Ενδιαφέρουν

ΤΡΙΤΗ 30/5: ΣΥΖHΤΗΣΗ ΜΕ ΤΗ ΦΩΤΟΓΡAΦΟ DANA KYNDROVA ΣΤΟ ΦAΡΟ ΤΟΥ ΚΠΙΣΝ

H συζήτηση θα ξεκινήσει στις 7:30μμ και διοργανώνεται με αφορμή την έκθεση “ΓΥΝΑΙΚΑ” που παρουσιάζεται στην Περίμετρο του Πάρκου Σταύρος Νιάρχος έως τις 30 Ιουνίου!

Η διακεκριμένη Τσέχα φωτογράφος συζητά με τη δημοσιογράφο Θωμαΐδα Παπαϊωάννου. Η είσοδος είναι ελεύθερη και η συζήτηση θα διεξαχθεί στα γαλλικά. Θα υπάρχει ταυτόχρονη μετάφραση στα ελληνικά.

Όπως ήδη σημειώθηκε, η συζήτηση θα διεξαχθεί με αφορμή την έκθεση φωτογραφίας με τίτλο ΓΥΝΑΙΚΑ που διοργανώνεται από το Athens Photo World σε συνεργασία με το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και το Τσέχικο Κέντρο Αθήνας.

Μέσα από μια σειρά 48 φωτογραφιών, η Kyndrová παρουσιάζει ρεαλιστικά -και ενίοτε με χιούμορ και ένα νοερό κλείσιμο ματιού- στιγμές μέσα από τις οποίες αναδεικνύεται ο ρόλος της γυναίκας: άλλοτε κυρίαρχος, άλλοτε σκιώδης, αλλά πάντοτε απαραίτητος. Η έκθεση παρουσιάζεται στην Περίμετρο του Πάρκου Σταύρος Νιάρχος.

Οι φωτογραφίες καλύπτουν μια μεγάλη χρονική περίοδο από τα μέσα της δεκαετίας του ’70 μέχρι και τις αρχές του 2000 και δεν κάνουν καμία διάκριση ηλικίας, χώρας, θρησκείας, επαγγέλματος ή άλλων χαρακτηριστικών. Μητρότητα, νεότητα, ψυχαγωγία, εργασία, ιδεολογία, είναι κάποιες από τις φωτογραφικές ενότητες των έργων της Kyndrová που παρουσιάζονται και μας προσκαλούν να θαυμάσουμε, αλλά και να αναλογιστούμε, τη σημασία της γυναικείας παρουσίας στην καθημερινότητα και σε όλη τη ζωή.

Mini CV

Η Dana Kyndrová (γ. 1955) σπούδασε Γαλλικά και Ρωσικά στο Τμήμα Τεχνών του Πανεπιστημίου του Καρόλου της Πράγας, από όπου αποφοίτησε το 1979. Αφιέρωσε μια δεκαετία στο Τμήμα Γλωσσών των Μηχανολόγων Μηχανικών του Τσεχικού Πολυτεχνείου και από τον Νοέμβριο του 1989 έγινε μέλος του Τμήματος Γλωσσών της Ακαδημίας Παραστατικών Τεχνών. Ζει στην Πράγα και εργάζεται σαν ελεύθερη επαγγελματίας φωτογράφος από το 1992.

Dana Kyndrová

Ξεκίνησε να φωτογραφίζει όταν ήταν 18 χρόνων και πάντα εξειδικευόταν στην ασπρόμαυρη φωτογραφία με επίκεντρο τον άνθρωπο. Έχει στο ενεργητικό της αρκετές εκθέσεις τόσο στην πατρίδα της όσο και σε άλλες χώρες και έχει γράψει οκτώ βιβλία, ανάμεσα τους τα Γυναίκα Μεταξύ Εισπνοής και Εκπνοής (2002), Η Αναχώρηση των Σοβιετικών Στρατευμάτων (2003), Η Υποκαρπάθια Ρουθηνία (2007), Αλγερία – Τόγκο, μαζί με τη μητέρα της Libuše (2009), Οι Τελετουργίες της Κανονικότητας / Η Τσεχοσλοβακία στις δεκαετίες 1970 και 1980 (2011) και Ρώσοι…Τα εμβλήματα και οι Επιθυμίες τους (2015).

Το 2006 της απονεμήθηκε μια Υποτροφία Πράγας ώστε να καταγράψει τις ζωές των αστέγων στην πόλη.

Παράλληλα με το προσωπικό φωτογραφικό της έργο, τα τελευταία χρόνια έχει αφιερώσει αρκετό από τον χρόνο της στην επιμέλεια και άλλες οργανωτικές δράσεις γύρω από τη φωτογραφία. Είναι η συγγραφέας μιας μονογραφίας για τον Miloň Novotný (2000), της έκδοσης 1946 Απελευθέρωση …. 1968 Κατοχή / Σοβιετικά Στρατεύματα στην Τσεχοσλοβακία (2008) και Jan Palach 16-25.1.1969 (2009).

Το 2008 η Εταιρία των Επαγγελματιών Τσέχων Φωτογράφων της έδωσε τον τίτλο «Τσέχα Φωτογράφος της Χρονιάς» για το επιμελητικό της έργο.

  • Μια συζήτηση με την Dana Kyndrová: Τρίτη 30/05, 19.30 | Φάρος, ΚΠΙΣΝ
  • Έκθεση ΓΥΝΑΙΚΑ: Έως τις 30/06 | Περίμετρος Πάρκου Σταύρος Νιάρχος, ΚΠΙΣΝ

Photonet Newsletter
Kάθε Τρίτη & Πέμπτη όλα τα φωτογραφικά νέα δωρεάν!

   Aρθρογράφος

Κωνσταντίνος Φλώρος

Στην Νexus Publications AΕ από το 1998, είναι σήμερα ο Διευθυντής Εκδόσεων της εταιρίας. Mέλος της EISA (Expert Imaging and Sound Association) από το 2003. Μέλος της Ένω­σης Συντακτών Περιοδικού-Ηλεκτρονικού Tύπου (EΣΠΗΤ) και της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων (ΙFJ) από το 2005.

Θέλετε να σας ενημερώνουμε προσωπικά;