντήσεις από το έτος 2011. Είμαστε μέλη στο Σύλλογο «Αθανάσιος Χριστόπουλος». Την οργάνωση και διεκπεραίωση των δράσεων αναλαμβάνουν εθελοντικά τα μέλη της Λέσχης. Όλα αυτά τα χρόνια προσεγγίσαμε την τεχνική και την τέχνη της Φωτογραφίας, οργανώσαμε μια τουλάχιστον έκθεση κάθε χρόνο (ορισμένες σε ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής αξίας χώρους, όπως αρχοντικά, ιστορικά στρατόπεδα κ.λπ.), εκδώσαμε φωτογραφικό ημερολόγιο-λεύκωμα, φιλοξενήσαμε φωτογράφους και άλλους καλλιτέχνες, που παρουσίασαν το έργο τους και συνομιλήσαμε για τη Φωτογραφία και την Τέχνη γενικότερα. Οργανώσαμε φωτογραφικές εκδρομές σε γειτονικές χώρες, αλλά και σε διάφορα μέρη της Ελλάδας.

Ποιοι είναι οι βασικοί στόχοι της δράσης σας;

Η εμβάθυνση στην τέχνη της φωτογραφίας, η έκφραση μέσω αυτής και η ανάδειξή της στα πολιτιστικά δρώμενα της περιοχής μας και γενικότερα. Θέλουμε να είμαστε μια ενεργή και δραστήρια ομάδα, που θα συμβάλει στην πολιτιστική αναβάθμιση του τόπου μας και θα παρέχει σε όλους το «βήμα» για ελεύθερη καλλιτεχνική έκφραση.

Ποιος είναι ο χώρος στον οποίο γίνονται οι συγκεντρώσεις της ομάδας;

Ο χώρος συναντήσεων είναι η αίθουσα του Σωματείου «Αθανάσιος Χριστόπουλος», έναντι της πλατείας Ομονοίας Καστοριάς. Οι εβδομαδιαίες συναντήσεις ξεκινούν τον Οκτώβριο και διαρκούν έως τέλη Ιουνίου κάθε έτους και συνήθως γίνονται κάθε Δευτέρα (20:30-22:30).

Ποια είναι η παρουσία της ομάδας στο διαδίκτυο (site-social media pages);

Θα μας βρείτε στους εξής συνδέσμους:

Οργανώνετε δράσεις (μαθήματα φωτογραφίας, ομιλίες, εκδηλώσεις κ.λπ.) με σκοπό να καταστεί γνωστότερη η φωτογραφία στην περιοχή σας;

Πέραν των τακτικών συναντήσεων των μελών που αναφέρθηκαν παραπάνω, οργανώνονται μαθήματα αρχάριων, σεμινάρια με δασκάλους της Φωτογραφίας, εκθέσεις φωτογραφίας και παρουσιάσεις των έργων σύγχρονων Ελλήνων φωτογράφων, όπως Πάρι Πετρίδη, που είχε την επιμέλεια της τελευταίας μας έκθεσης, Βασιλείου Καρκατσέλη, Χάρη Κακαρούχα, Στράτου Καλαφάτη, Αβραάμ Παυλίδη και άλλων που είχαμε την τιμή να φιλοξενήσουμε. Οι παρουσιάσεις αυτές είναι ανοιχτές για το κοινό.

Πού μπορεί να απευθυνθεί ένας νέος ενδιαφερόμενος (-η) ο οποίος θέλει να γίνει μέλος της ομάδας;

Ο κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να μας βρει στο διαδίκτυο στους συνδέσμους που αναφέραμε πριν, στην αίθουσα που γίνονται οι συναντήσεις μας κάθε Δευτέρα (20:30 με 22:30) στο κτήριο του συλλόγου «Αθανάσιος Χριστόπουλος» και να επικοινωνήσει με τους υπεύθυνους επικοινωνίας Χρήστο Ούσλη (6932 159 383) και Σταύρο Ασημάκη (6947 329 907).

Θα σας ενδιέφερε η συνεργασία με άλλες ομάδες – λέσχες – φορείς της φωτογραφίας, οι οποίες βρίσκονται σε γειτονικές περιοχές;

Φυσικά μας ενδιαφέρει! Έχουμε ανοιχτή επικοινωνία και συνεργασία με όμορες φωτογραφικές ομάδες. Από το 2015 είμαστε μέλη της Πανελλήνιας Ομάδας “PHOTO SUNDAY” και συμμετέχουμε στις δραστηριότητές της κάθε μήνα, με μεγάλη συμμετοχή μελών και επιτυχία (ένας πολύ ενδιαφέρων φωτογραφικός θεσμός, που τα μέλη μας αγκάλιασαν από την πρώτη στιγμή και συνεχίζουμε με αμείωτο ενδιαφέρον).

Έχουμε συνεργαστεί και με τοπικούς συλλόγους και φορείς που δεν έχουν σχέση με τη φωτογραφία, όπως το «Σύλλογο Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Καστοριάς» για την ανάδειξη του θέματος των σχολείων που είναι κλειστά, το «Σύλλογο Ατόμων με Σκλήρυνση κατά Πλάκας Καστοριάς», με τη «Συμβουλευτική Γυναικών θυμάτων Ενδοοικογενειακής Βίας» (αποκομίζοντας εξαιρετικές εμπειρίες ζωής, αλλά και συμβάλλοντας σε ευαίσθητα κοινωνικά θέματα). Όλες αυτές οι συνεργασίες οδήγησαν σε εκθέσεις φωτογραφίας με μεγάλη επιτυχία!

Θέλετε να συμπληρώσετε κάτι άλλο;

Θα θέλαμε να σας ευχαριστήσουμε για την φιλοξενία σας. Ευελπιστούμε οι δυνατότητες που αναδείχθηκαν λόγω των απαγορεύσεων εξαιτίας του Covid-19, όπως οι διαδικτυακές συναντήσεις με εξαιρετικά ενδιαφέρον περιεχόμενο, αλλά και γενικότερα η αλληλέγγυα στάση και συμπεριφορά των ομάδων και φορέων της φωτογραφίας, να συνεχιστούν και μετά την πανδημία.