Εκθέσεις φωτογραφίας

2ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΛΕΜΕΣΟΥ

Το Φεστιβάλ είναι φέτος αφιερωμένο στον αθλητισμό (έχει τον τίτλο «Άθλος») και θα διαρκέσει μέχρι τις 7 Μαΐου 2024 με ελεύθερη είσοδο. Υλοποιείται σε συνεργασία με τη Γαλλική Πρεσβεία στην Κύπρο, το Γαλλικό Ινστιτούτο Κύπρου, το Υφυπουργείο Πολιτισμού Κύπρου, το Δήμου Λεμεσού και επίσημο συνεργάτη την Τράπεζα Κύπρου.

Το Φεστιβάλ στοχεύει να μεταφέρει το Ολυμπιακό Πνεύμα και να οδηγήσει το κοινό σε μια νέα εικαστική περιδιάβαση μέσα στο μαγικό κόσμο της αθλητικής φωτογραφίας και στα έργα κορυφαίων φωτογράφων / καλλιτεχνών.

Το Φεστιβάλ Φωτογραφίας Λεμεσού έχει πιστοποιηθεί ως μέρος τις Πολιτιστικής Ολυμπιάδας για το 2024 από την Οργανωτική Επιτροπή των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού 2024. Η Πολιτιστική Ολυμπιάδα προάγει τους δεσμούς μεταξύ τέχνης και αθλητισμού, προωθώντας την αριστεία, την ενσωμάτωση, την πολιτιστική ποικιλομορφία και την παγκοσμιότητα. Μέσω διαφόρων εκδηλώσεων από το καλοκαίρι του 2022 έως τον Σεπτέμβριο του 2024, φέρνει τον πολιτισμό προάγοντας τον διάλογο μεταξύ αθλητισμού και πολιτισμού στις συμμετέχουσες πόλεις. Αυτή η διάκριση αναδεικνύει την σύμπνοια του Φεστιβάλ με τους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού του 2024. Η φετινή διοργάνωση περιλαμβάνει συνολικά 7 παράλληλες (κυρίως υπαίθριες) εκθέσεις με θέμα τον αθλητισμό. Συμμετέχουν 28 τοπικοί και διεθνείς φωτογράφοι. Με τις λήψεις τους αναδεικνύονται διάφορα αθλήματα, παγκόσμιοι αγώνες, καθώς και πορτρέτα διακεκριμένων αθλητών.

Συμμετέχοντες φωτογράφοι: Σελήνη Αλεξία / Πάρις Ανδρέου / Δημήτρης Βαττής / Alexis Berg / Jeremy Bernard / PaulHenri Cahier / Gerry Cranham / Monica Dalmasso / Corinne Dubreuil / Άγγελος Ζυμάρας / Laurent Gudin / Ανδρέας Ιακώβου / Αναστασία Καρεκλά / Στέφανος Κουρατζής / Maxim Korotchenko / Γιάννης Κούρτογλου / Κώστας Κωνσταντίνου / JeanBaptiste Liautard  / Γιώργος Μιχαήλ / AnneChristine Poujoulat / Julien Poupart / Νίκος Σαββίδης / Πάμπος Σαββίδης / Σάκης Σαββίδης / Χαρά Σαββίδη / Alain Schroeder / Franck Seguin / Charlotte Wilson.

Μέσα από τα μάτια τους, το Φεστιβάλ παρουσιάζει εντυπωσιακές φωτογραφίες, κάποιες από τις οποίες είναι πρωτότυπες, εμβληματικές και καλλιτεχνικές, από γνωστά και λιγότερο γνωστά αθλήματα, ληφθείσες κατά τη διάρκεια σημαντικών εθνικών και διεθνών αθλητικών διοργανώσεων.

Δίνεται ιδιαίτερη έμφαση σε ειδικά θέματα, όπως:

  • ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΏΝΕΣ και άλλα ΑΘΛΗΜΑΤΑ
  • ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΣΤΟΝ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ
  • ΠΑΡΑΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΕΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

Το «Φεστιβάλ Φωτογραφίας Λεμεσού» – «LPFLimassol Photography Festival», επιθυμεί να εδραιωθεί ως ένα ετήσιο σημαντικό πολιτιστικό γεγονός που θα συμβάλλει ουσιαστικά στην παρουσίαση, ανάπτυξη και εξέλιξη τις Φωτογραφίας. Έχει θέσει ως στόχο την προώθηση τις φωτογραφικής δημιουργίας ως μιας σημαντικής εικαστικής μορφής έκφρασης, τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο.

Στο σχετικό σημείωμα καλλιτεχνικού διευθυντή Στέφανου Κουρατζή, διαβάζουμε: «Ο “Άθλος” σε οδηγεί πέρα από τη γραμμή του τερματισμού, μέσα στο κάδρο της φωτογραφίας, εμβαθύνοντας στα αληθινά συναισθήματα, την ακλόνητη αποφασιστικότητα και τις ιστορίες που αναπτύσσονται μέσα στους χώρους του αθλητισμού. Σε κάθε φωτογραφία, οι φωτογράφοι καταγράφουν περισσότερα από απλά απτά στιγμιότυπα. Αποτυπώνουν το πνεύμα, το πάθος και τη συνεχή αναζήτηση της αριστείας, καθώς κάθε φωτογραφία αποτελεί ένα κεφάλαιο στις ανείπωτες ιστορίες του αθλητισμού. Η αθλητική φωτογραφία έχει παίξει καταλυτικό ρόλο και είναι ένα είδος που προκαλεί συνεχώς τα όρια του μέσου και τα εργαλείων της κάθε εποχής, και σήμερα περισσότερο από ποτέ. Η εξέλιξή της και η προσέγγιση της κατά την διάρκεια των ετών, έχει αλλάξει τη φαντασία και την αντίληψή μας για το τι είναι και πως παρουσιάζεται ο αθλητισμός».


Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα του φεστιβάλ με ένα κλικ εδώ! 

  • Φωτό στην κορυφή της σελίδας: “Action in Motion” – © Γιάννης Κούρτογλου