Πρόκειται για μια σειρά ανοικτών εκδηλώσεων για μικρούς και μεγάλους, με ελεύθερη είσοδο, που θα φιλοξενηθεί στο Ίδρυμα Ευγενίδου, την Παρασκευή 9 και το Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2015. Tο διήμερο τελεί υπό την αιγίδα της UNESCO και εντάσσεται στο πλαίσιο εορτασμού του Διεθνούς Έτους Φωτός.
Σπουδαίοι ερευνητές και αναγνωρισμένοι επιστήμονες ταξιδεύουν ως την Ελλάδα για να μοιραστούν τις γνώσεις και την σημαντική εμπειρία τους με το κοινό. Έτσι οι «μεγάλοι» σε ηλικία θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά και να συνομιλήσουν με τους:
• Dr. Alan Huang (Terabit Corp.): Ιδρυτή της εταιρείας Terabit και πρώην ερευνητή στα φημισμένα εργαστήρια Bell Labs. Το αποτέλεσμα της έρευνάς του ήταν μια σειρά από πρωτοπόρες εφευρέσεις, κατά τις δεκαετίες ’80 και ’90, οι οποίες άνοιξαν νέους ορίζοντες στον τομέα των οπτικών τηλεπικοινωνιακών δικτύων και συνεισέφεραν στην εξέλιξή τους με τη μορφή που τα γνωρίζουμε σήμερα.
• Dr. Joe Niemela (UNESCO): Διευθυντή της Ομάδας Εφαρμοσμένης Φυσικής του Διεθνούς Κέντρου Θεωρητικής Φυσικής και Παγκόσμιο Συντονιστή της UNESCO για το Διεθνές Έτος Φωτός 2015. Αποστολή του είναι η προσπάθεια διάδοσης της σπουδαιότητας και χρησιμότητας των φωτονικών τεχνολογιών με στόχο την βελτίωση της καθημερινότητας και της ποιότητας ζωής σε κάθε σημείο του πλανήτη μας.
• Bart van Caenegem (Ευρωπαϊκή Επιτροπή): Αξιωματούχο της Μονάδας Φωτονικών Τεχνολογιών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Έχει μακρόχρονη εμπειρία στον συγκεκριμένο τεχνολογικό τομέα μέσω της επίβλεψης πλειάδας χρηματοδοτούμενων Ευρωπαϊκών ερευνητικών έργων και της συνεισφοράς του στη χάραξη του σύγχρονου οράματος της Ευρώπης και των σχετικών πολιτικών, με επίκεντρο τη φωτονική.
• Καθ. Δημήτρη Συβρίδη (Πανεπιστήμιο Αθηνών): Καθηγητή του Τμήματος Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών με μακρόχρονη συνεισφορά, τόσο σε Πανευρωπαϊκό όσο και σε εθνικό επίπεδο, στην έρευνα φωτονικών διατάξεων, αμιγώς οπτικών συστημάτων και οπτικών ολοκληρωμένων κυκλωμάτων.
• Καθ. Ηρακλή Αβραμόπουλο (Ε.Μ.Π.): Διευθυντή του Εργαστηρίου Φωτονικών Επικοινωνιών του Ε.Μ.Π. με έντονη ερευνητική παρουσία στα Ευρωπαϊκά δρώμενα, πρώην ερευνητή στα Bell Labs την εποχή που τα τελευταία ήταν στην πρώτη γραμμή της επανάστασης της φωτονικής τεχνολογίας.
• Δρ. Δημήτρη Αποστολόπουλο (Ε.Μ.Π.): Έμπειρο ερευνητή της ομάδας του Εργαστηρίου Φωτονικών Επικοινωνιών του Ε.Μ.Π. με εξειδίκευση στα οπτικά ευρυζωνικά δίκτυα και στις τεχνολογίες ολοκληρωμένων οπτικών κυκλωμάτων.
• Διονύση Σιμόπουλο, Επίτιμο Διευθυντή, Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο, Ίδρυμα Ευγενίδου.
• Δρ. Μάνο Κιτσώνα, Διευθυντή, Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο, Ίδρυμα Ευγενίδου.
• Δρ. Βάλια Λύρατζη, Υπεύθυνη Λειτουργίας Διαδραστικής Έκθεσης Επιστήμης και Τεχνολογίας, Ίδρυμα Ευγενίδου, Διδάκτωρ Αστροφυσικής, Πανεπιστημίου Αθηνών.
Ταυτόχρονα επιστήμονες ερευνητές από το ΕΚΕΦΕ ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ, το ΕΘΝΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΕΡΕΥΝΩΝ, καθώς και από την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (ΕΜΤΕ) ετοιμάζουν ενδιαφέρουσες επιστημονικές παρουσιάσεις.
Για τους μικρούς φίλους/φίλες και τους γονείς τους, το πρόγραμμα περιλαμβάνει διαδραστικά εργαστήρια, παιχνίδια, αφηγήσεις και πλανηταριακές παραστάσεις που μας προσκαλούν σε ένα ψυχαγωγικό ταξίδι στην αναζήτηση της έννοιας φως.