Εκθέσεις φωτογραφίας

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΑΠΟΥΣΗΣ: ΜΟΡΦΕΣ

Διάρκεια έκθεσης: ως 28 Απριλίου!

Την τρίτη του ατομική έκθεση με τίτλο «Μορφές» παρουσιάζει στο Γαλλικό Ινστιτούτο Λάρισας ο εικαστικός Δημήτρης Λαπούσης. Πρόκειται για μια επιλογή περισσότερων από 50 έργων πειραματικής φωτογραφίας, που ο ίδιος μελέτησε και δημιούργησε τα τελευταία τρία χρόνια έως και σήμερα.

Είναι μια εργασία σε εξέλιξη, ένας εικαστικός πειραματισμός πάνω στη φωτογραφική πράξη και τεχνική. Ο ίδιος πειραματίζεται ψηφιακά με την πολυεπιπεδότητα και τη διαφάνεια στη φωτογραφική του δουλειά και, συμπιέζοντας τον χώρο και τον χρόνο, αποτυπώνει διαχρονικές “υβριδικές” αναπαραστάσεις ανθρώπων, ζώων, αντικειμένων, συναισθημάτων, καταστάσεων, εννοιών.

Μορφές άυλες, που γεννιούνται και πεθαίνουν σχεδόν ταυτόχρονα, μέσα στο χαοτικό οπτικό πεδίο, που αποτυπώνεται θολό, κάτω από τη δράση της διαφάνειας. Μορφές υπαρκτές αλλά και ανύπαρκτες αναζητούν την υπόστασή τους στην πολυεπιπεδότητα. Εικόνες “αποκάλυψη” για τον ίδιο τον καλλιτέχνη, που δε γνωρίζει μέχρι τελευταία στιγμή της ψηφιακής επεξεργασίας τι αποτέλεσμα θα προκύψει…

Mini CV

O Δημήτρης Λαπούσης γεννήθηκε στη Λάρισα. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Πλαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (2007), όπου σπούδασε με υποτροφίες από το ΙΚΥ για άριστη επίδοση. Έκτοτε, μελέτησε την τεχνική της αγιογραφίας, μαθητεύοντας στο Τμήμα Αγιογραφίας της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας (2010). Είναι διπλωματούχος Μονωδίας (κλασικό τραγούδι) από το Δημοτικό Ωδείο Λάρισας (2019). To 2022, ολοκλήρωσε με “Άριστα” τον πενταετή κύκλο σπουδών της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, με κατεύθυνση τη Ζωγραφική και τη Φωτογραφία. Τα τελευταία 10 χρόνια, εργάζεται ως καθηγητής εικαστικών στα εργαστήρια των Λεσχών Πολιτισμού του Δήμου Λαρισαίων. Είναι μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας, της Ελληνικής Φωτογραφικής Εταιρείας και του Συλλόγου Εικαστικών Ν. Λάρισας. Αρθρογραφεί σε πανελλαδικό έντυπο περιοδικό με αντικείμενο τη Φωτογραφία, και συνεργάζεται γραφιστικά με δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς. Έχει παρουσιάσει τη δουλειά του σε 2 ατομικές εκθέσεις (Χαλκιδική και Λάρισα), σε ομαδικές εκθέσεις (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Κόρινθος, Τήνος, Ιωάννινα, Βόλος, Ηράκλειο, Χανιά, Λεμεσός και αλλού) καθώς και σε ψηφιακές gallery. Η εικαστική του δουλειά έχει διακριθεί σε πανελλαδικούς και διεθνείς διαγωνισμούς, ενώ έργα του βρίσκονται σε ιδιωτικές και δημόσιες συλλογές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

  • Xώρος: Γαλλικό Ινστιτούτο Λάρισας, Κούμα 28 (1ος όροφος)
  • Διάρκεια: 24 – 28 Απριλίου
  • Ώρες λειτουργίας: 11:00-13:00 και 18:00-20:00