Portfolios & λευκώματα Εκθέσεις φωτογραφίας

ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΟΛΤΟΥΚΗΣ: “ΕΛΕΓΕΙΕΣ” – ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΛΕΥΚΩΜΑΤΟΣ & ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ

H παρουσίαση του φωτογραφικού λευκώματος και τα εγκαίνια της ατομικής έκθεση φωτογραφίας του με τον ομώνυμο τίτλο θα πραγματοποιηθούν την Παρακευή 1 Μαρτίου, στις 19:30. Διάρκεια έκθεσης: 1-6 Μαρτίου 2024.

Για την έκδοση θα μιλήσει η  Άννα Παντελάκου, Θεωρητικός και Ιστορικός Τέχνης και θα  διαβάσουν οι ηθοποιοί Matwali-Κωνσταντίνα Κουτουλάκη και Πάνος Μπόρας.  Η εκδήλωση θα φιλοξενηθεί στην iFocus Photo Gallery (Ακαδημίας 57 & Ιπποκράτους 13). 

Ο Ηλίας Καφάογλου σημειώνει σχετικά: “έναν διάλογο φωτογραφίας και κειμενικού σχολιασμού συνιστά το νέο συνεργατικό τρόπον τινά βιβλίο του φωτογράφου Βασίλη Κολτούκη και του θεατρικού συγγραφέα Γιώργου Μανιώτη που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μετρονόμος. Ο πρώτος, με τις ασπρόμαυρες φωτογραφίες του «αιχμαλωτίζει»  τα ρητά και άρρητα πάθη και τους καϋμούς  ανθρώπων του κόσμου όλου, με ματιά τρυφερή και φιλάνθρωπη. «Ιστορίες του Βορρά, προσευχές του Νότου, καθημερινές μικροχαρές ταπεινών ανθρώπων, αποχαιρετισμοί και όνειρα πάνω στην προκυμαία για  μια άλλη πιο άνετη ζωή, μικρές εκδρομές με τα καραβάκια της γραμμής σε κοντινές εξοχές, έρωτες που πάνε να ξεκινήσουν περιπέτειες υποταγής και επιβίωσης, προσκυνητές που προστρέχουν σε ναούς να λυτρωθούν», όπως αρμοδίως ο Γιώργος Μανιώτης στο εισαγωγικό του σημείωμα ανθολογεί. Και από κοντά, μικρά παιδιά που φορούν «κατάσαρκα τη φτώχεια και την ορφάνια  τους» και πάντοτε τη θάλασσα στο βάθος, τοπίο κάθε  επιστροφής, τόπος νόστου, κόλπος ζωοδότης και λίκνο τελικού προορισμού, μεγάλη, ευρύχωρη, ανεξάντλητη. Ο Κολτούκης μάς εισάγει  σε μια ποιητική της φωτογραφίας που δεν θρηνολογεί, δεν επιβάλλεται στους ανθρώπους και στα πράγματα. Αντιθέτως, συστήνει και συγκροτεί μια ποιητική του χώρου υποβλητική, φτιαγμένη από όνειρα, διαψεύσεις, ελπίδες, νοσταλγία, τον πόνο, πάει να πει, που κάθε μνημονική σκευή οπλίζει. Οι φωτογραφίες του Κολτούκη, που περιλαμβάνονται στο βιβλίο και εκτίθενται τώρα, μας προσκαλούν να κοινωνήσουμε στο άλεκτο, που φωτογραφημένο γίνεται  λαλέων.  Και μας προκαλούν να ακούσουμε μαζί του μια έρρυθμη σπουδή στην τέχνη της φωτογραφίας, μια ελεγεία για τη θνητότητα που προοικονομεί τον οίστρο της ζωής. Και του φωτογράφου.

Στην εισαγωγή του Γιώργου Μανιώτη διαβάζουμε: “Η βαθιά συγκίνηση που ένιωσα κοιτώντας  τις φωτογραφίες του Βασίλη Κολτούκη μού έβαλε στο νου ότι πρέπει να καταδυθώ σε αυτές τις εικόνες και να προσπαθήσω να φέρω στην επιφάνεια με φράσεις και λέξεις όλες τις καταστάσεις που αναδεύονται και συγκρούονται κάτω από τις ασπρόμαυρες επιφάνειες δημιουργώντας αυτό το φωτογραφικό αποτέλεσμα. Όχι, ότι οι εικόνες αυτές δεν έχουν την δύναμη να βροντοφωνάξουν αυτό για το οποίο δημιουργήθηκαν. Εγώ μια υπενθύμιση θέλησα να κάνω για την βαρύνουσα σημασία που έχουν στην ζωή μας και τίποτα άλλο. Τώρα αν τα κατάφερα είναι ένα άλλο κεφάλαιο που εσείς και ο χρόνος θα το πιστοποιήσετε. Πιάστηκα λοιπόν από τους άξονες της δομής τους και βυθίστηκα πίσω από το μαυρόασπρο σύμπαν τους προσπαθώντας να βρω τις πηγές της μελαγχολίας που διαχέεται όταν τις κρατήσεις στα χέρια σου και τις κοιτάξεις προσεχτικά. Μια μελαγχολία που αναβλύζει από μια τυφλή έρπουσα και άλαλη διάψευση. Μια μελαγχολία που άλλοτε γίνεται πόθος φυγής και άλλοτε γίνεται σωτήριο σημειωτόν”.

Μini CVs

Ο Βασίλης Κολτούκης γεννήθηκε στην Άρτα. Σπούδασε  γαλλική φιλολογία στο Παρίσι. Η συνάντηση που είχε εκεί με τον Γάλλο φωτογράφο Edouard Boubat ήταν καθοριστική για να αφοσιωθεί αποκλειστικά στην τέχνη της φωτογραφίας. Προσεγγίζει τον κόσμο ως ένα θαύμα και βλέπει την περιπλάνηση στο κέντρο της όλης σχέσης ανθρώπου και κόσμου. Έχει ταξιδέψει σε περισσότερες από 70 χώρες. Έχει πραγματοποιήσει 11 ατομικές εκθέσεις και έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έχει εκδώσει 12 φωτογραφικά λευκώματα και δύο ποιητικές συλλογές. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.

Ο Γιώργος Μανιώτης γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε νομικά στη Θεσσαλονίκη. Έχει γράψει θεατρικά έργα (Tο ματς, Παθήματα, Ο λάκκος της αμαρτίας, Τάξης και αταξία, Οι σύζυγοι, Διακοπές στην Ουρανούπολη, Ο πιο ευαίσθητος  κρίκος, Άσπρη μέρα κ.ά.) ποίηση (Νέρων, Σιγησμοί)
μυθιστορήματα (Η φοβερά προστασία, Το πονηρό μονοπάτι, Το ροζ και το μπλε, Το άχρηστο βιβλίο, Αγελάδα με φτερά, κ.ά.) διηγήματα (Τα μαύρα παραμύθια, Ορίστε τα ρόδα, μαμά, Τα Σαντέ της Σαπφώς). Πολλά από τα θεατρικά του έργα έχουν παιχτεί με επιτυχία σε θεατρικές σκηνές, στο ραδιόφωνο και στην τηλεόραση.

Το εξώφυλλο του βιβλίου.

 


Aρθρογράφος

Κωνσταντίνος Φλώρος

Στην Νexus Publications AΕ από το 1998, είναι σήμερα ο Διευθυντής Εκδόσεων της εταιρίας. Mέλος της EISA (Expert Imaging and Sound Association) από το 2003. Μέλος της Ένω­σης Συντακτών Περιοδικού-Ηλεκτρονικού Tύπου (EΣΠΗΤ) και της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων (ΙFJ) από το 2005.