Εκθέσεις φωτογραφίας Νέα

LEN SPEIER: “MORE THAN JUST A SNAPSHOT”

Εγκαίνια: Σάββατο 18 Φεβρουαρίου, στις 8μμ.

O Len Speier ήταν βέρος Νεοϋορκέζος. Γεννημένος το 1927, τραβούσε φωτογραφίες από τα δεκατρία του. Ήταν ζωντανό παράδειγμα του σλόγκαν του: «Ποτέ, ποτέ, ποτέ, ποτέ, ποτέ, ποτέ μην τα παρατάς!», απόσπασμα από ένα λόγο που έδωσε ο Winston Churchill στους σπουδαστές του Harrow, όταν ήταν πρωθυπουργός.

Η έκθεση του “More than just a snapshot”, είναι η τελευταία έκθεση που επιμελήθηκε ο ίδιος. Δυστυχώς απεβίωσε την Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2017, ενώ ετοιμαζόταν να ταξιδέψει στην Αθήνα για να παραβρεθεί στα εγκαίνια.

Ο Len φωτογράφιζε στους δρόμους της Νέας Υόρκης σχεδόν όλη του τη ζωή και στα 90 του είχε τη ζωντάνια νεαρού. Ήταν ενθουσιώδης, παθιασμένος και ακούραστος μέχρι την τελευταία του στιγμή. Σε επικοινωνία με την οικογένειά του ο γιός του δήλωσε ότι περίμεναν να ζήσει τουλάχιστον άλλα 5 χρόνια, αφού ήταν γεμάτος ενέργεια και διάθεση για ζωή. Οργάνωνε ακόμα εκθέσεις και ήταν πάντα πρόθυμος να δώσει διαλέξεις στη φωτογραφία, παρά την ηλικία του και τα προβλήματα υγείας που είχε.

Ο ίδιος μας είχε πει για τη δουλειά του: «Για μένα, η φωτογραφία είναι η τέχνη του αποκλεισμού. Ο φωτογράφος έχει τη δύναμη να δημιουργήσει, με την κάμερά του, αυτό ακριβώς που θέλει να εκθέσει. Είναι μια μεθυστική δύναμη. Είναι η συγκυριακή συμβολή του ματιού, του εγκεφάλου, της ευαισθησίας και της κίνησης του δακτύλου στο κλείστρο.  Ο Cartier Bresson, ο William Klein και άλλοι είχαν αυτό το δώρο.  Αυτός είναι ο στόχος μου.»

Φωτογράφιζε στη γενέτειρά του και επίσης σε διάφορα μέρη του κόσμου όπως η Κίνα, η Ίσπανία, η Πορτογαλία, η Γαλλία, η Δανία, το Σουρινάμ και η Ιαπωνία για να αναφέρουμε μερικές. Δουλειά του έχει αναπαραχθεί σε περιοδικά, βιβλία, συλλογές, διαφημήσεις και εξώφυλλα βιβλίων!

Είχε διδάξει φωτογραφία για πολλά χρόνια στο The New School στη Νέα Υόρκη, στο τμήμα Τέχνης στο Πανεπιστήμιο της Νεας Υόρκης και τέλος για πάνω από 16 χρόνια σαν Αναπληρωτής Καθητητής στο Fashion Institute of Technology (FIT) στη Νέα Υόρκη μέχρι το 2006 που αποσύρθηκε.

Δουλειά του βρίσκεται στη Μόνιμη Συλλογή του Διεθνούς κέντρου Φωτογραφίας (Permanent Collection of the International Center of Photogrpahy NYC), στην Εθνική Βιβλιοθήκη στο Παρίσι, στο Μουσείο της Πόλης της Νέας Υόρκης, στο Φωτογραφικό Αρχείο της Δημόσιας Βιβλιοθήκης της Νέας Υόρκης και στο Erie Museum of Art.

Σε αυτή την έκθεση υπάρχουν φωτογραφίες που μας ταξιδεύουν δεκαετίες πίσω σε έναν κόσμο άγνωστο σε πολλούς. Η Blank Wall Gallery θα φιλοξενήσει τη δουλειά του Len από τις 18 Φεβρουαρίου και μέχρι τις 3 Μαρτίου. Οι φωτογραφίες του είναι μία ενδιαφέρουσα απεικόνιση των αλλαγών που συνέβησαν γύρω μας μέσα στις δεκαετίες σε άσπρο-μαύρο.

  • Χώρος: Blank Wall Gallery, Φωκίωνος Νέγρη 55 Κυψέλη, τηλ.: 211.4052.138 
  • Διάρκεια:18 Φεβρουαρίου έως 3 Μαρτίου 2017
  • Ωράριο: Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή: 15:30 – 21:00, Σάββατο: 11:30 – 14:00, Κυριακή, Δευτέρα: Κλειστά
  • Είσοδος ελεύθερη