Εκθέσεις φωτογραφίας

ΤΖEΝΗ ΛΥΚΟΥΡEΖΟΥ – ΑΝΔΡEΑΣ ΖΑΧΑΡΑΤΟΣ: “ΚΑΛΑΒΡΙΑ ΜΑΝΗ, ΕΓΓΥΣ ΚΟΣΜΟΣ”

Διάρκεια έκθεσης: 8 Νοεμβρίου 2023 – 27 Ιανουαρίου 2024.

Μια νοητή γραμμή φέρνει κοντά το “λιπόσαρκο μπράτσο” όπως ονόμασαν δικοί μας και ξένοι τον τόπο της Μέσα Μάνης, με τον πετρωμένο στη μοναξιά, γύρω από τη μύτη της ιταλικής μπότας, μύθο της ελληνόφωνης Καλαβρίας.

Περνώντας απ’ αυτά τα μέρη, ο ανήσυχος και ακούραστος φωτογράφος, ανταμείβεται αδρά. Το ταξίδι του γίνεται βουτιά στην ιστορία και τον χρόνο. Οι φωτογραφικές του εικόνες διηγούνται, όσα ίχνη του παρελθόντος, αψηφώντας τον καιρό, έφτασαν σε μας, ενώ συγχρόνως εστιάζουν στη βαθύτερη αξία αυτών των παρεξηγημένων κόσμων: το ανθρώπινο στοιχείο.

Η έκθεση των δύο δημιουργών θα πλαισιωθεί από τις κάτωθι παράλληλες εκδηλώσεις:

Σάββατο 18 Νοέμβριου

“Οι Ελληνόφωνοι της Καλαβρίας πέρα από τον μύθο” – Διάλεξη από την Χριστίνα Πετροπούλου διδάσκουσα στο Τμήμα κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πάντειου Πανεπιστημίου.

Σάββατο 9 Δεκεμβρίου

“Ο Μουσικός κόσμος της καλαβρίας & της Απουλίας” – Εκδήλωση μουσικής & λόγου από το συγκρότημα ENCARDIA.

Σάββατο 13 Ιανουαρίου 2024

Ξενάγηση και παρουσίαση της Καλαβρίας & της Μάνης από την πλευρά του περιηγητή Δημήτρη Γουναρά.

  • Χώρος: Μουσείο Γ. Γουναρόπουλου του Δήμου Ζωγράφου | ΓΟΥΝΑΡΟΠΟΥΛΟΥ 6, ΑΝΩ ΙΛΙΣΙΑ, 15771 | ΤΗΛ: 210 7487657, 210 7777601
  • Εγκαίνια: Τετάρτη 8 Νοεμβρίου 2023, ώρα 19:00
  • Διάρκεια: 8 Νοεμβρίου 2023 – 27 Ιανουαρίου 2024
  • Ωράριο: Τρίτη-Σάββατο 9.00-16.00
  • Είσοδος ελεύθερη στην έκθεση και σε όλες τις εκδηλώσεις
 


Aρθρογράφος

Μαίρη Μελετζή

Απόφοιτος του Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας του Τ.Ε.Ι. Αθήνας. Αγαπά την φωτογραφία, αφού από όλα τα μέσα έκφρασης, είναι το μόνο που ακινητοποιεί μια συγκεκριμένη στιγμή στο χρόνο. Η φωτογραφία είναι βασικό μέσο έκφρασής της και η έρευνα την συναρπάζει. Επιπλέον, ασχολείται με τον αθλητισμό.