Όπως ο ίδιος ο τίτλος μάς προϊδεάζει πρόκειται για ασπρόμαυρες φωτογραφικές εξεικονίσεις στιγμιοτύπων του Βασίλη Κολτούκη με φόντο και πρόφαση την Πράγα του Κάφκα.
Ο Κολτούκης, οδοιπόρος στους δρόμους, στα στενά, στις γέφυρες, στις πλατείες της Πράγας, συγκροτεί ένα οδοιπορικό – «στενογραφία του χρόνου», εξεικονίσεις καθοριστικών στιγμών, φυλαχτά «για τις δύσκολες ώρες», όπως ο ίδιος συχνά πυκνά μάς έχει εκμυστηρευτεί. Δεν πρόκειται, όπως ο αναγνώστης με ένα απλό ξεφύλλισμα θα διαπιστώσει, για φωτογραφικά ενσταντανέ μιας πόλης εμβληματικής, αλλά για μια καταβύθιση μέσα από το μάτι του φωτογράφου στους ανθρώπους τούτης της πόλης, αφού η φωτογραφική ματιά του Κολτούκη, πάνω απ΄όλα φιλάνθρωπη και φιλέταιρη είναι. Οι άνθρωποι ντυμένοι τα σώματά τους, λοιπόν. Που κοιτούν, μάς κοιτούν, που περπατούν, μαζί μας φωτογραφημένοι, αγκαλιασμένοι ή μονήρεις και μοναχικοί, άνδρες, γυναίκες και παιδιά, εν απορία διατελούντα, σώματα που σπεύδουν, αγέρωχα βηματίζουν, στέκονται να ξαποστάσουν ή να σκεφτούν. Να θυμηθούν, τα περασμένα, τα τωρινά, τα μελλούμενα, αφού η μνήμη λειτουργεί ως το μέλλον του παρελθόντος μας. Γιατί ο Κολτούκης μάς φιλοδωρεί με μικρά κομμάτια αναμνήσεων, των δικών του από την Πράγα, των πρωταγωνιστών των φωτογραφιών του, που αποτίουν, έτσι φωτογραφημένοι, διά του φακού του φόρο τιμής του μέλλοντος στο παρελθόν.
Κάδρο το κάδρο συναντιούνται οι ανθρώπινες υπάρξεις που ο Κολτούκης έχει αποτυπώσει φωτογραφημένους κάθε σελίδα με άλλους έτερους και διαφορετικούς συναθρώπους στις άλλες σελίδες. Και όλοι μαζί μάς συστήνονται, ανώνυμοι μέσα από τις σελίδες του λευκώματος. Και ο καθείς μάς (προσ)καλεί να ανακαλύψουμε, να ευλαβηθούμε «στην ουσία του μη ορατού του». Και έτσι σαν να αποκτούν ο καθείς τη σάρκα και τα οστά του, να γίνεται επώνυμος, ο καθένας ξεχωριστός, σφηνωμένος διά παντός στη μνήμη μας.
Ο Βασίλης Κολτούκης μας εμπιστεύεται ένα δρομολόγιο μνήμης και μας ρωτά, συλλογιζόμενος και ο ίδιος: το παρελθόν είναι, άραγε, κεκτημένο ή ερωτηματικό;
Από αυτή την άποψη, μας προτείνει μία ηθική της φωτογραφίας. Ηθική της κατανόησης και του δισταγμού. Ηθική της ερωτηματοθεσίας. Ηθική της παρηγορίας, εντέλει, με την Πράγα να συνιστά απλώς την αφορμή.
Εισαγωγικά κείμενα: Άννα Παντελάκου, Ηλίας Καφαόγλου
- 68 σελίδες – 23Χ30cm
- Eκδόσεις Ευρασία 2025
- ISBN: 978-618-5798-34-5
- Τιμή: 30€
Μini CVs
Ο Βασίλης Κολτούκης γεννήθηκε στην Άρτα. Σπούδασε γαλλική φιλολογία στο Παρίσι. Η συνάντηση που είχε εκεί με τον Γάλλο φωτογράφο Edouard Boubat ήταν καθοριστική για να αφοσιωθεί αποκλειστικά στην τέχνη της φωτογραφίας. Προσεγγίζει τον κόσμο ως ένα θαύμα και βλέπει την περιπλάνηση στο κέντρο της όλης σχέσης ανθρώπου και κόσμου. Έχει ταξιδέψει σε περισσότερες από 70 χώρες. Έχει πραγματοποιήσει 11 ατομικές εκθέσεις και έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έχει εκδώσει 12 φωτογραφικά λευκώματα και δύο ποιητικές συλλογές. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.