Camera Περιοδικά

ΤΙΤΛΟΙ ΤΕΛΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΩΣΤΑ ΚΟΥΤΣΟΜΥΤΗ

Σκηνοθέτης επιτυχιών όπως «Κίτρινος φάκελος», «Βαμμένα Κόκκινα Μαλλιά», «Πρόβα νυφικού».

Πέθανε σήμερα το μεσημέρι ο σκηνοθέτης της μικρής οθόνης Κώστας Κουτσομύτης, ο οποίος αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας.

Στο σχετικό ρεπορτάζ του AΠΕ-ΜΠΕ διαβάζουμε:

Ο βραβευμένος σκηνοθέτης, που μετέφερε με επιτυχία έργα της νεοελληνικής λογοτεχνίας στη μικρή οθόνη -«Κίτρινος φάκελος», «Βαμμένα Κόκκινα Μαλλιά», «Πρόβα νυφικού» κ.ά.-, έπασχε από σοβαρά προβλήματα υγείας . Άφησε την τελευταία του πνοή στο νοσοκομείο Σισμανόγλειο όπου νοσηλευόταν.

Ο Κώστας Κουτσομύτης γεννήθηκε στα Γρεβενά Μακεδονίας και σπούδασε κινηματογράφο στην Ανώτατη Σχολή Κινηματογράφου της Βιέννης. Το 1965 γυρίζει την πρώτη του ταινία μικρού μήκους, «Το δωμάτιο». Το 1966 γράφει σε συνεργασία με τον Βασίλη Βασιλικό το σενάριο «Θύματα Ειρήνης» βασισμένο στο ομώνυμο βιβλίο του συγγραφέα. Επιστρέφοντας στη Ελλάδα εργάζεται ως βοηθός σκηνοθέτης στην μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής κινηματογραφικών ταινιών, την FINOS FILM.

Στη συνέχεια συνεργάζεται με διάφορους παραγωγούς και σκηνοθετεί για την ελληνική τηλεόραση αρκετές τηλεοπτικές σειρές, μεταφέροντας στην οθόνη τα πιο γνωστά έργα της νεοελληνικής λογοτεχνίας: «Εκείνος κι εκείνος» του Κώστα Μουρσελά, «Τερέζα Βάρμα ντα Κόστα» του Γρηγόρη Ξενόπουλου, «Καπνισμένος Ουρανός» του Κώστα Κοτζιά, «Κατάδικος» του Κωνσταντίνου Θεοτόκη, η «Εκτέλεση» του Φρέντυ Γερμανού, «Πρόβα νυφικού» της Ντόρας Γιαννακοπούλου, «Η αγάπη άργησε μια μέρα» της Λιλής Ζωγράφου, τα «Ματωμένα χώματα» της Διδώς Σωτηρίου κ.ά.

Το 1987 γυρίζει την ταινία μεγάλου μήκους «Ο Κλοιός», η οποία αποσπά βραβεία στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης.

https://www.youtube.com/watch?v=DdZ8qDGy3Vo

Τα συλλυπητήριά του για την απώλεια του Κώστα Κουτσομύτη, που «άφησε τη σκηνοθετική του σφραγίδα στην ελληνική τηλεόραση» εκφράζει σε ανακοίνωσή του ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Αριστείδης Μπαλτάς. «Η ποιότητα του έργου του, όπως αυτή αποτυπώθηκε ενδεικτικά στα Βαμμένα κόκκινα μαλλιά, Εκείνος και εκείνος, Ματωμένα χώματα και Τα παιδιά της Νιόβης, αποτελεί ορόσημο στη σύγχρονη ελληνική τηλεοπτική παραγωγή» αναφέρει ο κ. Μπαλτάς.

 






Aρθρογράφος

Μενέλαος Μελετζής

Διδάκτορας Επιστημών του Πανεπιστημίου του Νovisad (Σερβία) και επιστημονικός συνεργάτης του University of Applied Arts Belgrade, στον τομέα New Media. Είναι τ. Τακτικός Επίκουρος καθηγητής Φωτογραφίας στο τμήμα Γραφιστικής του Α-ΤΕΙ Αθήνας. Ασχολείται με τη συγγραφή βιβλίων και άρθρων για τη φωτογραφία επί 40 και πλέον χρόνια. Έχει συμμετάσχει με εικόνες του σε πολλές εκθέσεις φωτογραφίας στην Ελλάδα και το εξωτερικό και έχει παραστεί ως κριτής σε διεθνείς και ελληνικούς φωτογραφικούς διαγωνισμούς. Μέλος της Ένωσης Δημοσιογράφων- Ιδιοκτητών Περιοδικού Τύπου (ΕΔΙΠΤ) και της Ομοσπονδίας Ενώσεων Εκδοτών Περιοδικού της Ευρωπαϊκής Ένωσης (FAEP).