Εκθέσεις φωτογραφίας

“LEAVING BEHIND”: H ΕΚΘΕΣΗ ΤΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ!

Ο Γιάννης Γιαννακόπουλος και οι Γιατροί του Κόσμου σάς προσκαλούν την Παρασκευή 10 Μαρτίου 2023, στις 19:30, στα εγκαίνια της Έκθεσης που θα φιλοξενηθεί στο Goethe-Institut Thessaloniki.

Η έκθεση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος O.D.I.SO.S Open Democracy in a Society of Solidarity, και στοχεύει στην ενημέρωση για την προσφυγική κρίση από την
Ουκρανία.

Έχοντας κλείσει πλέον ένα χρόνο ανθρωπιστικής δράσης στην Ουκρανία, οι Γιατροί του Κόσμου – Ελλάδας παρουσιάζουν φωτογραφικό υλικό και αφηγήσεις από το πρόσφατο έργο τους. Πρόκειται επί της ουσίας για μια σειρά 32 φωτογραφιών με κύριο θέμα την Αποστολή των Γιατρών του Κόσμου στην Ουκρανία και στα σύνορα Ουκρανίας /Ρουμανίας.

Μέσα από τη ματιά του διακεκριμένου φωτογράφου Γιάννη Γιαννακόπουλου, οι φωτογραφίες έχουν έντονο αφηγηματικό χαρακτήρα και αποτυπώνουν όλα όσα οι Γιατροί του Κόσμου – Ελλάδας είδαν, βίωσαν έντονα και έγιναν μάρτυρες. Ο φωτογραφικός φακός επικεντρώθηκε πολλές φορές στα παιδιά, τις γυναίκες και την Τρίτη ηλικία, την ευαίσθητη αυτή πλευρά των ομάδων που αποτελούν τον υπ’ αριθμό 1 στόχο (ηθελημένο ή μη) των σύγχρονων τραγωδιών που βιώνει η ανθρωπότητα.

© Γιάννη Γιαννακόπουλος

Οι Γιατροί του Κόσμου – Ελλάδας μέσα από την έκθεση «Покидаю / Leaving behind» επιδιώκουν να μοιραστούν με την κοινή γνώμη κοινές αλήθειες και κοινές πρωτοβουλίες. Ο Γιάννης Γιαννακόπουλος σχολίασε το εξώφυλλο της έκθεσης ως εξής: «στα δικά μου μάτια αυτή η φωτογραφία έχει μια ιδιαιτερότητα… μου γίνεται οικεία με τον καιρό. Είναι τα χρώματα, όλο το σκηνικό, η δύση, το χιόνι πάνω της, η ομίχλη, η διαχωριστική κορδέλα, λες κι είναι φτιαχτό, αλλά και κάτι άλλο… δεν μπορώ να το προσδιορίσω… ίσως γιατί στη θέση της θα μπορούσε να είναι οποιοσδήποτε από εμάς… Είναι ένας άνθρωπος που κρυώνει, πεινάει, αλλά που προσπαθεί να φτάσει κάπου πιο καλά… θα μπορούσαμε να είμαστε όλοι εμείς…»

Το εξώφυλλο της έκθεσης – Φωτό: © Γιάννη Γιαννακόπουλος

  • Χώρος: Goethe-Institut Thessaloniki, Βασ. ‘Ολγας 66 – Θεσσαλονίκη
  • Εγκαίνια, Παρασκευή 10 Μαρτίου 2023, 19.30 
  • Διάρκεια: 10 έως 12 Μαρτίου 2023
  • Ωράριο: Παρασκευή 10/3 14:00 – 22:00, Σάββατο 11/3, 10:00 – 21:00, Κυριακή 09:00 – 14:00
  • Είσοδος Ελεύθερη

Photonet Newsletter
Kάθε Τρίτη & Πέμπτη όλα τα φωτογραφικά νέα δωρεάν!

   Aρθρογράφος

Μαίρη Μελετζή

Απόφοιτος του Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας του Τ.Ε.Ι. Αθήνας. Αγαπά την φωτογραφία, αφού από όλα τα μέσα έκφρασης, είναι το μόνο που ακινητοποιεί μια συγκεκριμένη στιγμή στο χρόνο. Η φωτογραφία είναι βασικό μέσο έκφρασής της και η έρευνα την συναρπάζει. Επιπλέον, ασχολείται με τον αθλητισμό.

Θέλετε να σας ενημερώνουμε προσωπικά;