Νέα

2ο ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ: “ΕΥΡΩΠΗ: ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΚΑΙ Ο ΤΟΠΟΣ”

Εγκαίνια στις 15 Σεπτεμβρίου (8 μ.μ.) στην Αίθουσα Εκθέσεων στο Σπίτι Πολιτισμού Ρεθύμνου.

Το 2o Μεσογειακό Φεστιβάλ Φωτογραφίας – Medphoto Festival 2017, εγκαινιάζει τις δράσεις του στο Ρέθυμνο με την έκθεση Uncensored Books σε επιμέλεια Νατάσσας Χριστιά.

Η έκθεση Uncensored Books φέρνει στο προσκήνιο μια σειρά φωτογραφικών βιβλίων/photobooks και εγκαταστάσεων που επιχειρούν μέσα από το περιεχόμενο και τη μορφή τους να θέσουν κριτικά ερωτήματα σε σχέση με την παραγωγή, χρήση/κατάχρηση, κυκλοφορία και κατανάλωση των εικόνων σήμερα εντός των συστημικών αφηγήσεων της μαζικής κουλτούρας και των ιδεολογιών της.

Πειραματιζόμενα με εναλλακτικά κανάλια επικοινωνίας και διαδράσεων με το ευρύ κοινό, πολλά από τα υπό παρουσίαση εδώ εκδοτικά πρότζεκτς εγείρουν γόνιμα ερωτήματα για το πώς η φωτογραφία μπορεί να ενεργοποιηθεί μέσα από τον έντυπο λόγο ως εργαλείο ακτιβισμού. Διάφοροι από τους δημιουργούς που συμμετέχουν στην έκθεση (φωτογράφοι, editors, εκδότες, ακτιβιστές της εικόνας) ανακυκλώνουν και οικειοποιούνται εικόνες από το διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να διερευνήσουν νέους αφηγηματικούς τρόπους. Άλλοι αναδεικνύουν, επωμίζονται και εκθέτουν μέσω των έργων τους τον τρόπο με τον οποίο σήμερα οι εικόνες χειραγωγούνται ως εργαλεία πολιτικού και οικονομικού ελέγχου από τα παραδοσιακά και διαδικτυακά μέσα μαζικής ενημέρωσης, προσδίδοντας ιδιαίτερη έμφαση στον ρόλο του θεατή ως συνεργού στην επικύρωση και διάδοση του τελικού μηνύματος.

Η Uncensored Books είναι μια περιοδεύουσα έκθεση βασισμένη σε photobooks. Τα περιεχόμενά της ανανεώνονται και αναδεικνύονται σε επιτόπιες εικαστικές εγκαταστάσεις.

Η έκθεση είναι αφιερωμένη στον Lorenzo Tricoli (φωτό στην κορυφή της σελίδας) και σε αυτήν συμμετέχουν οι καλλιτέχνες:

Εικαστικές εγκαταστάσεις: Valentina Abenavoli (Akina Books), Francesco Amorosino (self-published), Julián Barón (KWY Ediciones), Lewis Bush (dummy/Brave Books), Edmund Clark (Here Press), Thobias Fäldt / Klara Källström (B-B-B-Books), Thobias Fäldt / Klara Källström (B-B-B-Books), Brad Feuerhelm (Chaco Books), Amak Mahmoodian (ICVL Studio / RRB Publishing), Carlos Spottorno (Astiberri Ediciones), Lorenzo Tricoli (Skinnerboox / D&Books), και Europe: An Illustrated Introduction to Migrants and Refugees.

Carlos Spottorno (Astiberri Ediciones): Τhe Pigs

Photobook πρότζεκτς: Patricia Almeida (Ghost Editions), Julián Barón (αυτοδημοσίευση / EditorialRM), Lukas Birk (self-published), Martín Bollati – Rigoberto Díaz Julián – Verónica Fieiras (Chaco Books), Alejandro Cartagena (αυτοδημοσίευση), Brad Feuerhelm (Paralaxe Editions), Ben Helton (αυτοδημοσίευση), Γιάννης Καρπούζης (μακέτα), Daniel Mayrit (Phree / RiotBooks), Christof Nuessli (Cpress), Elisabeth Tonnard (αυτοδημοσίευση), Jan Dirk Van Der Burg (αυτοδημοσίευση), Απόστολος Ζερδεβάς (μακέτα), και Fictional Journal.

Η επιμελήτρια, Νατάσσα Χριστιά, θα βρίσκεται στον χώρο της έκθεσης προκειμένου να ξεναγεί τους επισκέπτες και να τους παρακινεί να εμπλακούν ενεργά. Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν στις 15 Σεπτεμβρίου, 8 μ.μ.,  στην Αίθουσα Εκθέσεων στο Σπίτι Πολιτισμού Ρεθύμνου και θα διαρκέσει μέχρι τις 24 Σεπτεμβρίου 2017. Ώρες λειτουργίας: 17.00 – 22.00.

Κατά τη διάρκειά της θα γίνει ειδική ξενάγηση και επεξήγηση των έργων και εγκαταστάσεων από την επιμελήτρια (16 Σεπτεμβρίου) ενώ προγραμματίζεται και συζήτηση στρογγυλής τραπέζης  σχετικά με τις αλλαγές που μπορεί να επιφέρει η φωτογραφία μέσα από το βιβλίο. H είσοδος είναι ελεύθερη.

Από τις 18 έως και τις 22 Σεπτεμβρίου, η Νατάσσα Χριστιά διοργανώνει το σεμινάριο HELLOPHOTOGRAPHY: Σύγχρονη καλλιτεχνική φωτογραφία και παραγωγή: Εικαστικές εγκαταστάσεις, εκδόσεις και δίκτυα επικοινωνίας. Το σεμινάριο, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στο Σπίτι του Πολιτισμού, θα χαρτογραφήσει τις τάσεις, τις εκφάνσεις και το λεξιλόγιο της σύγχρονης φωτογραφίας. Για δηλώσεις συμμετοχών: contact@natashachristia.com  

Το 2ο Μεσογειακό Φεστιβάλ Φωτογραφίας, υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κρήτης, διοργανώνεται από την KOLEKTIV8 και το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Ρεθύμνου και πραγματοποιείται με δωρεά από το  Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και χορηγία από τη MOTOROIL. Χορηγοί φιλοξενίας: Atrium, Theartemis, Grecotel.

To Medphoto Festival ξεκινάει τις δράσεις του για το 2017 με την Uncensored Books και θα συνεχίσει την παρουσία του με εκθέσεις, προβολές, workshops και δρώμενα που θα διαρκέσουν μέχρι και τον Μάρτιο 2018. Το κυρίως πρόγραμμα του Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί στο Ρέθυμνο με κάποιες παράλληλες δράσεις στο Ηράκλειο και στην Αθήνα.

Επισκεφτείτε την ιστοσελίδα medphoto.gr για περισσότερες πληροφορίες.