Εκθέσεις φωτογραφίας Νέα

ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΟΥΡΓΙΑΝΤΑΚΗΣ: “ΕΚΘΕΣΗ ΣΕ 7″”

Θέμα της έκθεσης είναι το ενσαρκωμένο βλέμμα του φωτογράφου μέσα στην ίδια του τη φωτογραφία.

Η έκθεση φιλοξενείται στο κεντρικό κτήριο του Μουσείου Μπενάκη (Κουμπάρη 1) μέχρι τις 3 Απριλίου 2016.

Ο Λεωνίδας Κουργιαντάκης, λοξοδρομώντας από τη επαγγελματική εργασία του φωτογράφου του μουσείου που αποτυπώνει κάθε έκθεση με τους περαστικούς της θεατές, έφτασε να συνθέσει ένα προσωπικό έργο. Κι αυτό το πέτυχε αντιστρέφοντας τους επιβεβλημένους εργασιακούς όρους, απαλείφοντας τους θεατές και φωτογραφίζοντας άδειες τις αίθουσες, μεταφέροντας τον εαυτό του ως μετωνυμία του θεατή στο επίκεντρο της λήψης και μετατρέποντας την κάθε έκθεση από κεντρικό θέμα σε φόντο της κάθε φωτογραφίας.

Λεωνίδας Κουργιαντάκης

Φαινομενικά, το φωτογραφικό μάτι είναι εκείνο που παραμένει αναλλοίωτο και σταθερό καθώς παρελαύνουν οι εκθέσεις. Υπό μια όμως έννοια, έχουμε να κάνουμε με την ίδια πάντα έκθεση (μια πληθώρα παραλλαγών και εκδοχών της ίδιας έκθεσης), με την πολλαπλή έκφραση του εκθέτειν, το οποίο αποτελεί την ουσία κάθε μουσείου, και τη σχέση του με το περαστικό βλέμμα του θεατή φωτογράφου. Ένα βλέμμα που αλλάζει κι εξελίσσεται με την πάροδο των ετών. Όπως επίσης και με τη σωματοποιημένη του μορφή που μεταβάλλεται με τη σειρά της μέσα στον χρόνο. Πρόκειται, εν ολίγοις, για μια αντιστροφή, με τον φωτογράφο να αλλάζει και να μεταμορφώνεται εντός ενός σταθερού εκθεσιακού πλαισίου. Όπως δυνητικά μεταμορφώνεται κι ο θεατής που έρχεται σε επαφή και όσμωση με το μυστήριο της τέχνης.

Λεωνίδας Κουργιαντάκης

Θέμα, μ’ άλλα λόγια της έκθεσης αυτής είναι το ενσαρκωμένο βλέμμα του φωτογράφου μέσα στην ίδια του τη φωτογραφία. Αλλά και μέσα στον εκθεσιακό και εργασιακό του χώρο. Η έκθεση πασχίζει να προσδιορίσει παιχνιδιάρικα τον φωτογράφο ως βλέμμα, ως σώμα και ως επάγγελμα. Ο εργαζόμενος στο μουσείο είναι ένας μόνιμος θεατής των έργων του ιδρύματος, ενώ ταυτόχρονα ο φωτογράφος είναι ένα μονίμως άγρυπνο μάτι των χώρων και των εκθεμάτων του. Ο δε φωτογράφος του μουσείου, ένας συγκερασμός όλων των παραπάνω.

  • Xώρος: Μουσείο Μπενάκη – Κεντρικό Κτίριο, Κουμπάρη 1, Κολωνάκι, Αθήνα
  • Ημερομηνία: Εγκαίνια: 10 Φεβρουαρίου 2016, στις 20.00
  • Διάρκεια: 11/02/2016 – 03/04/2016
  • Ωράριο Λειτουργίας: Τετάρτη, Παρασκευή: 9.00–17.00, Πέμπτη, Σάββατο: 9.00-24.00, Κυριακή: 9.00-15.00, Δευτέρα, Τρίτη: Κλειστά
  • Τιμές εισιτηρίων: 3€ – 5€