Know How

ΠΩΣ ΝΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΣΕΤΕ ΤΟΠΙΑ …ΜΕ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ!

4 συμβουλές που μπορούν να βελτιώσουν τον τρόπο σκέψης και λήψης που ακολουθείτε μέχρι τώρα!

Η φωτογραφία τοπίου είναι ένα από τα πιο αγαπημένα θέματα στη φωτογραφία διαχρονικά, ωστόσο οι καλές λήψεις μπορεί να αποδειχτούν πολύ πιο δύσκολες στην πράξη απ’ όσο μπορεί να φανταστεί κανείς! 

Η πραγματικά καλή φωτογραφία τοπίου έχει πολλές απαιτήσεις προκειμένου να υλοποιηθεί. Ο καθένας μπορεί να αναγνωρίσει, ενδεχομένως, τις δυνατότητες ενός καλού θέματος, αλλά η αξιοποίηση ενός δυναμικού περιβάλλοντος μέσω μιας αξιοσημείωτης εικόνας είναι μια άλλη ιστορία. Η δουλειά του δημιουργού γίνεται ακόμα δυσκολότερη αν επιχειρεί να απαθανατίσει μια δημοφιλή τοποθεσία, που φωτογραφίζεται χιλιάδες φορές την ημέρα – θα πρέπει να βρει έναν τρόπο να δημιουργήσει εικόνες που να μη θυμίζουν σε τίποτα το απλό στιγμιότυπο του περαστικού “τουρίστα”.

milky way above rocks

Ο Γαλαξίας πάνω από τα ελληνικά Μετέωρα – φωτό: Olivier Guillard, Unsplash

Η εποχή που διανύουμε προφανώς δεν προσφέρεται για λήψεις τοπίων – είναι όμως ιδανική για επιμόρφωση: ο επαγγελματίας Αυστραλός φωτογράφος Andrew Goodall ετοίμασε ένα άρθρο, με 4 χρήσιμες συμβουλές, για το Picture Correct, τα σημαντικότερα σημεία του οποίου μπορείτε να διαβάσετε ευθύς αμέσως!


Δεν χρειάζεται να χωρέσουν “τα πάντα” σε μια εικόνα!

Ορισμένα πανοραμικά τοπία είναι τόσο εκτεταμένα ώστε ο μόνος τρόπος να χωρέσουν στη φωτογραφία σας είναι να χρησιμοποιήσετε έναν πολύ ευρυγώνιο φακό. Το πρόβλημα είναι ότι αυτή η επιλογή μειώνει τα πάντα σε μέγεθος, έτσι ώστε το μεγαλείο του θέματος σας να μειώνεται. Είναι προτιμότερο το να εστιάσετε τη σύνθεσή σας σε ένα χαρακτηριστικό κομμάτι του τοπίου, το οποίο ενδεχομένως θα είναι αναγνωρίσιμο από τους θεατές της λήψης σας. Με αυτήν την προσέγγιση, μπορείτε να καταγράψετε λεπτομέρειες που θα μπορούσαν να χαθούν με ένα ευρυγώνιο φακό.

high-angle view of mountain

Jonatan Pie, Unsplash

Αναζητήστε μια νέα γωνία λήψης!

Γιατί τόσες πολλές φωτογραφίες μεγάλων και κλασικών τοπόσημων μοιάζουν …ίδιες; Απλώς επειδή όλοι τα φωτογραφίζουν πανομοιότυπα! Είναι εύκολο να φωτογραφίσετε οποιοδήποτε αξιοθέατο; Προφανώς ναι, διότι με αυτή τη φιλοσοφία (να είναι εύκολα προσβάσιμο) τοποθετήθηκε ευθύς εξαρχής στη θέση που φιλοξενείται. Ποιο είναι το πρόβλημα; Το ίδιο εύκολο είναι (και) για όλους τους άλλους – σε βάρος της πρωτοτυπίας των λήψεων του συνόλου ασφαλώς!

Τι μπορεί να γίνει; Εφόσον είναι δυνατόν, αναζητήστε μια θέση για φωτογράφιση πέρα ​​από τις τυπικές, στις οποίες τοποθετείται η πλειοψηφία των καμερών, προκειμένου να δείτε αν υπάρχει μια πιο ενδιαφέρουσα γωνία για να τραβήξετε τη δική σας εικόνα. Αυτό σημαίνει έξτρα προσπάθεια και απαιτεί παραπάνω χρόνο αλλά εφόσον επιμείνετε (χωρίς φυσικά να διακινδυνεύσετε τη σωματική σας ακεραιότητα ή να παραβιάσετε απαγορεύσεις πρόσβασης) θα διαπιστώσετε πως, στις περισσότερες περιπτώσεις, υπάρχουν ικανοποιητικότερες εναλλακτικές λύσεις σε σχέση με τις τυπικές και επαναλαμβανόμενες λήψεις των πολλών.

Μετατρέψτε το φυσικό περιβάλλον σε πλεονέκτημα

Ο καθένας μπορεί να καταγράψει ένα στιγμιότυπο μιας οροσειράς. Ωστόσο είναι πολύ πιο ενδιαφέρουσα η λήψη μιας οροσειράς πλαισιωμένης από τα κλαδιά ενός δέντρου στο πρώτο πλάνο ή με έναν ποταμό που ξετυλίγεται στο φόντο, προσελκύοντας το μάτι του θεατή. Κάθε τοπίο μπορεί να φωτογραφηθεί από διάφορες γωνίες – η πιο προφανής δεν είναι υποχρεωτικά η καλύτερη. Αναζητώντας ξεχωριστά και ιδιαίτερα στοιχεία, μπορείτε να προσθέσετε πραγματικό χαρακτήρα στην εικόνα σας και να δημιουργήσετε κάτι αληθινά μοναδικό!

brown wooden dock between lavender flower field near body of water during golden hour

Mark Harpur, Unsplash

Πάντα να θυμάστε: δεν είστε ο πρώτος που φωτογραφίζει το οποιοδήποτε θέμα. Για να δημιουργήσετε μια αξέχαστη φωτογραφία, θα πρέπει να πρωτοτυπήσετε!

Μελετήστε τις καιρικές συνθήκες!

Όλοι γνωρίζουν πως το ιδανικό φως για τις λήψεις είναι νωρίς το πρωί και αργά το απόγευμα. Το πρόβλημα είναι ακριβώς αυτό: κάθε φωτογράφος με εμπειρία γνωρίζει ήδη καλά αυτό το δεδομένο. Πώς λοιπόν η δική σας λήψη θα ξεχωρίσει; Μελετάτε συνεχώς τον καιρό! Ενδέχεται να προκύψει κάτι ιδιαίτερο: λ.χ. μια καταιγίδα, μια πυκνή νέφωση ή ένα ουράνιο τόξο. Εάν επιλέξετε τον ιδανικό χρονισμό και βρίσκεστε εγκαίρως στο σωστό σημείο για λήψη, μπορείτε να προσδοκάτε ένα πραγματικά ξεχωριστό αποτέλεσμα.

blue lake and rainbow under nimbus clouds

David Brooke Martin, Unsplash

Συμπερασματικά

Ένας είναι ο σημαντικότερος κανόνας για κάθε φωτογράφο τοπίου: όσο μεγαλύτερη προσπάθεια κάνετε, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η ανταμοιβή σας. Ασφαλώς θα πρέπει να περάσετε πολύ χρόνο περιμένοντας τη σωστή στιγμή – αλλά μόλις αποκτήσετε την “τέλεια” εικόνα που προσδοκούσατε, θα διαπιστώσετε  ότι ο χρόνος σας δεν πήγε χαμένος. Πώς θα ξέρετε ότι έχετε κάνει πραγματικά καλή δουλειά; Όταν αρχίσετε να ακούτε σχόλια του τύπου: “έχω πάει κι εγώ εκεί – αλλά οι φωτογραφίες μου δεν είναι τόσο ξεχωριστές όσο η δική σου!”

  • Φωτό στην κορυφή της σελίδας: Simon Matzinger, Unsplash
 






Aρθρογράφος

Κωνσταντίνος Φλώρος

Στην Νexus Publications AΕ από το 1998, είναι σήμερα ο Διευθυντής Εκδόσεων της εταιρίας. Mέλος της EISA (Expert Imaging and Sound Association) από το 2003. Μέλος της Ένω­σης Συντακτών Περιοδικού-Ηλεκτρονικού Tύπου (EΣΠΗΤ) και της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων (ΙFJ) από το 2005.