Εκθέσεις φωτογραφίας Νέα

MICHAL SOLARSKI & TOMASZ LIBOSKA: CUT IT SHORT

Μία αυτοβιογραφική ιστορία ενηλικίωσης.

Στο πλαίσιο του κεντρικού προγράμματος του Athens Photo Festival 2015, που φιλοξενείται στο Μουσείο Μπενάκη (Kτήριο οδού Πειραιώς), παρουσιάζεται η έκθεση των Michal Solarski & Tomasz Liboska «Cut it short».  

Το πρότζεκτ Cut it Short είναι μία αυτοβιογραφική ιστορία που αφηγείται τη μετάβαση από την παιδική ηλικία στην ενηλικίωση, για τη φιλία και το πέρασμα του χρόνου, για το οποίο οι φωτογράφοι Michal Solarski και Tomasz Liboska επέστρεψαν στα κοινά παιδικά τους χρόνια στη μικρή γενέτειρά τους στην Πολωνία, θέλοντας να αναζητήσουν παλιές χαμένες αναμνήσεις με τη βοήθεια δύο εφήβων.

Michal Solarski & Tomasz Liboska: Cut It Short

Michal Solarski & Tomasz Liboska, από τη σειρά Cut It Short

«Καταγόμαστε από μία κωμόπολη με περίπου τέσσερεις χιλιάδες κατοίκους, στο νότιο άκρο της Πολωνίας. Σ’ αυτό ακριβώς το μέρος, πριν από είκοσι χρόνια, κι οι δυο ήμασταν δεκαοχτώ χρονών. Άνθρωποι κάθε γενιάς ανακαλύπτουν πως επηρεάζονται από κοινά ενδιαφέροντα και τάσεις, όπως η μόδα κι οι συμπεριφορές, ενώ η πολιτική είναι κάτι που πάντοτε απασχολεί. Ήταν οι αρχές της δεκαετίας του ’90 κι εάν ήθελες να είσαι cool υπήρχε μονάχα ένας τρόπος: να κηρύξεις πόλεμο στον κουρέα σου, να φορέσεις οτιδήποτε ριγέ και να βουτήξεις στα βαθιά της επανάστασης του grunge. Το μοναδικό πράγμα που άξιζε ήταν η φιλία μας και τα όνειρά μας. Ο χρόνος είχε παγώσει. Όμως, πριν ακόμη διδαχθούμε τους κανόνες του παιχνιδιού, εκείνο είχε κιόλας τελειώσει. Διαλέξαμε διαφορετικές σχολές, αρχίσαμε να τρώμε χάμπουργκερ και να επισκεπτόμαστε τον κουρέα. Και οι δύο φύγαμε για να αναζητήσουμε την προσωπική μας ευτυχία μακριά από τη μικρή κωμόπολη που είχαμε μάθει να αποκαλούμε ‘σπίτι’. Σήμερα επιστρέφουμε παρέα με τον Ντομινίκ και τον Μάρεκ· με τη βοήθειά τους θέλουμε να αναπλάσουμε παλιά γεγονότα και σκηνές από τις ζωές μας. Ο τίτλος Cut it Short αναφέρεται σε μία παλιά σλαβική παράδοση που ονομάζεται ‘Postrzyzyny’. Τα μαλλιά του νέου πρέπει να κόβονται κοντά, ως ένδειξη ευπείθειας και υποταγής αλλά και της εισόδου του στην ανδρική ηλικία: μία ενηλικίωση κάθε είδους».

Μουσείο Μπενάκη: Κτήριο Πειραιώς, Πειραιώς 138 & Ανδρονίκου, 118 54 Αθήνα

Διάρκεια: ως 26 Ιουλίου 2015

Ώρες λειτουργίας: Πέμπτη, Κυριακή 10:00 – 18:00 |  Παρασκευή, Σάββατο: 10:00 – 22:00

Michal Solarski & Tomasz Liboska: Cut It Short

Michal Solarski & Tomasz Liboska, από τη σειρά Cut It Short