Εκθέσεις φωτογραφίας Νέα

ΑΝΙΧΝΕΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΑ ΑΡΧΕΙΑ: ΑΡΧΕΙΑ ΖΩΗΣ

Έργα Ούγγρων και Ελλήνων καλλιτεχνών, που επεξεργάζονται στιγμές και όψεις της ιστορίας του 20ου αιώνα.

Ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, η Ουγγρική Ακαδημία Τεχνών, με τη συνεργασία της Πρεσβείας της Ουγγαρίας στην Αθήνα παρουσιάζουν την παραπάνω έκθεση φωτογραφίας, στην Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων (κτίριο Πειραιώς) έως τις 8 Ιανουαρίου 2017.

Η έκθεση Ανιχνεύσεις και φωτογραφικά αρχεία: Αρχεία Ζωής παρουσιάζει στην Δημοτική Πινακοθήκη Αθηνών, επ’ ευκαιρία των 60 χρόνων από τα γεγονότα του 1956 στη Βουδαπέστη, έργα Ούγγρων και Ελλήνων καλλιτεχνών, που επεξεργάζονται μέσα από ποικίλης μορφής αρχεία, ο καθένας με τον τρόπο του, στιγμές και όψεις της ιστορίας του 20ου αιώνα.

Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται σε γεγονότα που αφορούν την ιστορία των σχέσεων της Ουγγαρίας και της Ελλάδας με την Ευρώπη, μέσα από τους πολέμους, τις κρίσεις και την καθημερινή ζωή των ανθρώπων. Παράλληλα ένα μέρος της έκθεσης αποκαλύπτει την σημαντική ελληνική παρουσία, μέσα από τα ιστορικά ορόσημα του πολέμου, του εμφυλίου και των εκπατρισμών.

Ανιχνεύσεις και φωτογραφικά αρχεία: Αρχεία Ζωής

«Το αρχείο παίζει σημαντικό ρόλο στην κατασκευή του νοήματος των εικόνων και στην εξερεύνηση των συνθηκών δημιουργίας τους.  Αυτός ο λειτουργικός ρόλος των αρχείων (για την ανοικοδόμηση της εικόνας που έχουμε για τον κόσμο) κίνησε το ενδιαφέρον πολλών καλλιτεχνών. Η καλλιτεχνική χρήση ενός αρχείου αναδεικνύει όχι μόνο το σοβαρό ενδιαφέρον για τη φύση του αρχείου όπως ανακαλύπτει η φωτογραφία, αλλά και την ευρεία σχέση της τέχνης με την ιστορία και τις αναλαμπές του παρελθόντος. Η έκθεση Ανιχνεύσεις (Retracings) διερευνά τη σχέση αυτή μέσα από διαδικασίες που δημιουργούν νέες σχέσεις με την πληροφορία και διανοίγουν νέες προοπτικές για την ιστορία. Το αρχείο λειτουργεί εδώ αφενός ως καλλιτεχνικό έναυσμα και αφετέρου ως μια μεθοδολογία για κριτική προσέγγιση μιας εν δυνάμει μετάφρασης της ιστορίας αλλά και του μηχανισμού ενεργοποίησής της», όπως σημειώνει η Ουγγαρέζα επιμελήτρια της έκθεσης Gabriella Uhl.

Στην έκθεση συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Περικλής Αλκίδης, Ανδρέας Βακαλιός, András Bozsó, Lajos Csontó, József Hajdú, Péter Forgács, Aljona Frankl, Μαριγώ Κάσση, Melinda Kovács, Sándor Áron Károly, Δάφνη Ρόκου, Balázs Telek, Zsolt Olaf Szamódy, Antal Tarjáni

  • Χώρος: Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων, Κτίριο Πειραιώς – Π. Τσαλδάρη 51, Πλ. Κουμουνδούρου, τηλ.: 210 5202420
  • Ώρες λειτουργίας: Τρίτη – Σάββατο 10:00 – 19:00, Κυριακή 10:00 – 16:00
  • Είσοδος ελεύθερη