Ενδιαφέρουν

ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗ ΜΑΧΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΗΨΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ ΣΤΙΣ ΝΕΕΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΕΣ!

Όλες οι δυνάμεις του χώρου είναι απαραίτητες προκειμένου να επιτευχθεί ο πολυπόθητος κοινός στόχος!

Όταν έχεις να αντιμετωπίσεις δύσκολες καταστάσεις, όπως αυτή που ταλανίζει το φωγραφικό κλάδο επί τόσο μακρό διάστημα αναφορικά με τις λήψεις για τις νέες ταυτότητες (οφείλει να) προέχει στις πράξεις σου η λογική και το κοινό συμφέρον του κλάδου.

Μέσα στα πυκνά σχετικά γεγονότα της τρέχουσας εβδομάδας κατέγραψα (αξιολόγωντας όλο τον όγκο των πληροφοριών που συγκεντρώσαμε στα πλαίσια του ρεπορτάζ για το θέμα, on και off the record) και ορισμένες συμπεριφορές που σίγουρα δεν βοηθούν το συνολικό αγώνα, τώρα που εισέρχεται στην (πιθανότατα) πιο κρίσιμη φάση του.

Για να επέλθει το ποθητό για όλους αποτέλεσμα είναι απολύτως απαραίτητος ο κοινός βηματισμός όλων των δυνάμεων της φωτογραφίας: τακτικισμοί, υστεροβουλίες, πολιτικές, προσωπικά συμφέροντα και λοιπά, είναι απαράδεκτο να ανιχνεύονται τούτες τις στιγμές. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι τα πράγματα δεν πρέπει να λέγονται όπως έχουν!

Σπεύδω να διευκρινήσω πως, ανεξαρτήτως του τελικού αποτελέσματος, προφανώς δεν είναι τώρα η ώρα απόδοσης των ευθυνών – τώρα είναι η ώρα του αρραγούς μετώπου! Η ενότητα και η μαχητικότητα είναι τα πιο κρίσιμα συστατικά της νίκης – αυτό τουλάχιστον διδάχτηκα εγώ προσωπικά στα 20 χρόνια ενεργούς συνδικαλιστικής δράσης μου σε ΣΕΦΕ και ΕΦΕΔΗΦ.

Εάν κερδηθεί ο αγώνας όλα τα λάθη και οι παραλείψεις που έγιναν ή/και θα γίνουν κατά τη διάρκειά του μπορούν με ψυχραιμία και χωρίς εντάσεις να αναδειχθούν προκειμένου να μην επαναληφθούν.

Αν χαθεί όμως ο αγώνας, τα πάθη εκτοξεύονται, οι αλληλοκατηγορίες κυριαρχούν και αυτό που κατά κανόνα ακολουθεί είναι οι διασπάσεις που μόνο κακό κάνουν στο συνδικαλιστικό κίνημα του χώρου, αφού το απονευρώνουν και το αποσυντονίζουν.

 






Aρθρογράφος

Μενέλαος Μελετζής

Διδάκτορας Επιστημών του Πανεπιστημίου του Νovisad (Σερβία) και επιστημονικός συνεργάτης του University of Applied Arts Belgrade, στον τομέα New Media. Είναι τ. Τακτικός Επίκουρος καθηγητής Φωτογραφίας στο τμήμα Γραφιστικής του Α-ΤΕΙ Αθήνας. Ασχολείται με τη συγγραφή βιβλίων και άρθρων για τη φωτογραφία επί 40 και πλέον χρόνια. Έχει συμμετάσχει με εικόνες του σε πολλές εκθέσεις φωτογραφίας στην Ελλάδα και το εξωτερικό και έχει παραστεί ως κριτής σε διεθνείς και ελληνικούς φωτογραφικούς διαγωνισμούς. Μέλος της Ένωσης Δημοσιογράφων- Ιδιοκτητών Περιοδικού Τύπου (ΕΔΙΠΤ) και της Ομοσπονδίας Ενώσεων Εκδοτών Περιοδικού της Ευρωπαϊκής Ένωσης (FAEP).