Εκθέσεις φωτογραφίας Νέα

ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΜΑΡΙΝΑΣ ΒΕΡΝΙΚΟΥ ΣΤΗ ΜΥΚΟΝΟ

Εικόνες που δημιουργήθηκαν για να φέρουν στην επιφάνεια όσα αισθανόμαστε και όχι όσα βλέπουμε.

Εγκαινιάζεται το Σάββατο 25 Ιουλίου 2015 στις 9.00 μμ. στην Γκαλερί Σκουφά Μυκόνου η ατομική έκθεση φωτογραφίας της Μαρίνας Βερνίκου με τίτλο “Sea Through II”. Η έκθεση θα διαρκέσει έως και την Πέμπτη 6 Αυγούστου 2015.

H επιμελήτρια της έκθεσης και ιστορικός τέχνης Άννα Χατζηνάσιου σχολιάζει σχετικά:

«Η δουλειά της Μαρίνας Βερνίκου με τίτλο “Sea Through” αποτελείται από μία σειρά φωτογραφιών θαλασσινών τοπίων.

Συγκεκριμένα, αποτυπώνει θαλασσινά τοπία ανά τον κόσμο χρησιμοποιώντας ποικίλους χρόνους έκθεσης και βαθμούς εστίασης του φωτογραφικού διαφράγματος.

Οι εικόνες, πέραν των προσδιοριστικών τίτλων τους (Polyaigos, Sifnos, Mykonos – Greece), είναι αταύτιστες. Οι εξπρεσιονιστικές φωτογραφίες της δηλαδή δεν αφήνουν τον θεατή να μαντέψει τον τόπο, όπου η φωτογράφος έκανε τις λήψεις, ούτε το σημείο πάνω στο οποίο έχει στηρίξει την φωτογραφική της μηχανή για να επιλέξει ή να αποκλείσει μια συγκεκριμένη γωνία θέασης. Αποτυπώνει τις διακυμάνσεις των ατμοσφαιρικών συνθηκών – ώρα της ημέρας, κατάσταση του καιρού – προβάλλοντάς τις ανεξάρτητα από τη γεωγραφική τους θέση.

Η καλλιτέχνης αντλεί το υλικό της από την ίδια τη φύση: από τα χρώματα, τις διακυμάνσεις του υγρού στοιχείου, μέσα από γραμμές ευθείες και ακανόνιστες. Όλα τα παραπάνω βοηθούν τα έργα, ώστε να μην παρουσιάζονται ως απεικόνιση της πραγματικότητας, αλλά ως εικόνες, που δημιουργήθηκαν για να φέρουν στην επιφάνεια όσα αισθανόμαστε και όχι απαραίτητα όσα βλέπουμε».

Marina Vernicos