Software & Apps

LUMINAR 4: ΔΟΥΛΕΥΟΝΤΑΣ ΜΕ LAYERS

Πρόσθεση αντανάκλασης ουρανού!

Μια ερώτηση που κάνουν πολλοί νέοι χρήστες του προγράμματος Luminar, είναι πώς κάποιος μπορεί να εργαστεί με layers. Η αλήθεια είναι πως η απορία πηγάζει από το γεγονός ότι κυρίως οι περισσότεροι, μαθαίνουν να εργάζονται στο Photoshop, όπου τα πράγματα είναι πιο απλουστευμένα.

To Luminar (έκδοσης 3 και 4) δεν διαθέτει εργαλεία επιλογής όπως Lasso ή Pen Tool και έτσι η διαδικασία του να ξεγυρίσεις ένα αντικείμενο ώστε να το προσθέσεις ως ξεχωριστό layer επάνω στην εικόνα, φαντάζει εξαιρετικά δύσκολη. Το πρόγραμμά αυτό, κυρίως η έκδοση 4, δεν είναι παρά μια εναλλακτική του Photoshop που όμως εστιάζει κυρίως στην εφαρμογή φίλτρων. Και το να προσθέτει κανείς στοίβες από φίλτρα, σε σύγκριση με το να προσθέτει στοίβες από εικόνες (που απαιτούν ξεγύρισμα) είναι σίγουρα πολύ πιο εύκολο.

Κατά την προσωπική μου άποψη, για να κάνει ένας χρήστης αυτό που ονομάζεται photo manipulation, δεν υπάρχει καλύτερη λύση από το να στραφεί στο Photoshop ή σε κάποιο παρόμοιο πρόγραμμα όπως το δωρεάν GIMP.

Μία από τις περιπτώσεις όπου παλαιότερα κάποιον τον συνέφερε να κάνει μοντάζ στο Luminar, ήταν όταν επιθυμούσε να κάνει αντικατάσταση ουρανού σε μια λήψη. Πλέον όμως, ύστερα από την κυκλοφορία των εκδόσεων 3 & 4 οι οποίες διαθέτουν το έξυπνο εργαλείο AI Sky Replacement, ούτε αυτή η περίπτωση τίθεται στο τραπέζι. Οπότε η -δικαιολογημένη- απορία είναι και παραμένει: Γιατί κάποιος να κάνει photo manipulation στο Luminar; Υπάρχει κάποια άλλη περίπτωση εργασίας που εξακολουθεί να είναι χρήσιμη η επιλογή “Add New Image Layer” που παρέχει το πρόγραμμα;

Η απάντηση είναι πως, ΝΑΙ, υπάρχει. Δυστυχώς, το “έξυπνο” εργαλείο AI Sky Replacement μπορεί με μεγάλη επιτυχία να αντικαταστήσει αυτόματα έναν ουρανό με έναν διαφορετικό, αλλά δεν καθίσταται αρκετά έξυπνο για να προσθέσει την αντανάκλαση αυτού του ουρανού επάνω σε μια υγρή επιφάνεια ή επάνω σε τζάμια και καθρέφτες.

Παρακάτω, θα δούμε λοιπόν, τον τρόπο για να το διορθώσουμε αυτό, χρησιμοποιώντας layers:

Δουλεύουμε αρχικά με μια εικόνα, όπου θέλουμε να αντικαταστήσουμε τον ουρανό και να προσθέσουμε την αντανάκλασή του επάνω στο νερό.

Από την καρτέλα των layers κάνουμε αντίγραφο.

Επιλέγουμε το εργαλείο AI Sky Replacement που βρίσκεται στην κατηγορία Creative, και πατάμε Load Custom Sky Image για να φορτώσουμε μια εικόνα ουρανού που βρίσκεται στον υπολογιστή μας. Σημείωση: Δεν μπορούμε να εργαστούμε με τις έτοιμες εικόνες ουρανών του προγράμματος, γιατί σε επόμενο βήμα, όταν θα χρειαστεί να εισάγουμε την εικόνα του νέου ουρανού, θα μας ζητηθεί να περιηγηθούμε σε φάκελο εντός του υπολογιστή μας, για να βρούμε την ίδια εικόνα.

Επιλέγουμε να εισάγουμε μια εικόνα ουρανού όπως για παράδειγμα η παρακάτω:

Μετακινούμε στην επιθυμητή θέση τον νέο ουρανό επηρεάζοντας κυρίως την επιλογή Horizon Position.

Ύστερα, εισάγουμε την εικόνα του νέου ουρανού μέσα από την εντολή Add New Image Layer, και μετονομάζουμε το layer.

Μέσα από το κουμπί Layer Transform, αλλάζουμε τη θέση της εικόνας και πατάμε το κουμπί της αναστροφής της εικόνας όπως υποδεικνύεται παρακάτω, για να επιτευχθεί σωστά η αντανάκλαση.

Με μειωμένο το Opacity βεβαιωνόμαστε για τη σωστή θέση της εικόνας και επιλέγουμε Gradient Mask για να κρύψουμε το ανεπιθύμητο πάνω μισό της εικόνας.

Στην συνέχεια, επεκτείνουμε τη μάσκα με το εργαλείο Brush, ώστε να φαίνεται η ξύλινη αποβάθρα.

Τελικό βήμα είναι να αλλάξουμε το Blending Mode σε overlay, για να φανερωθεί σωστά η αντανάκλαση.

  • Σημείωση: Ανάλογα με την εικόνα, ίσως κάποιο διαφορετικό Blending Mode να αποδίδει καλύτερα αποτελέσματα. Στην περίπτωση αυτή το Overlay κρίθηκε το καλύτερο αλλά δημιούργησε  έντονο Saturation στο μπλε της λίμνης. Για να διορθωθεί αυτό, προσθέσαμε ένα επιπλέον Adjustment Layer όπου αυξήσαμε τα ζεστά χρώματα με το εργαλείο Color Enhancer στην αποκομμένη με μάσκα περιοχή του νερού.

Η τελική εικόνα:

To πριν και το μετά:

 






Aρθρογράφος

Νίκος Κατσουλώτος

Διδάκτορας Ψηφιακών Τεχνών, με ειδίκευση στο cinemagraph (Πανεπιστήμιο του Βελιγραδίου) και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών στις Εφαρμοσμένες Τέχνες, με θέμα την πολιτική αφίσα (Ακαδημία Τεχνών του Νόβι Σαντ). Είναι Πτυχιούχος Γραφιστικής από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και συνεργάτης της Νexus Publications AE από το 2009, ως graphic designer και αρθρογράφος. Έχει συγγράψει τα βιβλία "Photoshop ...απλά!" και "Cinemagraph" που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις μας. Από το 2019 είναι contributing writer στην "ΗuffPost Greece" και συνεργάτης της "Εφημερίδας των Συντακτών". Από το Φεβρουάριο έως τον Ιούνιο του 2022 εργάστηκε ως Εκπαιδευτής στο Τμήμα «Γραφιστική Εντύπου και Ηλεκτρονικών Μέσων» του Δημοσίου ΙΕΚ Αμπελοκήπων. Από τον Οκτώβριο του 2022, διδάσκει στο Τμήμα Ψηφιακών Μέσων και Επικοινωνίας του Ιονίου Πανεπιστημίου.