Know How Τεχνικές

ΛΗΨΕΙΣ ΤΟΠΙΩΝ ΜΕ ΤΗΛΕΦΑΚΟ; 5 ΛΟΓΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΤΕ!

Μια διαφορετική δημιουργική προσέγγιση σε ένα αγαπημένο φωτογραφικό είδος!

Στο μυαλό των περισσότερων από εμάς, η φωτογραφία τοπίου είναι συνυφασμένη με τους ευρυγώνιους φακούς. Μπορεί η συγκεκριμένη επιλογή να έχει σημαντικά πλεονεκτήματα, ωστόσο δε συνιστά, σε καμιά περίπτωση, μονόδρομο.

Ο φωτογράφος Jay P. Morgan προτείνει πέντε λόγους για τους οποίους αξίζει να χρησιμοποιήσετε (και) τον τηλεφακό σας στην επόμενη ταξιδιωτική σας εξόρμηση:


1. Συμπιέστε την προοπτική

Οι τηλεφακοί κάνουν τα αντικείμενα που βρίσκονται στο φόντο να φαίνονται πιο κοντά στο πρώτο πλάνο, ενώ οι ευρυγώνιοι φακοί επιτυγχάνουν ακριβώς το αντίθετο. Όσο μεγαλύτερη είναι η εστιατική απόσταση του τηλεφακού, τόσο μεγαλύτερα φαντάζουν τα αντικείμενα στο φόντο της λήψης. Μπορείτε να αξιοποιήσετε αυτή την ιδιότητα των τηλεφακών ειδικά για να αναδείξετε καλύτερα το φεγγάρι ή τον δύοντα ήλιο στις εικόνες σας.

full moon

O τηλεφακός κάνει το φεγγάρι να φαίνεται μεγαλύτερο (φωτό: Ganapathy Kumar)

2. Φέρτε το κυρίως θέμα πιο κοντά σας

Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις κατά τις οποίες ανακαλύπτετε μεν ένα θαυμάσιο τοπίο, ωστόσο αυτό βρίσκεται λίγο μακρύτερα απ’ όσο θα θέλατε! Εδώ ο τηλεφακός σάς προσφέρει την ευελιξία για να το προσεγγίσετε καλύτερα και παράλληλα σάς επιτρέπει να “απομονώσετε” το θέμα που σας ενδιαφέρει αλλά βρίσκεται (πολύ) μακριά σας.

woman lying on rock formation on seashore

Το μοντέλο αναδεικνύεται καλύτερα μέσα στο φυσικό περιβάλλον, χάρη στη χρήση του τηλεφακού (φωτό: Christopher Campbell)

3. Μειώστε το εύρος του κάδρου

Οι τηλεφακοί σάς επιτρέπουν να χρησιμοποιήσετε σφιχτά κάδρα για να να αναδείξετε καλύτερα το θέμα σας, παρακάμπτοντας πιθανά στοιχεία που παρεμβάλλονται αλλά δεν επιθυμείτε να ενσωματώσετε στη λήψη σας.

water waves and flock of birds at daytime

Chris Gill

4. Αποκτήστε περισσότερες επιλογές στη σύνθεση του κάδρου

Από τη στιγμή που οι τηλεφακοί έχουν το χάρισμα να μπορούν να εστιάζουν στις λεπτομέρειες ενός τοπίου, σας δίνουν την ευελιξία να απομονώσετε συγκεκριμένα στιγμιότυπα της σκηνής γύρω σας – έτσι έχετε πολλές επιλογές λήψης από την ίδια τοποθεσία. Κρατήστε, συνεπώς, τα μάτια σας ανοιχτά και αναζητήστε προσεκτικά όλες τις ευκαιρίες φωτογράφισης που μπορεί να έχετε γύρω σας!

Ethan Dow

5. Καταγράψτε μια διαφορετική προοπτική

Οι ευρυγώνιοι φακοί προσφέρουν βάθος προοπτικής, ενώ οι τηλεφακοί (επειδή ακριβώς συμπιέζουν το φόντο, όπως ήδη σημειώθηκε) κάνουν την εικόνα επίπεδη. Χρησιμοποιώντας αυτό το γεγονός δημιουργικά, μπορείτε να προσθέσετε αλλεπάλληλα “στρώματα” στην επίπεδη προοπτική που προσφέρουν, δημιουργώντας λήψεις με εμφάνιση εντελώς διαφορετική από αυτή που προσφέρει ο ευρυγώνιος. Με  δεδομένο, μάλιστα, ότι οι περισσότεροι άνθρωποι δεν είναι συνηθισμένοι να βλέπουν μια τέτοια προοπτική σε εικόνες αυτής της κατηγορίας, οι φωτογραφίες τοπίου που λαμβάνονται με τηλεφακό τείνουν να ξεχωρίζουν!

mountain dew during sunrise

Φωτό: Paul Earle

Δείτε το video με τις αναλυτικές συμβουλές του δημιουργού:

  • Φωτό στην κορυφή της σελίδας: Rodrigo Soares
 


Aρθρογράφος

Κωνσταντίνος Φλώρος

Στην Νexus Publications AΕ από το 1998, είναι σήμερα ο Διευθυντής Εκδόσεων της εταιρίας. Mέλος της EISA (Expert Imaging and Sound Association) από το 2003. Μέλος της Ένω­σης Συντακτών Περιοδικού-Ηλεκτρονικού Tύπου (EΣΠΗΤ) και της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων (ΙFJ) από το 2005.