Νέα

ΓΙΑΤΡΟΙ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ: “PAIN & HOPE”

Συμμετέχουν καλλιτέχνες της κοινότητας των προσφύγων στη Βόρεια Ελλάδα.

Γιατροί του Κόσμου σας προσκαλούν την Παρασκευή 7 Ιουλίου 2017, στις 20:00 στο METApolis Gallery για τα εγκαίνια της έκθεσης Pain & Hope, όπου παρουσιάζουν τα έργα τους 17 πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο, μεταξύ 12 και 48 ετών, από τη Συρία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν, που συμμετέχουν στα προγράμματα των Γιατρών του Κόσμου.

Η έκθεση συνιστά ένα έργο κοινωνικής ενδυνάμωσης, στο οποίο οι συμμετέχοντες καλλιτέχνες της κοινότητας των προσφύγων στη Βόρεια Ελλάδα, προσκλήθηκαν να δημιουργήσουν μια γέφυρα μεταξύ τους και των ιστοριών τους, μεταξύ αυτών και της κοινότητας και ως εκ τούτου εμφανίζονται ως φορείς έμπνευσης και μετασχηματισμού. Η έκθεση στο χώρο του METApolis αποτελεί τον τρίτο σταθμό μετά την Θεσσαλονίκη και την Πράγα.

Σχετικά με το πρόγραμμα Εκφραστική Έκθεση Τέχνης

Πάνω από 30,000 πρόσφυγες έφτασαν στη Βόρεια Ελλάδα τα τελευταία χρόνια κάτω από δύσκολες συνθήκες, οι οποίες συνδέονται με την αντιξοότητα του μονοπατιού της μετανάστευσης, την επαναλαμβανόμενη απώλεια, το αναπτυσσόμενο άγχος και στρες που συνδέονται με την αβεβαιότητα που αντιμετωπίζουν για το μέλλον τους. Η ομάδα των Γιατρών του Κόσμου είναι ενεργή στα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων από τον αρχή του 2016, έχοντας  συναντήσει έναν μεγάλο αριθμό παιδιών, γυναικών, ανδρών, νεαρών ενηλίκων οι οποίοι, από πάθος, από επιλογή, μερικές φορές από απελπισία ή από ανάγκη να αναπληρώσουν το κενό διάστημα των πολλών μηνών αδράνειας εξαιτίας της κατάστασης τους, επικαλέστηκαν διαφορετικές μορφές τέχνης για να αντιμετωπίσουν τις αντιξοότητες που συναντούν κάθε μέρα.

Κάπως έτσι η πρώτη έκθεση «Πόνος και Ελπίδα» δημιουργήθηκε τον Μάρτιο του 2017 από τους Γιατρούς του Κόσμου, στην οποία καλλιτέχνες από διάφορα κέντρα φιλοξενίας στη Βόρεια Ελλάδα, μοιράστηκαν τις πραγματικότητες τους, τα βάσανα τους αλλά και την αγάπη και την ελπίδα μέσα από τη ποίηση, τη ζωγραφική και το σχέδιο, αναζήτησαν και βρήκαν σχήματα, μορφές, που μπορούν να υποστηρίξουν τις εμπειρίες τους με έναν πιο «ανεκτό» τρόπο για εκείνους… και για τους άλλους.

  • Χώρος: METApolis Gallery, Στοά Καΐρη 6, Σταθμός Μοναστηράκι 
  • Εγκαίνια: Παρασκευή 7 Ιουλίου 2017, 20.00
  • Διάρκεια: 7 Ιουλίου έως 14 Ιουλίου 2017
  • Ώρες Λειτουργίας: Καθημερινά: 17.00 – 21.00 | Σάββατο 10:00 – 21:00, Κυριακή κλειστά
  • Είσοδος Δωρεάν