Software & Apps

LEGO STYLE PHOTOS

Ένας αρκούντως ευφάνταστος τρόπος αξιοποίησης των δημιουργικών δυνατοτήτων του Photoshop!

Πώς μπορούμε να προσθέσουμε υφή σε μια εικόνα, έτσι ώστε να θυμίζει το γνωστό παιδικό παιγνίδι συναρμολόγησης.

Αρχικά, μπορείτε να κατεβάσετε την εικόνα που χρησιμοποιήθηκε εδώ, για να ξεκινήσετε την επεξεργασία. Φυσικά, μπορείτε πάντοτε να εφαρμόσετε τα βήματα σε μία δικιά σας φωτογραφία!

Η αρχική εικόνα, που θα υποστεί την επεξεργασία.

1) Ανοίγουμε την εικόνα μας στο πρόγραμμα και φτιάχνουμε αντίγραφο. Το πρώτο βήμα είναι να αυξήσουμε τα pixels, πηγαίνοντας: Image> Image Size. Αφού ξετσεκάρουμε τα κουτάκια Constrain Proportions” και “Scale Styles” θέτουμε την τιμή 300 στο πεδίο “Resolution”.

2) Κάνουμε δεξί κλικ και επιλέγουμε “Convert to Smart Object”. Αυτή η επιλογή λειτουργεί όπως τα Adjustments layers. Μπορούμε δηλαδή να επεξεργαστούμε το layer ως smart object, εφαρμόζοντας π.χ. φίλτρα, χωρίς οι αλλαγές να αποθηκεύονται μόνιμα.

3) Ύστερα πάμε: Filter>Pixelate>Mosaic και ορίζουμε το μέγεθος των pixels της εικόνας μας. Έχοντας τσεκαρισμένο το “Preview”, επιλέγουμε προσεκτικά την τιμή μας έτσι ώστε και τα pixels και η εικόνα να είναι ευδιάκριτα.

4) Δημιουργούμε νέο έγγραφο με όνομα “pixel”, διαστάσεων pixel 45 x 45 και ανάλυσης 72pixels/inch. Πάμε: Edit>Fill και στο πεδίο”Use” επιλέγουμε 50% Gray. Με το εργαλείο Elipse Tool σχεδιάζουμε κύκλο στο κέντρο του τετραγώνου μας.

5) Κάνοντας δεξί κλικ στο layer του σχήματός μας, επιλέγουμε “Blending Options”. Στην καρτέλα που μας ανοίγει, θέτουμε 0% στο Fill Opacity. Στην καρτέλα Bevel & Emboss θέτουμε ως Size 3 px και ως technique, Chisel Hard.

6) Ξεκλειδώνουμε το Background layer κάνοντας διπλό κλικ επάνω του. Με δεξί κλικ επιλέγουμε “Blending Options” και στην καρτέλα Bevel & Emboss ορίζουμε technique σε Chisel Hard όπως προηγουμένως και ως Size, περίπου 2px.

7) Από την καρτέλα των layers επιλέγουμε: New Adjustment Layer>Pattern και επιλέγουμε το pattern “pixel”. Αλλάζουμε το Blending Mode σε “Linear Light”. Προσθέτουμε New Adjustment Layer>Posterize, το οποίο θέτουμε κάτω από το pattern, και επιλέγουμε τιμή 15.

8) Τέλος, προσθέτουμε New Adjustment Layer>Levels και μετακινούμε τον γκρι δείκτη λίγο προς τα δεξιά, για να αυξήσουμε το κοντράστ ελάχιστα. Μπορούμε επίσης να αλλάξουμε το Blending Mode σε “Overlay”, μειώνοντας ταυτόχρονα το Opacity σε 50%.

H εικόνα μας ολοκληρώθηκε!

Σχόλιο: Στο βήμα 4, η τιμή 45 αναφέρεται στο μέγεθος των pixels. Προσέχουμε ώστε το σχήμα μας να μην έχει περίγραμμα (το ελέγχουμε από τις ιδιότητες του εργαλείου). Στο βήμα 6, μπορούμε επίσης να προσθέσουμε σκιά από την καρτέλα “Drop Shadow”. Ενδεικτικά, αυξάνουμε το Opacity σε 100%, θέτουμε 0 στο πεδίο Distance, και αυξάνουμε το Size σε 8 ως 9 px.Ύστερα χρησιμοποιούμε το σχήμα, που φτιάξαμε, ως pattern. Αποθηκεύουμε ως εξής: Edit>Define pattern και πατάμε ΟΚ (το έχουμε ήδη ονομάσει “pixel” σε προηγούμενο βήμα). Κλείνουμε το έγγραφο, χωρίς να σώσουμε και την εικόνα.


Περισσότερα tutorials θα βρείτε στο βιβλίο μας PHOTOSHOP ΑΠΛΑ
που μπορείτε να αποκτήσετε με ένα μόνο κλικ εδώ!
 






Aρθρογράφος

Νίκος Κατσουλώτος

Διδάκτορας Ψηφιακών Τεχνών, με ειδίκευση στο cinemagraph (Πανεπιστήμιο του Βελιγραδίου) και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών στις Εφαρμοσμένες Τέχνες, με θέμα την πολιτική αφίσα (Ακαδημία Τεχνών του Νόβι Σαντ). Είναι Πτυχιούχος Γραφιστικής από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και συνεργάτης της Νexus Publications AE από το 2009, ως graphic designer και αρθρογράφος. Έχει συγγράψει τα βιβλία "Photoshop ...απλά!" και "Cinemagraph" που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις μας. Από το 2019 είναι contributing writer στην "ΗuffPost Greece" και συνεργάτης της "Εφημερίδας των Συντακτών". Από το Φεβρουάριο έως τον Ιούνιο του 2022 εργάστηκε ως Εκπαιδευτής στο Τμήμα «Γραφιστική Εντύπου και Ηλεκτρονικών Μέσων» του Δημοσίου ΙΕΚ Αμπελοκήπων. Από τον Οκτώβριο του 2022, διδάσκει στο Τμήμα Ψηφιακών Μέσων και Επικοινωνίας του Ιονίου Πανεπιστημίου.