Μέσα και γύρω από τα σπίτια μας, είμαστε εξοικειωμένοι με το περιβάλλον και το τι ενυπάρχει σε αυτό. Επειδή όσα βλέπουμε είναι συνηθισμένα για εμάς, συχνά δεν σκεφτόμαστε να τα φωτογραφίσουμε. Πρόκειται για λάθoς νοοτροπία!
Αυτό τουλάχιστον ισχυρίζεται, σε σχετικό άρθρο του για το DPS, ο φωτογράφος και δάσκαλος φωτογραφίας Kevin Landwer-Johan, ο οποίος διαθέτει πάνω από 30 χρόνια εμπειρία στο χώρo. Ας δούμε αναλυτικά τις συμβουλές του!
Αλλάξτε τις συνήθειές σας
Για να κάνετε το συνηθισμένο θέμα να φαντάζει εξαιρετικό, πρέπει να σκεφτείτε δημιουργικά. Μην βασίζεστε σε αυτό που κάνετε συνήθως. Προχωρήστε πέρα από τους κανόνες και τις τεχνικές που συνήθως ακολουθείτε και σκεφτείτε πώς μπορείτε να φωτογραφίσετε διαφορετικά.
Εάν πρακτικό παράδειγμα: επιλέξτε την ιδανική κατ’ εσάς ώρα της ημέρας για να φωτογραφίσετε μερικά λουλούδια στον κήπο σας ή την βεράντα σας. Την επόμενη μέρα, φωτογραφίστε τα ίδια λουλούδια σε διαφορετική ώρα – ίσως και από διαφορετική οπτική γωνία. Συγκρίνετε τα αποτελέσματά σας. Ποια λήψη είναι (τελικά) καλύτερη; Μην περιορίζετε τη σκέψη σας σε αυτά που έχετε μάθει ως προς το ποιος είναι ο “σωστός” χρόνος ή ο “σωστός” τρόπος για να φωτογραφίζετε λουλούδια. Βγείτε από αυτήν τη νοοτροπία!
Άλλο στοιχείο άξιο παρατήρησης είναι το φως: παρατηρήστε πώς αλλάζει κατά τη διάρκεια της ημέρας. Πώς είναι το πρωί, το μεσημέρι και το βράδυ; Προκαλέστε τον εαυτό σας να ανακαλύψει θέματα άξια λήψης κατά τη διάρκεια μιας περιόδου της ημέρας που συνήθως αποφεύγετε, επειδή πιστεύετε ότι “το φως δεν είναι καλό.”
Φωτογραφίστε τα αγαπημένα σας αντικείμενα
Επιλέγοντας να απαθανατίσετε κάτι που λατρεύετε έχετε καταρχάς αυξημένο κίνητρο ενασχόλησης
λόγω της έντονης σύνδεσης που έχετε με αυτό. Δεν χρειάζεται να είναι κάτι εξεζητημένο – για μένα ήταν απλά το ποδήλατό μου – η διαδικασία μού άρεσε τόσο ώστε έκτοτε φωτογραφίζω ποδήλατα επί 37 συναπτά έτη! Πότε δεν ξέρει κανείς πόσες (ευεργετικές!) συνέπειες μπορεί να έχει ακόμα και η απλούστερη φωτογραφική αποστολή.
Πειραματιστείτε
Δοκιμάστε πολλά διαφορετικά στυλ φωτογραφίας. Εξασκηθείτε σε νέα είδη λήψης. Βελτιώστε τις τεχνικές που γνωρίζετε ήδη. Εάν είστε κάποιος (-α) που γενικά αρέσκεται στο να φωτογραφίζει πράγματα μόνο μία φορά, ίσως τώρα είναι η ώρα να αλλάξετε τακτική! Προ(σ)καλέστε τον εαυτό σας να φωτογραφίζει συνηθισμένα πράγματα ξανά και ξανά.
Πώς μπορείτε να συνεχίσετε να δημιουργείτε ενδιαφέρουσες λήψεις από το ίδιο υλικό; Η απάντηση δεν θα προκύψει από το θέμα ή την κάμερά σας. Εξαρτάται από τη φαντασία σας.
Άλλος τρόπος ώστε να βοηθηθείτε: αλλάξτε τον φωτισμό. Μετακινήστε αυτό που φωτογραφίζετε σε άλλο μέρος. Χρησιμοποιήστε έναν φακό που ποτέ δεν θα σκεφτόσασταν να χρησιμοποιήσετε για το συγκεκριμένο το θέμα. Προχωρήστε τολμηρά πέρα από τις μέχρι τώρα προκαταλήψεις σας σχετικά με το «σωστό» τρόπο για να κάνετε πράγματα.
Δεν υπάρχει “σωστός” ή “λάθος” τρόπος όταν είστε δημιουργικός φωτογράφος.
Προσεγγίστε το θέμα σας από κάθε (πιθανή και απίθανη) οπτική γωνία. Η πρώτη που θα δοκιμάσετε δεν είναι πάντα η καλύτερη. Περπατήστε γύρω από το θέμα. Ξαπλώστε στο έδαφος. Ανεβείτε σε μια καρέκλα. Εφαρμόστε, με άλλα λόγια, στην πράξη, όλα όσα μπορείτε να σκεφτείτε!
Χρησιμοποιήστε το minimun εξοπλισμό
Συνδέστε έναν σταθερό φακό στην κάμερά σας και …αφήστε τον εκεί ή χρησιμοποιήστε μόνο ένα εστιακό μήκος στον αγαπημένο σας φακό zoom. Όσο πιο πιστοί μείνετε στην τακτική αυτή, τόσο καλύτερη αίσθηση θα αναπτύξετε για το συγκεκριμένο φακό ή τη συγκεκριμένη εστιακή απόσταση. Η λήψη φωτογραφιών του ίδιου θέματος, με τον ίδιο φακό μπορεί να σας φανεί περιοριστική – και κατά κάποιο τρόπο είναι! Ωστόσο είναι αυτός ακριβώς ο περιορισμός που μπορεί να να σας “πιέσει” για να αναπτύξετε τη δημιουργική σας σκέψη! Θυμηθείτε: το καλύτερο πράγμα στο οποίο πρέπει να βασιστείτε είναι η φαντασία σας.
Χρησιμοποιήστε φλας
Το κάνει ο Martin Parr, το μπορείτε κι εσείς: χρησιμοποιήστε το φλας σας περισσότερο – ακόμα και σε λήψεις για τις οποίες δεν θα το κάνατε ποτέ.
Προσθέτοντας μια φλασιά στο (όποιο) θέμα έχετε επιλέξει να φωτογραφίσετε, θα το δείτε (κυριολεκτικά και μεταφορικά) υπό εντελώς νέο φως. Είναι ένας ιδιαίτερα αποδοτικός τρόπος για να γίνετε πιο ικανοί (-ες) στη χρήση του φλας που διαθέτετε, να ανακαλύψετε νέες δυνατότητες αξιοποίησής του και να το χρησιμοποιείτε πιο συχνά στο μέλλον.
Δοκιμάστε το με διαφορετικούς τρόπους: αν το εφαρμόσετε απευθείας στο θερμό πέδιλο, θα δημιουργήσετε πολύ άμεσο και σκληρό φωτισμό. Στρέφοντας την κεφαλή του φλας προς την οροφή ή έναν κοντινό τοίχο, θα προσθέσετε ένα πιο απαλό φως στο θέμα σας. Αφαιρώντας εντελώς το φλας από την κάμερα, μπορείτε να προσθέσετε φως στο θέμα σας από μια νέα οπτική γωνία.
Μάθετε από τους κορυφαίους
Αναφέρθηκε ήδη ο Martin Parr – είναι γνωστός για τις ιδιαίτερες λήψεις φυσιολογικών, καθημερινών αντικειμένων. Ενδεικτικά μερικά ακόμα ονόματα: Irving Penn, Edward Weston, Man Ray!
Συμπέρασμα
Εστιάστε προσεκτικά σε ό,τι υπάρχει τριγύρω. Προκαλέστε τον εαυτό σας και τραβήξτε φωτογραφίες από θέματα που συνήθως δεν θα θεωρούσατε άξια λήψης. Αφενός, πιθανότατα θα εκπλαγείτε ευχάριστα με όσα θα επιτύχετε, αφετέρου σίγουρα θα διασκεδάσετε κάνοντας τις δοκιμές σας!
- Φωτό στην κορυφή της σελίδας: Jonathan Borba